.

Verificarea disponibilitatii firmei si sau rezervarea acesteia

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

 

Merg la lista de formulare

 

<< Modelul precedent   /   Modelul urmator >>

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


NR. 52
Documentele necesare pentru verificarea disponibilitatii firmei si/sau rezervarea acesteia*:
1. Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma (original);
2. Dovada privind plata taxei de registru.
NOTA:
􀀩 Firmele vor fi scrise cu caractere latine, in primul rand in limba romana (art. 30 alin. (3) din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). Firmele vor cuprinde, dupa caz, mentiunile prevazute de art. 31-37 din Legea nr. 26/1990, republicata sau de legile speciale.
􀀩 Este interzisa inscrierea unei firme care contine cuvintele "stiintific", "academie", "academic", "universitate", "universitar", "scoala", "scolar" sau derivatele acestora (art. 39 alin. (2) din Legea nr. 26/1990, republicata).
􀀩 Inscrierea unei firme care contine cuvintele "national", "roman", "institut" sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului.
Inscrierea unei firme care contine cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale se realizeaza numai cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social. Cererea prin care se solicita obtinerea acordului prevazut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata si inscrisurile in sustinerea acesteia, mentionate in opisul anexat la cerere, se depun la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal in a carui raza teritoriala se afla sediul social al persoanei juridice solicitante.
􀀩 Nici o firma nu va putea cuprinde o denumire intrebuintata de comerciantii din sectorul public (art. 40 din Legea nr. 26/1990, republicata).
􀀩 Firmele radiate din registrul comertului nu sunt disponibile pentru o perioada de 2 ani de la data radierii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 41 din Legea nr. 26/1990, republicata.
􀀩 Firma se instraineaza numai impreuna cu fondul de comert (art. 42 din Legea nr. 26/1990, republicata).
􀀩 In vederea rezervarii, firma este supusa operatiunii de verificare a indeplinirii cumulative a conditiilor generale si speciale de legalitate, de disponibilitate si de distinctivitate fata de firmele inregistrate in registrul comertului sau rezervate in vederea inregistrarii (art. 29 alin. (1) din Normele metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor).
􀀩 Nu reprezinta elemente de distinctivitate, fara ca enumerarea sa fie limitativa (art. 29 alin. (4) din Normele metodologice):
- articularea cuvintelor;
- inversarea ordinii cuvintelor care au intrat in componenta unei firme inregistrate sau rezervate;
- dublarea uneia sau mai multora dintre literele ori cifrele care au intrat in componenta unei firme;
- adaugarea sau eliminarea adverbelor, prepozitiilor, conjunctiilor, numerelor, semnelor de punctuatie si a altor particularitati similare, avand o semnificatie vaga, precum si a abrevierilor care nu sunt de natura sa schimbe intelesul denumirii;
- utilizarea unor cuvinte diferite din punct de vedere semantic dar identice fonetic;
- folosirea unor prescurtari ale cuvintelor care intra in componenta unei firme inregistrata sau rezervata;
- utilizarea simbolurilor echivalente literelor si cuvintelor (ex.: @, #, % etc.);
- utilizarea/neutilizarea diacriticilor;
- adaugarea, eliminarea sau inlocuirea unei parti din denumire, daca adaugarea, eliminarea sau inlocuirea nu schimba intelesul firmei sau utilizarea cuvintelor „grup”, „holding”, „company”, „trust”, „com”, „trans” etc.;
- adaugarea cuvantului „Romania” indiferent de limba in care este redat.
􀀩 Verificarea si rezervarea firmei se realizeaza la nivel national inainte de intocmirea actelor constitutive sau, in cazul schimbarii denumirii, a actelor modificatoare ale acestora.
􀀩 Rezervarea firmei este valabila pentru o perioada de cel mult 3 luni de la data inregistrarii cererii.
􀀩 Verificarea disponibilitatii firmei, efectuata de oficiul registrului comertului prin personalul sau, are caracter administrativ si prealabil. In final, asupra legalitatii se va pronunta judecatorul delegat, si dupa caz, directorul ORCT cu ocazia solutionarii cererii de inregistrare in registrul comertului.
􀀩 Documentele se depun la ORC in raza caruia firma isi stabileste sediul social, la ghiseu, prin corespondenta sau in forma electronica, situatie in care va avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa.
􀀩 Formularele se distribuie la sediul ORC sau se pot prelua de pe Internet (www.registrulcomertului.ro/www.onrc.ro).

* * *
1. Taxele legale pot fi achitate in numerar sau cu card bancar la casieriile ORC, precum si cu mandat postal, ordin de plata etc.
2. Daca s-a optat pentru transmiterea documentelor, care atesta verificarea disponibilitatii si/sau rezervarea firmei, prin posta, se percepe un tarif aprobat prin ordin al ministrului justitiei.

* Prezentul fluturas constituie un ghid general pentru informarea comerciantilor in legatura cu obligatiile ce le revin pentru indeplinirea formalitatilor legale, in vederea efectuarii inregistrarilor in registrul comertului si/sau autorizarea functionarii in baza declaratiilor tip pe propria raspundere.

 

  

Cuvinte cheie: Modele formulare | Formulare gratuite | Template formulare

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics