Valentina
Utilizator neinregistrat
|
Data mesaj: 03.01.2011 16:56
Buna ziua tuturor, as dori sa ma ajutati cu o chestiune care aparent e simpla dar in care mi-am prins urechile.
Intr-un magazin alimentar deschis de curand ( e prima luna in care trebuie sa fac \\\\\\\"contabilitatea\\\\\\\" asta), am urmatoarele date, la inventarul facut pe 01 ian 2011:
-stoc de marfa valoare 6.000 lei
- facturi achitate in valoare de 10.000 lei
-facturi ramase de plata in valoare de 1000 lei
-marfa vanduta dar inca neincasata ( produse date \\\\\\\"pe datorie\\\\\\\", cum se mai procedeaza , in valoare de 1.500 lei
-bani in casierie 800 lei
-cheltuieli diverse in valoare 700 lei
as dori sa aflu profitul rezultat, pur si simplu nu stiu ce sa adun si ce sa scad. Vorbesc aici de contabilitatea reala, nu cea din registre, caci inca nu le-am completat.
Multumesc mult anticipat !
|
tis1974
Utilizator neinregistrat
|
Data mesaj: 03.01.2011 22:54
Da.Intr-adevar cam imbarligata este treaba.Eu tot contabilitate la magazine cu amanuntul tin,si din proprie experienta va spun ca un inventar este o treaba mai elaborioasa.Eu doar ce am terminat vreo doua inventare.Pentru un inventar corect ar trebui sa aveti caietele cu intrari si caietul cu iesiri,monetare,marfa degradata,etc.Si la noi se practica caietul.La o prima vedere se pare ca nu aveti profit.Marfa in valoare de 6000,la care se aduna datoriile de pe caiete de 1500,rezulta un stoc de 7500.Daca mai adaugam cei 800 din casierie,da un stoc total in magazin de 8300.Deci asta ar fii averea magazinului.La iesiri daca am adauga cei 10000 achitati,700 cheltuieli si sa adunam si cei 1000 care se vor achita,ar da un total iesiri de 11700.De aici ar rezulta un minus de 3400.Deci din start,cel putin aceasta suma ar fii adusa ca aport de catre asociati.Asta ar fii interpretarea modo groso al inventarului.Pentru unul facut ca lumea,vi-am zis cam ce ar trebiu sa aveti.
|