\'sume incasate in numele tertilor\' - Forum Contabilitate

 
 

Dragi colegi,

Acest forum a fost inchis. Va invitam sa vizitati noul forum pe www.theexperts.ro.

Va multumim

 

 
Subiect: 'sume incasate in numele tertilor'

isa
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 16.06.2010 09:57

buna ziua,
am si eu o intrebare: am primit o factura de la furnizor pe care este scrisa si mentiunea 'sume incasate in numele tertilor' (suma estebneinclusa in baza de impozitare codul fiscal art 137)..
pot considera ca fiind o penalizare(6581)sau un comision?cu toate ca plata se face intotdeauna inainte de scadenta!
am intrat pe acest site si am citit subiecte interesante care mi au fost de folos.
multumesc!


 

Aranka
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 16.06.2010 13:57
Isa,

Cand un furnizor iti face o astfel de factura, inseamna ca a platit in numele tau o anumita suma pe care acum o pretinde inapoi.

Iti dau un exemplu pe care tu il vei adapta situatiei tale:

1. Tu esti beneficiarul final
2. Partenerul tau direct este cel care ti-a facut factura
3. Prestator este cel ca a prestat efectiv serviciul resptectiv.

Practic, beneficiarul ii solicita partenerului un serviciu, pe care il realizeaza un prestator.

Partenerul tau trebuia sa ia de la prestator factura pe numele tau, cu toate datele tale de identificare. Facea plata din banii lui, iar ulterior iti emitea factura de care ai spus.

Practic, factura lui este doar un document informativ, prin care iti spune cati bani ii datorezi.

Tu trebuie sa primesti si factura platita de el pentru care iti si cere banii, IN ORIGINAL. Pe baza acestei facturi ai dreptul sa-ti inregistrezi cheltuiala (pe cont corespondent: 628, 612, etc) si sa-ti deduci TVA-ul.

Lui ii este suficienta o copie a facturii, pentru ca el nici nu deduce TVA si nici nu inregistreaza cheluiara. `
 

Aranka
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 16.06.2010 14:02
Iata ce frunos arata Normele la Codul fiscal (sunt si exemple)

