irina
Utilizator neinregistrat
|
Data mesaj: 14.07.2010 18:01
buna ziua ! am si eu o nelamurire! prestez servicii doar in afara romaniei , reparatii masini ( grandine ) in diferite tari ,cate odata raman si cate 2 luni intr'o tara , cum trebuiesc facute facturile ? contratele de munca trebuiesc reinoite mereu ? pot factura si taia doar chitanta si sa ridic o suma de 1000 de euro numerar ? va multumesc !
|
florin
Utilizator neinregistrat
|
Data mesaj: 25.07.2010 09:23
In conditiile in care serviciul este prestat de catre o echipa de tehnicieni din Romania care se deplaseaza in Germania, fara a fi realizat de catre o echipa din cadrul unui sediu fix al firmei dvs. stabilita pe teritoriul Germaniei, este aplicabila regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal. In acest caz, serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil in Germania la locul unde este stabilit beneficiarul.
Pentru un astfel de serviciu prestat, firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa emita factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colecteze T.V.A.;
- sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, litera k);
- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar in vigoare la data emiterii;
- sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
- sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3.
Avand in vedere faptul ca beneficiarul serviciilor prestate de firma dvs. este stabilit in Comunitate, serviciile respective se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare. Asa cum sunt definite prin normele de aplicare ale Codului fiscal modificate prin HG 1620/2009 la punctul 13 alineatul 7, pentru o persoana impozabila din Romania, serviciile intracomunitare sunt serviciile efectuate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile stabilite pe teritoriul Comunitatii pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.
Asa cum se impune prin alineatul (9) punctul 13 din normele de aplicare, pentru serviciile intracomunitare, prestatorul din Romania este obligat sa justifice faptul ca beneficiarul serviciilor sale este o persoana impozabila. In aceasta situatie, beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului:
• o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate;
• un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru decat Romania.
In situatia in care prestatorul nu obtine aceste informatii de la beneficiar, se considera ca serviciul a fost prestat unei persoane neimpozabile, caz in care se aplica celelalte reguli de taxare, fara ca prestarea respectiva sa mai fie incadrata la servicii intracomunitare.
Prin declaratia cod 390 prestarile intracomunitare de servicii simbolizate se raporteaza cu litera P. Aici se incadreaza prestarile de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare stabilita la articolul 133 alin. (2) din Codul fiscal efectuate de o persoana impozabila din Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva.
Prin declaratia cod 390 nu se declara serviciile efectuate asupra bunurilor imobile deoarece se incadreaza in exceptia de la regula generala de taxare, exceptie care este reglementata prin articolul 133 alineatul 4 litera a).
In situatia prezentata de dvs., serviciile se efectueaza asupra bunurilor mobile, deci acestea se incadreaza in categoria prestarilor de servicii intracomunitare.
Daca serviciile respective sunt efectuate de catre un sediu fix al firmei dvs. stabilit pe teritoriul Germaniei, firma dvs. are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Germaniei si sa se supuna legislatiei fiscale din Germania deoarece realizeaza un serviciu pe teritoriul national al Germaniei. Un astfel de serviciu nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 completat si depus la organul fiscal competent din Romania.
|