contract arenda - Forum Contabilitate

 
 

Dragi colegi,

Acest forum a fost inchis. Va invitam sa vizitati noul forum pe www.theexperts.ro.

Va multumim

 

 
Subiect: contract arenda

aliali
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 28.04.2011 10:23

un model de contract arenda aveti?O persoana fozica doreste sa arendeze o portiune de pamint ,e suficient contractul de arenda ?

 

geo58
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 28.04.2011 10:46
Suficient pentru cine ,sau pentru ce ?
Daca vrea sa faca dovada autoritatilor locale ca lucreza pamantul cred ca acest contract il inregistreaza pe la primarie.
Daca persoana care il ia in arenda vrea sa obtina vreo subventie ,mai sunt necesare niste formalitati tot pe la locale.
 

geo58
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 28.04.2011 10:54
Gasesti pe google mai multe modele,din care poti combina asa incat sa prinzi toate conditiile si clauzele necesare ,incat sa nu apara neintelegeri,litigii,etc...
 

aliali
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 28.04.2011 14:05
nu stiu prea bine despre ce e vorba m-a rugat cineva sa ma informez dar nu am primit prea multe detalii ,vrea sa dea in arenda un teren ca sa nu ramina nelucrat si sa primeasca in schimb o parte din recolta
 

tis1974
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 28.04.2011 16:05
CONTRACT DE ARENDARE



CAPITOLUL I
Pãrtile contractului



Art. 1. – Contractul de arendare se încheie si se executã pe baza prevederilor Legii arendãrii nr. 16/1994, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

Art. 2. – 1. Între domnul/doamna ..........................., domiciliat/domiciliatã în ..........................., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ...... nr. .................., eliberat/eliberatã de ........................... la data de ..........................., titular/titularã al/a dreptului de proprietate conform titlului de proprietate nr. ..................... din ........................... sau, dupã caz, conform hotãrârii judecãtoresti nr. ........................... din ........................... sau procesului-verbal de punere în posesie nr. .............. din ........................... sau actului de partaj nr. .............. din ........................... etc. sau Societatea Comercialã (asociatia agricolã etc.)1) ..........................., cu sediul în localitatea ..........................., având nr. de înregistrare la oficiul registrului comertului ..........................., cod unic de înregistrare ........................... si atribut fiscal R: ..........................., reprezentatã prin domnul/doamna ...................................., denumit/denumitã în continuare arendator, si

2. domnul/doamna ......................................., domiciliat/domiciliatã în ..........................., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ........... nr. ................................. , eliberat/eliberatã de ............................. la data de .........................., sau Societatea Comercialã (asociatia agricolã etc.)1) .........................., cu sediul în localitatea ..........................., având nr. de înregistrare la oficiul registrului comertului ..........................., cod unic de înregistrare ........................... si atribut fiscal R: ..........................., reprezentatã prin domnul/doamna ..........................., denumit/denumitã în continuare arendas,

a intervenit prezentul contract de arendare.



CAPITOLUL II

Obiectul contractului



Art. 3. – (1) Obiectul contractului de arendare îl constituie terenul în suprafatã de ........... ha, situat în extravilanul (intravilanul) localitãtii ..........................., judetul ..........................., în tarlaua ..........................., parcela ..........................., având urmãtoarele vecinãtãti: N ..........................., S ..........................., E ..........................., V .......................... .

(2) Categoria de folosintã a terenului în suprafatã de .............. ha care face obiectul contractului de arendare este aceea de ................................. .

(3) Pe data încheierii prezentului contract, arendatorul a predat, iar arendasul recunoaste cã a primit suprafata de ............. ha teren.





CAPITOLUL III

Scopul arendãrii



Art. 4. – Terenul arendat va fi folosit de cãtre arendas doar în scopul exploatãrii agricole.



CAPITOLUL IV

Durata contractului



Art. 5. – (1) Prezentul contract de arendare se încheie pentru o duratã de ................... ani, începând de la data de ....................... si pânã la data de ......................... .

(2) În temeiul art. 12 din Legea nr. 16/1994, cu modificãrile si completãrile ulterioare, contractul de arendare poate fi reînnoit prin acordul scris al pãrtilor.



CAPITOLUL V

Nivelul arendei, modalitãti si termene de platã



Art. 6. – (1) Nivelul arendei este de ........................... (cantitate produse, produse si bani sau numai bani).

(2) Plata arendei în naturã se face imediat dupã recoltarea culturii, dar nu mai târziu de 45 de zile. Produsul livrat de cãtre arendator va corespunde din punct de vedere calitativ.

(3) Plata arendei în bani se face la un pret stabilit prin întelegerea pãrtilor. Plata se face pânã la 45 de zile de la recoltarea produsului respectiv. Plata în bani se va face direct la sediul arendasului sau prin mandat postal la adresa arendatorului.

(4) Contractele de arendare încheiate în scris si înregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele si în modalitãtile stabilite în contract.

(5) Nivelul arendei nu poate fi modificat de arendator ca urmare a unor pierderi datorate unor factori naturali (calamitãti). Arendasul va acoperi pierderile prin asigurarea culturilor împotriva unor factori de risc.

(6) Pãrtile sunt obligate sã notifice primãriei la care a fost înregistrat contractul de arendare orice modificare a nivelului arendei.