3) in sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar. Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau. Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. in situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata.
Exemplul nr. 1: Persoana A emite o factura de servicii de transport catre persoana B, dar factura lui A este platita de C in numele lui B. Pentru recuperarea de la B a sumelor platite, C are posibilitatea sa emita o factura de decontare, dar care nu este obligatorie. B isi va exercita dreptul de deducere a TVA in conditiile stabilite de lege pe baza facturii emise de A, in timp ce o eventuala factura de decontare de la C va fi doar atasata acestei facturi.
(4) in cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
Exemplul nr. 2: Un furnizor A din Romania realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri catre beneficiarul B din Ungaria. Conditia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este in sarcina cumparatorului, a lui B. Totusi, B il mandateaza pe A sa angajeze o firma de transport, urmand sa ii achite costul transportului. Transportatorul C factureaza lui A serviciul de transport din Romania in Ungaria, iar A, aplicand structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se considera ca A a primit si a prestat el insusi serviciul de transport. Acest serviciu de transport va fi facturat de catre C catre A cu TVA, locul prestarii fiind in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. A va refactura transportul catre B fara TVA, serviciul fiind neimpozabil in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
Exemplul nr. 3: O societate care deruleaza operatiuni imobiliare are incheiate contracte de inchiriere pentru diverse spatii dintr-un bun imobil. Pentru utilitatile necesare, printre care electricitatea, apa, telefonul, sunt incheiate contracte pe numele societatii imobiliare, dar acestea sunt furnizate in beneficiul direct al chiriasilor. in cazul in care prin contractul de inchiriere se stipuleaza distinct ca plata utilitatilor nu este inclusa in pretul chiriei, societatea imobiliara poate aplica structura de comisionar pentru refacturarea acestor cheltuieli catre chiriasi.
Exemplul nr. 4: Societatea A din Franta isi trimite angajatii in Romania pentru negocierea unor contracte cu parteneri din Romania. Conform intelegerii dintre parti, facturile pentru cazare, transport local si alte cheltuieli efectuate pentru angajatii trimisi din Franta vor fi emise catre partenerii din Romania, acestia urmand sa-si recupereze sumele achitate prin refacturare catre societatea A din Franta. Pentru fiecare cheltuiala in parte refacturata se va avea in vedere in primul rand locul prestarii serviciului si daca locul este in Romania refacturarea se va face aplicandu-se acelasi regim ca si cel aplicat de prestatorul acestor servicii. Astfel, serviciile de cazare au locul in Romania, acolo unde este situat bunul imobil [art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal] si vor fi refacturate prin aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, serviciile de transport local de calatori au locul in Romania, acolo unde sunt efectiv prestate [art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal] si vor fi refacturate prin aplicarea cotei standard de TVA de 19%.
Exemplul nr. 5: Societatea A incheie un contract de proiectare a unui bun imobil cu societatea B. in contract se stipuleaza ca B va suporta cheltuielile de cazare, transport, masa, diurna etc. ale salariatilor lui A care realizeaza acest proiect. Pe factura emisa A mentioneaza separat costul proiectarii si costul asa-numitelor cheltuieli suportate de B. in aceasta situatie nu este vorba despre o refacturare de cheltuieli in sensul prevederilor pct. 19 alin. (4). Toate cheltuielile de cazare, transport, masa, diurna etc., facturate de A lui B, sunt cheltuieli accesorii serviciilor de proiectare si trebuie sa urmeze aceleasi reguli referitoare la locul prestarii, cotele sau regimul aplicabil ca si serviciul de proiectare de care sunt legate, conform prevederilor pct. 18 alin. (8).
(5) in sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare, cuprind operatiuni precum:
a) cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal. in aceasta categorie se cuprind, printre altele, si taxa pentru serviciile de reclama si publicitate prevazuta la art. 270 din Codul fiscal, taxa hoteliera prevazuta la art. 278 din Codul fiscal, contributia la Fondul cinematografic prevazuta la art. 13 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa asupra activitatilor daunatoare sanatatii, prevazuta la art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) sume incasate in contul altei persoane, daca factura este emisa de aceasta alta persoana catre un tert. Pentru decontarea sumelor incasate de la tert cu persoana care a emis factura, conform intelegerii dintre parti, pot fi intocmite facturi de decontare conform alin. (3).
(6) in cazul sumelor incasate de persoana impozabila in contul altei persoane, daca persoana impozabila actioneaza in nume propriu, respectiv emite facturi sau alte documente catre clienti si primeste facturi sau alte documente pe numele sau de la persoana in numele careia incaseaza sumele, se aplica structura de comisionar prevazuta la pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, la pct. 7 alin. (2), chiar daca nu exista un contract de comision intre parti.
Exemplul nr. 6: O companie B incaseaza contravaloarea taxei radio TV de la clienti, pe care o vireaza apoi companiilor de radio si televiziune. Aceasta taxa este mentionata pe factura emisa de compania B, alaturi de propriile sale livrari/prestari efectuate. intrucat taxa radio TV reprezinta o operatiune scutita de TVA conform art. 141 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal, fiind efectuata de posturile publice de radio si televiziune, compania B va pastra acelasi regim la facturarea acestei taxe catre clienti. Conform structurii de comisionar, posturile de radio si televiziune vor factura catre compania B serviciile pentru care aceasta a incasat sumele in contul lor.
 

isa
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 16.06.2010 15:02
multumesc Aranka!

 .

Vreau sa aflu mai multe despre 'sume incasate in numele tertilor' ...

Ofera un raspuns

Reincarca
 

Autentificare

Utilizator: 

.

Parola:   

.

.

Nu ai cont? Creaza unul aici.

 
 
.
..

        Top

 


Google analytics

SATI