|
Data mesaj: 13.01.2012 19:08
Username / Parola inexistente
Am uitat parola x Creaza cont nou
Home
Exploreaza
Upload
Administratie
Arta cultura
Biologie
Casa gradina
Diverse
Economie Agricultura Asigurari Business Comert Contabilitate Finante Transporturi
Geografie
Gradinita
Istorie
Jurnalism
Limba
Literatura romana
Management
Medicina
Personalitati
Profesor scoala
Sociologie
Stiinta
Tehnica mecanica
Timp liber
CONTABILITATEA ACTIVELOR IMOBILIZATE
Contabilitate
ALTE DOCUMENTE
Contabilitatea primara a imobilizarilor corporale de natura mijloacelor fixe
Manual De Utilizare A Aplicatiei De Gestiune Si Contabilitate EasySys
NORME DE INTOCMIRE, CERTIFICARE, VERIFICARE SI ANALIZA A BILANTULUI CONTABIL
CONTABILITATEA CAPITALULUI SOCIAL
DELIMITARI SI STRUCTURI PRIVIND ACTIVELE IMOBILIZATE
DISTRIBUIREA REZULTATULUI EXERCITIULUI
CONTABILITATEA CAPITALURILOR
CONTABILITATEA PRIMARA
CONTABILITATEA SI FISCALITATEA ALTOR IMPOZITE SI TAXE
CONTABILITATEA DATORIILOR/CREANTELOR PE TERMEN SCURT
CONTABILITATEA ACTIVELOR IMOBILIZATE
1. STRUCTURA ACTIVELOR IMOBILIZATE
Activele imobilizate sunt active detinute pe o perioada mai mare de un an. generatoare de beneficii economice viitoare.
Beneficiile economice viitoare reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxurile de trezorerie sau de echivalente de trezorerie catre entitate.
Beneficiul economic nu poate fi confundat cu beneficiul ca sursa proprie. El reprezinta active de trezorerie sau echivalente de trezorerie ale entitatii.
Echivalentele de trezorerie reprezinta investitii financiare pe termen scurt extrem de lichide, care sunt usor convertibile in numerar si sunt supuse unui rise nesemnificativ de schimbare a valorii.
In functie de natura lor, activele imobilizate pot fi:
- imobilizari necorporale,
- imobilizari corporale si
- imobilizari financiare.
a) Imobilizarile necorporale sunt active identificabile, nemonetare si fara suport material, concretizate in cheltuieli de constituire, cheltuieli de dezvoltare, concesiuni, brevete, licente, marci de fabricate, programe informatice etc;
b) Imobilizarile corporale sunt bunurile tangibile de folosinta indelungata, reprezentate de terenuri, constructii, instalatii, masini, utilaje, mobilier, aparatura birotica etc;
c) Imobilizarile financiare sunt investitii financiare care cuprind actiuni si alte titluri cumparate si detinute pe termen lung, precum si creante imobilizate, cum ar fi imprumuturile si garantiile acordate pe termen lung.
d) O categorie distincta in cadrul activelor imobilizate o formeaza imobilizarile necorporale si corporale in curs de executie.
Un activ imobilizat poate fi reflectat in contabilitate daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru entitate si costul sau poatefi evaluat in mod credibil.
Datorita faptului ca activele imobilizate deservesc in mod durabil activitatea entitatii economice, acestea sufera in timp anumite deprecieri cauzate de uzura fizica sau morala, de factori economici, sociali, politici etc. La intocmirea bilantului trebuie sa se tina seama de aceste reduceri de valoare ale activelor imobilizate, efectuandu-se anumite corectii, in functie de natura deprecierilor, se mai numesc ajustari si se pot grupa astfel:
a) Ajustari permanente, denumite amortizari - reflecta deprecierile ireversibile aferente uzurii fizice si morale ale imobilizarilor necorporale si corporale. Amortizarea are atat o functie juridica (de depreciere a activelor imobilizate), cat si una economica (de esalonare in timp a consumului activelor imobilizate).
b) Ajustari provizorii, denumite ajustari pentru depreciere - reflecta deprecierile reversibile ale activelor imobilizate datorate unor factori conjuncturali, precum: diminuarea preturilor, scaderea cursului valutar, diminuarea cotatiilor la bursa a titlurilor imobilizate etc.
Un activ imobilizat trebuie scos din evidenta la cedare sau la casare, atunci cand din utilizarea sa ulterioara nu se mai asteapta nici un beneficiu economic.
2. ORGANIZAREA EVIDENTEI OPERATIVE SI ANALITICE A ACTIVELOR IMOBILIZATE
Organizarea rationala a evidentei operative si a contabilitatii analitice a activelor imobilizate trebuie sa fie conceputa astfel incat sa permita consemnarea completa si la timp a tuturor operatiunilor privind miscarea activelor imobilizate: intrari, depre¬cieri, iesiri, inchirieri etc. Documentele de evidenta utilizate depind atat de natura acestor operatiuni, cat si de categoria de active imobilizate la care se refera.