CAPITOLUL VI

Drepturile si obligatiile pãrtilor



Art. 7. – Drepturile si obligatiile arendatorului sunt urmãtoarele:

a) sã predea terenul agricol arendasului la termen si în conditiile stabilite de prezentul contract;

b) sã îl garanteze pe arendas de evictiune totalã sau partialã, precum si de viciile ascunse ale lucrului pe care îl arendeazã;

c) sã nu ia niciun fel de mãsuri în legãturã cu exploatarea terenului arendat, de naturã sã-l tulbure pe arendas;

d) sã controleze oricând modul în care arendasul exploateazã terenul arendat. Pe timpul controlului, arendatorul va fi însotit de arendas sau de un împuternicit al acestuia;

e) în caz de tulburãri ale tertilor în exploatarea normalã a terenului, sã actioneze împreunã cu arendasul, potrivit legii, pentru încetarea actelor de tulburare;

f) sã plãteascã taxele si impozitele datorate pentru terenurile arendate;

g) sã îl încunostinteze în scris pe arendas de intentia sa de a reînnoi sau nu contractul cu cel putin un an înainte de a expira prezentul contract;

h) sã primeascã, la încetarea contractului, terenul care a fãcut obiectul acestuia.

Art. 8. – Drepturile si obligatiile arendasului sunt urmãtoarele:

a) sã primeascã terenul arendat la termen si în conditiile stabilite de prezentul contract;

b) sã întrebuinteze terenul pe care l-a arendat ca un bun proprietar, în conditiile stabilite prin contract;

c) sã mentinã potentialul de productie si sã nu degradeze terenul arendat;

d) sã nu schimbe categoria de folosintã a terenului arendat fãrã acordul scris al arendatorului;

e) sã plãteascã arenda la termenul si în conditiile prevãzute la cap. V;

f) sã cearã acordul arendatorului pentru efectuarea eventualelor investitii pe teren;

g) sã suporte taxele de redactare si înregistrare a contractului;

h) în vederea recuperãrii daunelor produse de calamitãti naturale, sã încheie contracte de asigurare a culturilor pe care le înfiinteazã pe terenul arendat;

i) sã comunice arendatorului si sã solicite acestuia sã intervinã în cazurile în care este tulburat de terti în exploatarea terenului arendat;

j) sã încunostinteze în scris pe arendator de intentia sa de a reînnoi sau nu contractul cu cel putin un an înainte de a expira prezentul contract;

k) la încetarea contractului, are obligatia de a restitui terenul arendat în starea în care l-a primit de la arendator;

l) sã plãteascã impozitele datorate pe veniturile realizate din exploatarea terenului arendat;

m are dreptul de preemptiune în cazul înstrãinãrii prin vânzare de cãtre arendator a terenului prevãzut prin prezentul contract.



CAPITOLUL VII

Rãspunderea



Art. 9. – (1) În caz de neexecutare culpabilã a obligatiilor de cãtre una dintre pãrti, contractul se considerã reziliat de drept fãrã interventia instantei.

(2) Pentru neplata la timp a arendei, arendasul va plãti penalitãti de întârziere în procent de ............% pe zi din suma datoratã.



CAPITOLUL VIII

ÃŽncetarea contractului



Art. 10. – (1) Contractul înceteazã de drept la expirarea termenului pentru care a fost arendat terenul.

(2) În cazul mortii arendatorului sau a arendasului, contractul va continua dacã mostenitorii majori vor comunica în scris intentiile lor în acest sens si vor avea acordul scris al celeilalte pãrti, în termen de 30 de zile de la data decesului, conform art. 25 din Legea nr. 16/1994, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

(3) Contractul de arendare poate fi cesionat sotului/sotiei coparticipant/coparticipante la exploatarea terenului arendat sau descendentilor lor care au împlinit vârsta majoratului, conform art. 21 din Legea nr. 16/1994, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

(4) La data încetãrii contractului, acesta poate fi reînnoit prin acordul pãrtilor, cu respectarea prevederilor Legii nr. 16/1994, cu modificãrile si completãrile ulterioare.



CAPITOLUL IX

Alte clauze



Art. 11. – (1) Cheltuielile cu redactarea, taxele de timbru si cele privind autentificarea prezentului contract se suportã de cãtre arendas.

(2) Comunicãrile judiciare si extrajudiciare în legãturã cu prezentul contract se vor face la domiciliul pãrtilor.

(3) Eventualele neîntelegeri se vor rezolva pe cale amiabilã, în caz contrar fiind supuse solutionãrii instantelor de judecatã.

(4) Arendasul este exonerat de la plata arendei în cazuri de fortã majorã (de exemplu: radiatii, rãzboi, cutremure devastatoare, care afecteazã terenul arendat).

Încheiat astãzi, ...................., în 3 (trei) exemplare, dintre care unul la arendator, unul la arendas si unul la Consiliul Local ................................ unde a fost înregistrat contractul.



Arendator,

..........................


Arendas,

...........................“





Statistici T5 Best-Top GTop.ro - cel mai complex monitor de statistici
Copyright 1998-2010 DSC.NET All rights reserved.

 .

Vreau sa aflu mai multe despre contract arenda ...

Ofera un raspuns

Reincarca
 

Autentificare

Utilizator: 

.

Parola:   

.

.

Nu ai cont? Creaza unul aici.

 
 
.
..

        Top

 


Google analytics

SATI