|
Evaziunea fiscala din industria alimentara se ridica la 7-8 mld. euro anual,
iar alte doua miliarde de euro se pierd prin evaziunea cu tutun, alcool si
produse petroliere. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat
ziaristilor de la Financiarul ca metoda utilizata in industria alimentara este
evitarea TVA, prin comertul intracomunitar.
„Se cumpara de la materie prima la produse finite, actele dispar pe drum, totul
se vinde mai ieftin cu 7% decat preturile de pe piata, iar decontul de TVA nu se
mai face”, a declarat Minea. Saptamana trecuta, ministrul Finantelor Sebastian
Vladescu a recunoscut ca exista „conveniente” intre autoritati si cei care fac
evaziune fiscala, idee speculata si de opozitie. De altfel, de multa vreme,
patronatele si sindicatele sustin ca nu exista vointa politica pentru combaterea
evaziunii. Florin Pirvu, presedintele Colegiului de Excelenta din cadrul CNIPMMR,
crede ca economia subterana a ajuns la un nivel de 35%-40% din PIB. „Evaziunea
nu va fi starpita pentru ca sunt interese la nivel national, interese partinice,
mai ales din partea celor care trebuie sa controleze. Daca nu ar fi aceasta
evaziune ar aduce vreunul bani de acasa pentru campania electorala?”, a spus
Florin Pirvu, citat de Financiarul.