DOCUMENTE PRIVIND INTRAREA IN GESTIUNE A ACTIVELOR IMOBILIZATE
Categoria de active imobilizate Cai de intrare Documente de evidenta
Imobilizari necor¬porale si corporale Cumparare factura fiscala; contract de vanzare-cumparare; proces verbal de receptie;
Productie proprie proiecte pentru studii si cercetari; deviz pentru lucrari executate: proces verbal de receptie;
Aport social in natura act constitutiv; expertiza tehnica; declaratie de subscriere; proces verbal de receptie;
Donatie proces verbal de predare-primire;
Plusuri la inventariere proces verbal de inventariere
Concesionare, locatie de gestiune, inchiriere contract de concesiune, locatie de gestiune, inchiriere; caiet de sarcini al concesiunii; proces verbal de receptie;
Imobilizari necorporale si corporale in curs de executie Productie proprie bon de consum; fisa limita de consum; factura fiscala; stat de salarii; deviz de lucrari; proces verbal privind productia neterminata;
Realizate de catre terti factura fiscala; proces verbal de receptie;
Imobilizari financiare Achizitionare ordin privind cumpararea titlurilor de valoare; contract de vanzare-cumparare; oferta publica de vanzare a actiunilor; prospectul de vanzare a actiunilor;
Achizitionate si achitate ordin de plata; bilet la ordin; cec; chitanta;
Aport social act constitutive raport de evaluare
DOCUMENTE PRIVIND IESIREA DIN GESTIUNE A ACTIVELOR IMOBILIZATE
Categoria de active imobilizate Cai de iesire Documente de evidenta
Imobilizari necorporale si corporale Casare proces verbal de scoatere din functiune ,de declasare a unor bunuri materiale
Vanzare factura fiscala; proces verbal de vanzare-cumparare; raport de evaluare
Retrase de catre asociati cerere de retragere; proces verbal de predare-primire;
Donatie proces verbal de predare-primire
Concesionare, locatie de gestiune, inchiriere contract de concesionare, locatie de gestiune, inchiriere;
Situatii exceptionale (calamitati. furt etc.) contract de asigurare;
Imobilizari necorporale si corporale in curs de executie Transferarea la imobilizari
necorporale sau corporale proces verbal de receptie;
Imobilizari financiare Vanzare ordin de vanzare a titlurilor: ordin de plata, cec, bilet la ordin;chitanta;
Contabilitatea analitica a activelor imobilizate, in special a imobilizarilor corporale, se organizeaza pe locuri de folosinta (sectii, ateliere, laboratoare etc.), pe categorii de imobilizari si in cadrul acestora. pe obiecte de evidenta, prin care se intelege obiectul singular sau complexul de obiecte destinat sa indeplineasca in mod independent o functie distincta.
Documentele utilizate pentru contabilitatea analitica a imobilizarilor corporale sunt:
-registrul numerelor de inventar si
-fisa mijlocului fix.
Pentru miscarea mijloacelor fixe in interiorul entitatii se folosesste bonul de miscare a mijloacelor fixe.
3. EVALUAREA ACTIVELOR IMOBILIZATE
In functie de regulile generate de evaluare si de momentul evaluarii, activele imobilizate se evalueaza la urmatoarele valori: valoarea de intrare, de inventar, contabila neta, bilantiera, reziduala.
a) VALOAREA DE INTRARE SAU CONTABILA
Se determina in functie de modul de dobandire, astfel:
♦ imobilizarile procurate cu titlu oneros se evalueaza la cost de achizitie-,
♦ imobilizarile obtinute din productie proprie se evalueaza la cost de productie;
♦ imobilizarile aduse ca aport la capitalul social se evalueaza la valoarea de aport;
♦ imobilizarile primite gratuit se evalueaza la valoarea justa, care reprezinta suma pentru care un activ ar putea fi schimbat in cadrul unei tranzactii, cu pretul determinat in mod obiectiv.
b) VALOAREA DE INVENTAR
Evaluarea activelor imobilizate la inventariere se face la valoarea actuala, denumita si valoare de inventar, care este stabilita in functie de utilitatea bunului, starea acestuia si pretul pietei.
c) VALOAREA CONTABILA NETA
Valoarea contabila neta sau valoarea ramasa se calculeaza prin deducerea (scaderea) din valoarea contabila a amortizarilor si ajustarilor constituite.
