.

08 Iunie 2007
contabilitateafirmei.ro
 

DECLARAREA LIVRARILOR SI ACHIZITIILOR DE CATRE PERSOANELE INREGISTRATE IN SCOPURI DE TVA. DECLARATIA 394 - DECLARATIE SEMESTRIALA

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


ORDIN nr. 702 / 2007 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA- Monitorul Oficial nr.376 / 04 Iunie 2008

 Art. 1. - Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Art. 2. - In vederea indeplinirii obligatiei prevazute la art. 1, se aproba modelul si continutul formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national", cod MEF 14.13.01.02/f, prevazut in anexa nr. 1.
Art. 3. - Formularul prevazut la art. 2 se completeaza si se depune conform instructiunilor prevazute in anexa nr. 2.
Art. 4. - Formularul prevazut la art. 2 se gestioneaza conform procedurii prevazute in anexa nr. 3.
Art. 5. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si pastrare ale formularului prevazut la art. 2 sunt stabilite in anexa nr. 4.
Art. 6. - Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 7. - Declaratia mentionata la art. 2 se depune semestrial la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare.
Art. 8. - Directia generala de gestiune a impozitelor si contributiilor, Directia de metodologie si proceduri pentru inspectia fiscala, Directia generala a tehnologiei informatiei, Directia generala de administrare a marilor contribuabili si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 9. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

INSTRUCTIUNI de completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" cod MEF 14.13.01.02/f

Declaratia se completeaza si se depune semestrial de catre:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din Codul fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota de 19% sau 9%. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI al Codului fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in semestrul de raportare;
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota de 19% sau 9%. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in semestrul de raportare. Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare sau in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa.
Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare si numai daca in semestrul de raportare au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unui semestru, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
Declaratia se depune in format electronic, pe suport electronic, insotita de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii. In formatul hartie se depune doar prima pagina a declaratiei. Formatul hartie se editeaza in doua exemplare:
- un exemplar se depune la organul fiscal competent impreuna cu suportul electronic;
- un exemplar se pastreaza de catre contribuabil.
Formatul electronic al declaratiei se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor si este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Economiei si Finantelor, portalul ANAF la adresa http://anaf.mfinante.ro.


Completarea declaratiei se face astfel:


SECTIUNEA 1

Cartusul "Perioada de raportare" se completeaza cu:
Anul la care se refera declaratia; se inscrie anul calendaristic cu 4 caractere (exemplu: 2007).
Perioada de raportare aferenta operatiunilor realizate; formata din doua caractere, primul fiind litera "S" si al doilea fiind cifra aferenta semestrului calendaristic respectiv.
A. Date de identificare ale persoanei inregistrate in scopuri de TVA
Denumire/nume si prenume - se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele persoanei inregistrate in scopuri de TVA.
Cod de inregistrare in scopuri de TVA - se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA (codul de identificare fiscala precedat de prefixul RO).
Domiciliul fiscal - se inscrie adresa domiciliului fiscal al persoanei inregistrate in scopuri de TVA.
B. Date de identificare ale reprezentantului fiscal
Denumire/nume, prenume - se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele persoanei impozabile care a fost desemnata ca reprezentant fiscal de catre persoana impozabila straina.
Cod de identificare fiscala - se inscrie codul de identificare fiscala al reprezentantului fiscal.
Domiciliul fiscal - se inscrie adresa domiciliului fiscal al reprezentantului fiscal.
C. Rezumat declaratie
Acest cartus contine:
- Numarul total al persoanelor inregistrate in scopuri de TVA incluse in declaratie, indiferent de numarul operatiunilor;
- Valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate;
- Valoarea totala a TVA aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate;
- Valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate;
- Valoarea totala a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate.


SECTIUNEA a 2-a

Se completeaza cu facturile emise/primite, cumulate pe codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale partenerilor de tranzactii.
Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national
Coloana "Denumire/Nume si prenume beneficiar" - se inscriu denumirea/numele si prenumele persoanei inregistrate in scopuri de TVA catre care a fost emisa factura sau denumirea/numele si prenumele reprezentantului fiscal, in cazul in care beneficiarul livrarii de bunuri/prestarii de servicii nu este stabilit in Romania si si-a desemnat un reprezentant fiscal, daca acesta din urma este persoana obligata la plata taxei.
Coloana "Codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului" - se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului livrarii de bunuri/prestarii de servicii sau al reprezentantului fiscal, in cazul in care beneficiarul livrarii de bunuri/prestarii de servicii nu este stabilit in Romania si si-a desemnat un reprezentant fiscal, daca acesta din urma este persoana obligata la plata taxei.
Coloana "Baza impozabila totala" - se inscrie baza de impozitare, exclusiv taxa, aferenta tuturor livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, inclusiv baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. In cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).
Coloana "Taxa pe valoarea adaugata totala" - se inscrie suma totala a taxei colectate, inclusiv taxa aferenta facturilor de stornare, in lei. In cazul in care baza de impozitare este negativa, suma totala a taxei se inscrie cu semnul (-).
Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national
Coloana "Denumire/Nume si prenume furnizor/prestator" - se inscriu denumirea/numele si prenumele persoanei inregistrate in scopuri de TVA care a emis factura sau denumirea/numele si prenumele reprezentantului fiscal, in cazul in care furnizorul/prestatorul nu este stabilit in Romania si si-a desemnat un reprezentant fiscal, daca acesta din urma este persoana obligata la plata taxei.
Coloana "Codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului/prestatorului" - se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului/prestatorului sau al reprezentantului fiscal, in cazul in care furnizorul/prestatorul nu este stabilit in Romania si si-a desemnat un reprezentant fiscal, daca acesta din urma este persoana obligata la plata taxei.
Coloana "Baza impozabila totala" - se inscrie baza de impozitare, exclusiv taxa, aferenta tuturor achizitiilor de bunuri si servicii, inclusiv baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. In cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).
Coloana "Taxa pe valoarea adaugata totala" - se inscrie suma totala a taxei, inclusiv taxa aferenta facturilor de stornare, in lei. In cazul in care baza de impozitare este negativa, suma totala a taxei se inscrie cu semnul (-).


