Cost efectiv de productie - Forum Contabilitate

 
 

Dragi colegi,

Acest forum a fost inchis. Va invitam sa vizitati noul forum pe www.theexperts.ro.

Va multumim

 

 
Subiect: Cost efectiv de productie

Ionut1985
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 11.11.2016 13:47

Buna, vreau sa calculez un cost efectiv de productie la sfarsit de una. Societatea obtine un singur tip de produs finit evaluat initial la un cost prestabilit.
Daca:
costul de productie=costurile materiale directe/indirecte+costurie salariale directe/indirecte+alte costuri directe/indirecte, si
costul non-productie=cheltuieli
administrative+cheltuieli de desfacere
costul complet=cost productie+non-productie
Unde cuprind chetuielile cu transportul produselor finite catre client, taxe+dobanzi bancare, salarii manageri+contabili, chirie+utilitati birouri? Care cost este mai relevant? Cel de productie sau cel complet?
Obtinerea produselor se inregistreaza la cost prestabilit, descarcarea gestiunii tot la cost prestabilit. Acea diferenta la 711 dintre costul prestabilit si consumurile conform retetei se inchide prin contul de rezultate, este corect sau trebuie sa inregistrez diferente ? Care este valoarea lor?
Multumesc


 

viorel55
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 12.11.2016 02:09
Te complici major, iar dupa 2-3 luni, daca vrei sa faci tot ceea ce ai zis aici ai sa ajungi la Spitalul 9. Pretul prestabilit este foarte bun, atata timp cat nu se produc modificari majore la materie prima,salarii sau energie. Cum stabilesti Pretul Prestabilit ? La tine e foarte simplu avand o singura categorie de produse. De obicei Pretul Prestabilit se calculeaza la sfarsitul anului. Se ia in considerare Total Sume Debit Cont 121 la balanta dela Decembrie (total cheltuieli), se imparte la 12 luni si apoi la nr de produse fabricate din cursul anului din Balanta de Stocuri. Se obtine un Pret Prestabilit care se utilizeaza in tot anul urmator. Eventual se adauga un 10% in perioadele cu inflatie marita. A te apuca sa calculezi luna de luna un Pret de Cost este o prostie. Nu o spun eu, o spune un mare economist pe nume Iosif Constantin Dragan. Gandeste-te numai la energie unde se lucreaza cu consumuri prezumate si care se regularizeaza la 6 luni sau 1 an. Ce faci, pui un om cu un caietel langa contor ? Am mai vazut si d-astia. Tu trebuie sa iei in calcul absolut toate cheltuielile, inclusiv banii cu care cumperi cafeaua pe care o beti dimineata la serviciu, inclusiv cheltuielile nedeductibile. Toate le gasesti in Debit Ct 121 (directe si indirecte) . Daca le iei pe bucati sigur vei omite ceva. Practic ai atatea categorii de cheltuieli cate conturi de Clasa 6 ai.
 

viorel55
Utilizator neinregistrat
Data mesaj: 12.11.2016 02:35
Relativ la Contul 711 nu are importanta daca lucrezi cu costul de productie sau costul efectiv atata timp cat esti consecvent. Adica valoarea incarcata in 711 sa fie aceeasi cu cea descarcata. Ct711 trebuie sa fie Zero atunci cand stocul fizic devine 0. Nu ai deunde sa ai diferente. Este un alt avantaj al Costului prestabilit. Daca ma intrebi pe mine este mai avantajos sa lucrezi cu Pretul de Productie (perceput ca si cost al materiei prime) fata de Pretul Efectiv deoarece valoarea soldului lui 711 va fi mai mica si atunci profitul temporar rezultat din variatia stocului va fi mai mic, implicit si impozitul pe profit aferent productiei stocate. Desigur ca Pretul de Vanzare nu are nici-o legatura, nici cu Pretul de Productie nici cu Pretul de Productie Efectiv, doar ca neaparat trebuie sa fie mai mare decat amandoua.

 .

Vreau sa aflu mai multe despre Cost efectiv de productie ...

Ofera un raspuns

Reincarca
 

Autentificare

Utilizator: 

.

Parola:   

.

.

Nu ai cont? Creaza unul aici.

 
 
.
..

        Top

 


Google analytics

SATI