Amortizarea reprezinta echivalentul valoric al deprecierii ireversibile, iar ajustarile, echivalentul valoric al deprecierilor sau pierderilor de valoare reversibile a imobilizarilor.s
d) VALOAREA BILANTIERA
La inchiderea exercitiului financiar- se compara valoarea contabila sau contabila neta cu valoarea actuala stabilita cu ocazia inventarierii. In urma acestei comparatii rezulta doua situatii:
(1) cand valoarea de inventar este mai mare decat valoarea contabila neta se obtine un plus de valoare, care, potrivit principiului prudentei, nu se inregistreaza in contabilitate;
(2) cand valoarea de inventar este mai mica decat valoarea contabila neta se obtine un minus de valoare, care se inregistreaza in contabilitate astfel:
♦ sub forma unei amortizari suplimentare, cand deprecierea este ireversibila (uzura fizica sau morala);
♦ prin ajustari pentru pierdere de valoare, cand deprecierea este reversibila (scaderea cotatiilor la bursa, diminuarea preturilor, scaderea cursului valutar etc).
In contabilitatea curenta, activele imobilizate se inregistreaza la valoarea contabila bruta, iar in bilant, la valoarea contabila neta, adica la valoarea contabila bruta diminuata cu amortizarile si ajustarile cumulate pentru deprecierea sau pierderea de valoare.
e) VALOAREA REZIDUALA
Valoarea reziduala reprezinta valoarea neta pe care o entitate estimeaza sa o obtina prin cedarea unui activ la incheierea duratei sale de utilizare, dupa deducerea cheltuielilor aferente cedarii. In cazul casarii, valoarea reziduala reprezinta diferenta dintre valoarea materialelor si pieselor recuperate si cheltuielile efectuate in vederea dezmembrarii.
4.CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR NECORPORALE
Imobilizarile necorporale sunt active identificabile nemonetare. reprezentate de valori nemateriale si de documente juridice si comerciale. Pentru ca un element sa fie recunoscut ca imobilizare necorporala. trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
â–¡ obtinerea unor beneficii economice viitoare care pot fi atribuite activului respectiv;
â–¡ costul activului sa poata fi masurat in mod credibil.
Principalele imobilizari necorporale sunt:
• Cheltuielile de constituire - sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea unei societati comerciale sau de modificarea actului de constituire, fiind reprezentate de taxe si cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli cu emiterea de actiuni, cheltuieli de prospectare a pietei si de publicitate, precum si de alte cheltuieli legate de infiintarea sau extinderea activitatii persoanei juridice.
• Cheltuielile de dezvoltare - sunt ocazionate de aplicarea rezultatelor unor lucrari de cercetare in scopul realizarii de produse sau servicii noi sau imbunatatite substantial. In categoria cheltuielilor de dezvoltare se includ activitati precum:
♦ proiectarea uneltelor si matritelor care implica o tehnologie noua;
♦ proiectarea, constructia si operarea unei uzine pilot;
♦ proiectarea, constructia si testarea productiei intermediare etc.
Cheltuielile de constituire si de dezvoltare se recupereaza prin includerea esalonata a acestora in cheltuielile de productie (prin amortizare liniara) intr-o perioada de cel mult 5 ani (in masura in care cheltuielile de constituire si de dezvoltare nu au fost amortizate complet, este interzisa distribuirea profiturilor, daca suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat nu este cel putin egala cu suma cheltuielilor neamortizate, cu exceptia situatiei in care legislatia nu prevede altfel.
• Concesiunea reprezinta dreptul de exploatare a unor bunuri si servicii obtinut de o persoana numita concesionar de la o alta persoana numita concedent. In contractul de concesiune incheiat intre cele doua parti se prevad, printre altele, durata concesionarii bunurilor sau serviciilor, precum si pretul (redeventa.) care trebuie platit de catre concesionar in schimbul folosirii bunurilor sau serviciilor concesionate.
• Brevetul de inventie (patentul) este documentul prin care i se recunoaste unei persoane dreptul asupra unei inventii.
• Licenta este dreptul obtinut de o persoana de a utiliza o inventie.
• Know-how-urile reprezinta cunostinte tehnice si procedee tehnologice care nu fac obiectul unui brevet de inventie, dar care apartin celor care le-au creat si care pot fi comercializate.
• Marca de fabricatie, de servicii sau de comert reprezinta semne distinctive folosite de catre o entitate economica pentru a-si deosebi produsele, lucrarile si serviciile sale de altele cu caracteristici asemanatoare.
• Uzufructul este dreptul acordat unei persoane de a se folosi pe deplin de un bun care apartine altei persoane si pe care trebuie sa-l restituie la incetarea contractului.
• Dreptul de superficie este dreptul de proprietate asupra unei cladiri sau asupra unei plantatii construite pe terenul altei persoane, precum si dreptul de folosinta asupra acestui teren.
• Franciza este dreptul asupra unui domeniu exclusiv sau asupra utilizarii exclusive a unei formule, tehnici, design etc.
Cheltuielile efectuate cu ocazia achizitionarii si utilizarii concesiunilor, brevetelor de inventie, licentelor, know-how-urilor, marcilor, uzufructului. superficiei se amortizeaza pe perioada contractului sau pe durata de utilizare.
