Coca
Utilizator neinregistrat
|
Data mesaj: 25.03.2010 10:25
imi puterti spune,va rog care sunt operatiile pentru repartizarea profitului in cazul in care societatea incheie primul bilant si acela de sf de an?
|
Dinu
Utilizator neinregistrat
|
Data mesaj: 25.03.2010 10:45
Potrivit prevederilor pct. 169 din OMFP 1.752/2005, dividendele repartizate detinatorilor de actiuni, propuse sau declarate dupa data bilantului, precum si celelalte repartizari similare efectuate din profit, nu trebuie recunoscute ca datorie la data bilantului.
Repartizarea profitului se înregistreaza în contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se înregistrează prin articolul contabil 129 = 106.
Profitul contabil rămas după aceasta repartizare se preia în contul 117, de unde urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii legale.
Astfel, sumele care reprezintă rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, sunt singurele repartizări care se înregistrează în bilanţul întocmit pentru exerciţiul financiar al anului 2008, astfel:
129 “Repartizarea profitului”= 1061 “Rezerve legale”
sau
129 “Repartizarea profitului” = 1068 “Alte rezerve”
Contul 129 “Repartizarea profitului”– va prezenta sold debitor, reflectand profitul repartizat la rezerve legale sau la rezerve constituite în baza unor prevederi exprese.
Contul 121 “Profit sau pierdere”– va prezenta:
sold creditor: reflectând profitul realizat sau
sold debitor: reflectând pierderea realizata
Din profitul contabil net se constituie rezerva legala la nivel de 5% asupra diferentei dintre totalul veniturilor, din care se scad veniturile neimpozabile si veniturile din impozitul pe profit amânat, si totalul cheltuielilor, din care se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amânat si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, înregistrate în contabilitate, dar nu mai mult de 20% din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare (rezerva cumulata nu trebuie sa depaseasca 20% din capitalul social subscris si varsat).
|