• Fondul comercial reprezinta suma suplimentara achitata in cazul achizitionarii unei firme sau unor bunuri imobile pentru: marca de fabricatie a firmei, reputatie, vad comercial, clientela, legaturi comerciale etc. Fondul comercial se calculeaza ca o diferenta dintre costul de achizitie (mai mare) si valoarea justa (mai mica) aferente a unor active achizitionate. Fondul comercial se amortizeaza, de regula in cadrul unei perioade de maximum 5 ani, sau pe o perioada mai mare, fara a depasi durata de utilizare economica a activului, cu mentiunea de rigoare in notele explicative.
• Programele informatice sunt elemente ale muncii intelectuale stocate pe diferite suporturi tehnice, cum ar fi: diskete, hard-diskuri, CD-uri. Aceste programe se amortizeaza pe o perioada de 3 ani.
Patentele, licentele, know-how-urile. Marcile, drepturile de autor, fondul comercial si alte categorii similare nu trebuie recunoscute, de regula, ca imobilizari necorpo¬rale, daca sunt realizate de catre entitate.
Imobilizarile necorporale in curs de executie sunt imobilizarile necorporale neterminate pana la sfarsitul perioadei, evaluate la cost de achizitie sau la cost de productie, dupa caz.
5.CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR CORPORALE
Imobilizarile corporale, denumite si imobilizari materiale sau active fixe tangibile, cuprind bunurile materiale de folosinta indelungata, care indeplinesc urmatoarele caracteristici:
-sunt utilizate in productia de bunuri, in prestarea de servicii, in activitati administra¬tive sau sunt inchiriate tertilor;
-au durata normala de functionare mai mare de un an;
In categoria imobilizarilor corporale se includ: terenuri, amenajari de terenuri. constructii, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masurare, control si reglare, mijloace de transport, animale, plantatii, mobilier, aparatura birotica, avansuri pentru investitii etc.
Sunt, de asemenea, considerate imobilizari corporale:
• investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune;
• mijloacele fixe puse partial in functiune, pentru care nu s-au intocmit formele de inregistrare ca imobilizari corporale;
• investitiile efectuate pentru descoperta;
• investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor cu moder-nizarea, realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijloacelor fixe.
Potrivit traditiei contabile romanesti, imobilizarile corporale, cu exceptia terenurilor si amenajarilor de terenuri, formau o subgrupa distincta, numita 'mijloace fixe'. Reglementarile contabile conforme cu directivele europene nu mai definesc in mod explicit aceasta notiune.
Activele incadrate in categoria mijloacelor fixe trebuie sa aiba valoarea de intrare mai mare decat limita minima prevazuta de lege (de la 01.07.2005 valoarea de intrare a mijloacelor fixe este de minimum 1.500 lei)
Imobilizarile corporale in curs de executie sunt considerate o categorie distincta de active imobilizate.
Nu sunt considerate imobilizari corporale:
♦ componentele imobilizarilor corporale procurate cu ocazia reparatiilor, care au ca scop restabilirea parametrilor tehnici initiali ale acestora;
♦ constructiile si instalatiile provizorii;
♦ animalele tinere, animalele de ingrasat, pasarile si coloniile de albine;
♦ padurile;
♦ echipamentul de protectie si de lucru, imbracamintea speciala si accesoriile de pat, indiferent de valoarea si durata lor de utilizare;
♦ sculele, instrumentele si dispozitivele folosite pentru fabricarea anumitor produse de serie sau pe baza unor comenzi;
Costurile privind reparatiile imobilizarilor corporale trebuie recunoscute ca si cheltuieli de exploatare in perioada in care sunt efectuate. In schimb, costul lucrarilor de modernizare, care au ca scop cresterea performantelor tehnice initiale ale imobilizarilor corporale, se adauga la valoarea contabila a acestora.
6.AMORTIZAREA IMOBILIZARILOR CORPORALE
Imobilizarile corporale isi pierd treptat o parte din valoarea lor de intrebuintare ca urmare a folosirii lor, a actiunii agentilor naturali, a progresului tehnic. Aceasta depreciere fizica si valorica se numeste uzura. In functie de cauzele care o produc, uzura poate fi:
♦ uzura fizica - generata de functionarea tehnica si mecanica, precum si de influenta factorilor naturali;
♦ uzura morala - reprezinta procesul de invechire tehnologica, cauzat de evolutia rapida a tehnicii, de aparitia a noi masini cu performance mai ridi-cate.
Expresia valorica a uzurii care se include in mod esalonat in cheltuieli se numeste amortizare.
Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza. pe baza unui plan de amortizare, din luna urmatoare punerii acestora in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii de intrare.
Amortizarea imobilizarilor corporale concesionate, inchiriate sau in locatie de gestiune se calculeaza si se inregistreaza in contabilitate de catre proprietarul acestora.
Amortizarea cheltuielilor de investitii efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate, luate in locatie de gestiune se calculeaza de catre cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz.
Nu se supun amortizarii: terenurile, lacurile, baltile si iazurile, care nu sunt rezultatul unei investitii; tablourile si operele de arta, bunurile din domeniul public finantate din surse bugetare; casele de odihna proprii: locuintele de protocol; navele, aeronavele, altele decat cele utilizate in scopul realizarii veniturilor; orice alt mijloc fix care nu isi pierde valoarea in timp datorita folosirii .
In cazul imobilizarilor corporale achizitionate, care au durata normala de utilizare expirata, valoarea de intrare (costul de achizitie) se va recupera pe o durata stabilita de catre o comisie tehnica.
DURATELE NORMALE DE UTILIZARE
Duratele normale de utilizare corespund, in principiu, cu duratele economice de utilizare, in cadrul carora veniturile obtinute din utilizarea imobilizarilor corporale sunt mai mari decat cheltuielile necesare pentru functionare, intretinere si reparare. De aceea, durata normala de utilizare este mai redusa decat durata de viata fizica a activului respectiv. Durata normala de utilizare depinde si de mediul in care imobilizarile corporale sunt exploatate si care poate fi normal, usor coroziv, puternic coroziv.
In Romania duratele normale de utilizare ale imobilizarilor corporale sunt stabilite centralizat prin Hotarare de Guvern si sunt revizuite la un interval de maximum 5 ani.
Duratele normale de utilizare se afla in 'Catalogul privind duratele normale de functionare si clasificarea mijloacelor fixe'. Imobilizarile corporale cuprinse in Catalog sunt clasificate in grupe, subgrupe, clase, subclase si familii. Catalogul cuprinde urmatoarele date necesare identificarii si stabilirii duratelor de utilizare a imobilizarilor corporale (mijloacelor fixe):
â–¡ codul de clasificare;
â–¡ denumirea grupei, subgrupei, clasei, subclasei si familiei imobilizarilor corporale;
In cazul mijloacelor fixe achizitionate. cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
In cazul mijloacelor fixe achizitionate, cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.
Pentru perioada in care mijloacele fixe nu sunt utilizate, recuperarea amortizarii aferente acesteia se face prin recalcularea cotei de amortizare pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora sau se diminueaza capitalurile proprii la data scoaterii din functiune.
7.REGIMURI DE AMORTIZARE
Entitatile economice isi amortizeaza imobilizarile corporale utilizand unul din urmatoarele regimuri de amortizare:
- liniara,
- degresiva,
- accelerata.
Amortizarea liniara se realizeaza prin includerea in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proportional cu duratele de utilizare ale imobilizarilor corporale. Amortizarea liniara se calculeaza prin aplicarea cotei anuale de amortizare la valoarea de intrare a imobilizarilor corporale.
Cota anuala de amortizare liniara se calculeaza prin divizarea numarului 100 la durata normala de utilizare.
in cazul constructiilor se aplica in mod obligatoriu regimul de amortizare liniara.
De asemenea, se amortizeaza liniar, pe o perioada de 10 ani, cheltuielile de investitii pentru amenajarea terenurilor.
Amortizarea liniara reprezinta regimul clasic, traditional, fiind eel mai simplu de utilizat, insa nu tine seama de influenta uzurii morale, care duce la inlocuirea activelor intr-un interval de timp mai scurt.
Amortizarea degresiva presupune o amortizare mai accentuata a imobilizarilor corporale in primii ani de la punerea in functiune. Utilizarea acestui regim de amortizare presupune calcularea cotei de amortizare degresive prin multiplicarea cotei de amortizare liniara cu unul din coeficientii urmatori:
1,5- daca durata normala de utilizare a imobilizarii corporale este intre 2 si 5 ani, inclusiv;
2 - daca durata normala de utilizare este cuprinsa intre 5 si 10 ani, inclusiv;
2,5 - daca durata normala de utilizare este mai mare de 10 ani.
Regimul de amortizare degresiva se poate aplica in 2 variante:
Amortizarea degresiva fara influenta uzurii morale (AD1)
In primul an de functionare amortizarea se calculeaza aplicand cota de amortizare degresiva la valoarea contabila a activului.
Amortizarea anuala pentra anii urmatori se calculeaza prin aplicarea cotelor de amortizare degresive la valoarea contabila neta (ramasa) pana in anul in care amortizarea anuala degresiva este egala sau mai mica decat amortizarea anuala calculata prin raportul dintre valoarea ramasa si numarul de ani de utilizare ramasi.
Incepand cu anul respectiv si pana la expirarea duratei de utilizare, se trece la amortizarea liniara prin calcularea amortizarii anuale raportand valoarea ramasa la numarul de ani de functionare ramasi.
Amortizarea degresiva cu influenta uzurii morale (AD2)
Aceasta varianta permite amortizarea valorii contabile a imobilizarilor corporale intr-o perioada mai mica decat durata normala de utilizare, diferenta reprezentand influenta uzurii morale.
Aplicarea acestei variante de amortizare presupune determinarea urmatoarelor elemente:
• Durata de utilizare aferenta regimului liniar, recalculata in functie de cota de amortizare degresiva (DUR).
DUR - se obtine prin raportarea numarului 100 la cota de amortizare degresiva.
• Durata de utilizare in care se realizeaza amortizarea integrala (DUI)
DUI - se calculeaza ca diferenta intre durata normala de utilizare conform Catalogului (DN) si DUR, din care:
♦ Durata de utilizare in cadrul careia se aplica regimul de amortizare degresiva (DUD) -se stabileste ca diferenta intre DUI si DUR;
♦ Durata de utilizare in cadrul careia se aplica regimul de amortizare liniara (DUL) - se determina ca diferenta intre DUI si DUD.
• Durata de utilizare aferenta uzurii morale pentru care nu se mai calculeaza amortizare (DUM) - se calculeaza prin diferenta dintre DN si DUI.
Pentru imobilizarile corporale care au o durata normala de utilizare de pana la 5 ani nu se calculeaza influenta uzurii morale.
Amortizarea accelerata consta in includerea in primul an de functionare, in chel-tuielile de exploatare a unei amortizari in cota de 50 % din valoarea de intrare.
Amortizarile anuale pentru exercitiile financiare urmatoare sunt calculate dupa sistemul liniar, prin divizarea valorii ramase la numarul de ani de utilizare ramasi.
Amortizarea degresiva si accelerata au avantajul ca atenueaza influenta uzurii morale. datorita faptului ca prin aceste metode se recupereaza intr-un interval de timp mai scurt un cuantum mai mare din valoarea de intrare a imobilizarilor corporale. Aceste doua regimuri de amortizare produc si un avantaj fiscal, prin amanarea la plata a impozitului pe profit, corespunzator cresterii cheltuielilor privind amortizarea in primii ani de utilizare a imobilizarilor corporale.
Regimul de amortizare pentru imobilizarile corporale se determina conform urma-toarelor reguli:
-in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
-in cazul echipamentelor tehnologice si computerelor, inclusiv a echipamentelor periferice ale acestora, entitatile pot opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
-in cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, entitatile pot opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva;
O amortizarea cheltuielilor cu investitiile efectuate pentru amenajarea terenurilor se face dupa metoda liniara. pe o perioada de 10 ani;
Mijloacele de transport achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2004 pot fi amortizate prin raportarea valorii contabile la numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice, rezultand astfel amortizarea / km sau pe ora de functionare.
Utilizarea regimurilor de amortizare se aproba de catre Consiliul de Administratie al entitatii economice. Pentru fiecare imobilizare corporala intrata in patrimoniu. entitatile economice vor intocmi un plan de amortizare, in care se vor determina cu anticipatie amortizarea anuala (anuitatea) si valoarea contabila neta sau ramasa la sfarsitul fiecarui an cle functionare, luandu-se in calcul valoarea contabila, durata de utilizare si regimul de amortizare ales.
8.ASPECTE FISCALE PRIVIND AMORTIZAREA
Amortizarea activelor imobilizate trebuie privita din doua puncte de vedere:
(1) Amortizarea contabila, care este reglementata de Legea fir. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
(2) Amortizarea fiscala, reglementata de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile in vigoare.
Din punct de vedere contabil, amortizarea reprezinta atat o cheltuiala care afecteaza rezultatul exercitiului financiar, cat si un element rectificativ al valorii contabile, prin care se determina valoarea contabila neta a imobilizarilor amortizabile, care se recunoaste in bilant.
Amortizarea contabila se inregistreaza in contabilitate astfel: 6811 = 281
Amortizarea fiscala se foloseste numai pentru determinarea rezultatului impozabil si a impozitului pe profit. Amortizarea fiscala nu se inregistreaza in contabilitate, ci numai in Registrul de evidenta fiscala al entitatii.
Regulile specifice amortizarii fiscale sunt, in principal, urmatoarele ;
♦ in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
♦ in cazul echipamentelor tehnologice, precum si pentru computere si echipamentele periferice ale acestora, se poate opta pentm oricare dintre cele trei metode de amortizare;
♦ in cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, se poate folosi metoda de amor¬tizare liniara sau metoda de amortizare degresiva;
♦ valoarea ramasa neamortizata aferenta mijloacelor fixe vandute este deductibila fiscal numai in situatia in care acestea sunt valorificate prin entitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii;
♦ pentru locuintele de serviciu, amortizarea este deductibila fiscal pana la nivelul corespunzator suprafetei construite prevazute in Legea locuintelor.
Deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila si orice reevaluare contabila a activelor imobilizate efectuata dupa data de 31.12.2003.
• Amortizarea fiscala nu va lua in considerare reevaluarea contabila si nu se va inregistra
in contabilitate.
Amortizarea fiscala anuala = Valoarea fiscala : durata de utilizare = 20.000 : 20 = 1.000 lei
In vederea calcularii impozitului pe profit, amortizarea contabila in suma de 1.600 lei va fi considerata cheltuiala nedeductibila fiscal, in schimb amortizarea fiscala in suma de 1.000 lei va reprezenta deducere fiscala.
9.REEVALUAREA IMOBILIZARILOR CORPORALE
Reevaluarea reprezinta inlocuirea valorii contabile nete cu valoarea justa, tinandu-se seama de inflatie, utilitatea bunului, starea acestuia si de pretul pietei. Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza de catre evaluatori autorizati sau de catre specialisti din cadrul entitatii, cu pregatire tehnica in domeniu.
Operatiile privind reevaluarea imobilizarilor corporale se inregistreaza in contabilitate folosindu-se in principal, doua metode:
(1) Metoda valorii brute - potrivit careia se reevalueaza simultan atat valoarea bruta a imobilizarii corporale, cat si amortizarea cumulata;
(2) Metoda valorii nete - care presupune eliminarea din valoarea contabila bruta a amortizarii cumulate si a ajustarilor pentru depreciere.
Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere in mod semnificativ de cea care ar fi stabilita folosind valoarea justa la data bilantului,
Activele care fac parte din aceeasi clasa de imobilizari corporate (terenuri, cladiri, masini si echipamente etc.) trebuie sa fie reevaluate simultan, pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor sume care sunt o combinatie de valori calculate la date diferite.
Plusvaloarea care rezulta din compararea valorii juste cu valoarea contabila neta este tratata ca o crestere a rezervei din reevaluare. Daca rezultatul reevaluarii reprezinta o descrestere a valorii contabile nete, atunci aceasta se trateaza ca o diminuare a rezervei din reevaluare.
Surplusul din reevaluare se capitalizeaza prin transferul direct in rezerve, fie la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare, fie pe masura ce activul este folosit de entitate. In cazul din urma, valoarea rezervei transferate este egala cu diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
11.LUCRARI DE MODERNIZARE A IMOBILIZARILOR CORPORALE
Lucrarile de modernizare a imobilizarilor corporale au ca scop imbunatatirea parametrilor tehnici initiali in vederea obtinerii de venituri suplimentare.
Amortizarea acestor investitii se face fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei normale de utilizare ramase cu pana la 10%. Daca lucrarile se fac dupa expirarea acestei durate, o comisie tehnica va stabili o noua durata de utilizare.
12.AVANSURI ACORDATE PENTRU IMOBILIZARI CORPORALE
In cazul in care se acorda avansuri pentru imobilizari corporale, factura fiscala trebuie emisa in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la fiecare data cand este incasat un avans, fara a depasi finele lunii in care a avut loc incasarea.
Regularizarea facturilor fiscale emise pentru plati in avans se realizeaza prin stor¬narea facturilor de avans, la data emiterii facturii fiscale pentru contravaloarea integrala a livrarii de bunuri.
Stornarea se poate face separat sau pe aceeasi factura fiscala pe care se evidentiaza contravaloarea integrala a livrarii de bunuri .
13.IMOBILIZARI CORPORALE DE NATURA OBIECTELOR DE INVENTAR
Pentru a fi incadrate in categoria activelor imobilizate, bunurile trebuie sa aiba durata de utilizare mai mare de un an si valoarea de intrare mai mare decat limita minima prevazuta de lege. Ca urmare a faptului ca aceasta valoare limita se actualizeaza periodic, pot exista situatii in care valoarea de intrare a imobilizarilor corporale sa ramana mai mica decat aceasta limita minima. in acest caz, imobilizarile respective vor fi mentinute in contabilitate ca imobilizari corporale de natura obiectelor de inventar.
Valoarea ramasa neamortizata se va recupera prin includerea In cheltuielile de exploatare intr-o perioada de maximum trei ani. Dupa amortizarea completa, aceste active se pot scoate din evidenta imobilizarilor corporale pentru a se transfera in categoria materialelor de natura obiectelor de inventar. La scoaterea din folosinta se vor aplica regulile de casare ale obiectelor de inventar.
Nu se transfera la obiecte de inventar imobilizarile corporale care nu au insusiri comune obiectelor de inventar, cum ar fi: constructive, mijloacele de treansport, instalatiile etc.
14. IMOBILIZARI CORPORALE CONSTATATE LIPSA LA INVENTARIERE
Baza de impozitare aferenta TVA pentru mijloacele fixe constatate lipsa la inventariere se stabileste astfel:
a) daca lipsurile nu sunt imputabile, baza de impozitare este valoarea ramasa. Daca mijloacele fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero.
b) daca lipsurile sunt imputabile, baza de impozitare este suma imputata, dar nu mai putin decat valoarea ramasa.
Cheltuiala cu valoarea neamortizata a activelor corporale lipsa din gestiune sau distruse este cheltuiala deductibila fiscal, numai in masura in care aceasta cheltuiala este acoperita de valoarea recuperata in baza contractelor de asigurare incheiate.
Diferenta de cheltuiala care execede valorii recuperate este nedeductibila fiscal, inclusiv TVA, dupa caz.
15.CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR FINANCIARE
Imobilizarile financiare sunt investitii financiare care cuprind actiuni si alte titluri cumparate si detinute pe termen lung, precum si creante imobilizate, cum ar fi imprumuturile si garantiile acordate pe termen lung.
Imobilizarile financiare prezinta urmatoarele caracteristici:
• nu au structura materiala;
• reprezinta sume banesti imobilizate pe termen lung in afara entitatii;
• genereaza venituri financiare sub forma dividendelor, dobanzilor etc.
• nu se amortizeaza pentru ca nu sufera deprecieri ireversibile;
• pot fi supuse unor deprecieri temporale reversibile, pentru care se constituie ajustari pentru pierderea de valoare.
Imobilizarile financiare se pot grupa astfel:
• Actiunile detinute la entitatile afiliate sunt drepturile sub forma de actiuni sau alte titluri detinute pe termen lung in capitalul altei entitati, in scopul obtinerii de avantaje economice prin veniturile financiare incasate si prin controlul si influenta semnificativa exercitate asupra societatii respective.
Titlurile detinute in capitalul entitatilor asociate intr-o proportie de 20-50% asigura posibilitatea exercitarii unei influente semnificative asupra politicii operationale sau financiare a unei entitati.
Entitatea asociata este entitatea in care investitorul are o influenta semnificativa si care nu este nici asociere in participate, nici filiala a acestuia.
Entitatea care detine controlul asupra unei alte entitati este societatea-mama, iar cealalta se numeste flliala.
Controlul reprezinta capacitatea de a conduce politicile financiare si operationale ale unei entitati pentru a obtine beneficii din activita.tea ei. Se considera ca exista control, atunci cand se define peste 50% din drepturile de vot in conducerea filialei.
Societatea-mama impreuna cu filialele acesteia reprezinta un gntp de entitati.
• Interesele de participare reprezinta drepturi detinute in capitalul altei societati comerciale in scopul obtinerii de venituri financiare, fara interventia in gestiunea societatilor la care sunt detinute titlurile.
Detinerea unei parti din capitalul unei alte entitati se presupune ca reprezinta interes de participare, atunci cand depaseste un procentaj de 20%.
• Creantele imobilizate sunt reprezentate de:
â–¡ Sumele datorate de filiale - care sunt imprumuturile acordate entitatilor de la care s-au achizitionat titluri sau interese de participare, sub forma de ajutoare financiare;
â–¡ imprumuturile acordate pe termen lung - care sunt sume de bani acordate tertilor pe baza unor contracte de imprumut, pentru obtinerea de dobanzi;
â–¡ Creantele aferente contractelor de leasing financiar;
â–¡ Alte creante imobilizate: garantii, depozite bancare, cautiuni etc.
â–¡ Dobanzi aferente creantelor imobilizate.
Imobilizarile financiare recunoscute ca active se evalueaza la costul de achizitie sau la valoarea determinata prin contractul de dobandire a acestora.
Imobilizarile financiare se prezinta in bilant la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate pentru pierdere de valoare.
Cheltuielile accesorii privind achizitionarea imobilizarilor financiare se inregistreaza direct in cheltuielile de exploatare ale exercitiului financiar.
16.CONTABILITATEA ACTIVELOR CIRCULANTE
Un activ circulant se asteapta sa fie realizat atunci cand este posibila utilizarea sau vanzarea acestuia la o valoare realizabila, adica la un pret de vanzare estimat care ar putea fi obtinut pe parcursul desfasurarii normale a activitatii entitatii (ciclului de exploatare).
Ciclul de exploatare al unei entitati reprezinta perioada de timp dintre achizi-tionarea materiilor prime care intra intr-un proces cle transformare si finalizarea acestora in trezorerie sau sub forma unui echivalent de trezorerie.
Echivalentele de trezorerie reprezinta investitii financiare pe termen scurt extrem de lichide, care sunt usor convertibile in numerar si sunt supuse unui rise nesemnificativ de schimbare a valorii.
Potrivit reglementarilor contabile romanesti conforme cu directivele europene, activele circulante sunt clasificate astfel:
(1) stocuri, inclusiv valoarea serviciilorprestate pentru care nu a fost intocmita factura;
(2) investitii pe termen scurt;
(3) disponibilitati in banci si casierie.
(4) creante
________________________________________
Document Info
Accesari: 648
Apreciat:
Comenteaza documentul:
Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta
Creaza cont nou
A fost util?
Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site
Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
________________________________________
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2011 )
|