PROCEDURA
de gestiune a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" cod MEF 14.13.01.02/f

1. Depunerea declaratiei informative
Declaratia se depune semestrial, pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare, la organul fiscal competent.
2. Prelucrarea declaratiei informative
2.1. Prelucrarea declaratiilor informative depuse de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA se realizeaza de catre organul fiscal competent, prin folosirea programului informatic de prelucrare pus la dispozitie de Directia generala a tehnologiei informatiei, pana la data de 15 a lunii urmatoare termenului de depunere a declaratiei.
2.2. Dupa prelucrare, declaratia informativa se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
2.3. In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unui semestru, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
2.4. Declaratia prevazuta la pct. 2.3 se prelucreaza la momentul primirii de la persoana impozabila.
3. Verificarea formala a declaratiei
3.1. Dupa primirea declaratiei, organul fiscal competent va verifica:
a) corectitudinea codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile, precum si corectitudinea codurilor de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanelor impozabile mentionate in "Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national" si in "Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national", din punctul de vedere al structurii acestora;
b) indeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei, prin incrucisarea informatiilor referitoare la persoanele impozabile care au declarat livrari/prestari/achizitii pe teritoriul national in deconturile de TVA, cu informatiile referitoare la persoanele impozabile care au depus declaratii informative.
3.2. Dupa prelucrarea declaratiilor informative vor fi identificate:
- persoanele impozabile care nu au depus declaratiile informative, desi in decontul de TVA au declarat livrari/prestari/achizitii pe teritoriul national, potrivit pct. 3.1 lit. b);
- persoanele impozabile care au depus declaratii informative care prezinta erori, potrivit pct. 3.1 lit. a).
3.3. Pentru persoanele impozabile prevazute la pct. 3.2 se emit:
a) notificari pentru nedepunerea declaratiei;
b) notificari pentru corectarea declaratiei.
3.4. Notificarile prevazute la pct. 3.3 se emit pana cel tarziu la data de 15 a lunii urmatoare termenului legal de depunere a declaratiei informative.
3.5. Declaratiile informative depuse sau corectate ca urmare a notificarilor transmise se prelucreaza in momentul primirii lor de la persoanele impozabile.
3.6. Declaratiile informative care prezinta erori, potrivit pct. 3.1 lit. a), pentru care organul fiscal competent a transmis notificarea prevazuta la pct. 3.3 lit. b), se corecteaza prin depunerea unei noi declaratii corect completate, pana cel tarziu la data de 25 a celei de-a doua luni dupa termenul legal de depunere a declaratiei informative pe care o corecteaza.
3.7. Declaratia informativa prevazuta la pct. 3.6 inlocuieste declaratia informativa depusa initial si, dupa prelucrare, se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
4. Gestionarea declaratiei informative
4.1. Informatiile din declaratiile informative depuse la termenele legale de depunere, precum si cele depuse conform pct. 2.3 si ca urmare a notificarilor transmise de organele fiscale competente se introduc intr-o baza de date.
4.2. Organele fiscale competente transmit declaratiile informative directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si Directiei generale de administrare a marilor contribuabili. In termen de maximum 5 zile, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si Directia generala de administrare a marilor contribuabili transmit informatiile din declaratiile informative Directiei generale a tehnologiei informatiei si sunt responsabile pentru completitudinea informatiilor transmise.
4.3. La primirea bazelor de date, Directia generala a tehnologiei informatiei va incrucisa informatiile declarate in "Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national" cu cele declarate in "Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national" de catre toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA, in vederea imperecherii informatiilor declarate pe codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale furnizorului (emitent al facturii) si beneficiarului (cel catre care a fost emisa factura). Aceasta incrucisare a informatiilor se va efectua:
- initial, la primirea informatiilor din declaratiile informative depuse la termenele legale de depunere;
- lunar, in vederea includerii informatiilor din declaratiile depuse conform pct. 2.3 si ca urmare a notificarilor transmise de organele fiscale competente.
4.4. In cazul identificarii de neconcordante, acestea pot fi de 3 tipuri:
- baza impozabila si TVA aferenta, declarate de un contribuabil in lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate, difera de baza impozabila si TVA aferenta, declarate de contribuabilul beneficiar al livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii si invers;
- un contribuabil declarat in una dintre cele doua liste ca fiind furnizor/beneficiar al livrarii de bunuri/prestarii de servicii nu declara nicio livrare/prestare/achizitie de bunuri/servicii de la primul contribuabil;
- un cod de inregistrare in scopuri de TVA inscris in una dintre cele doua liste ca apartinand furnizorului/beneficiarului livrarii de bunuri/prestarii de servicii este invalid sau nealocat.
4.5. Neconcordantele identificate vor fi evidentiate intr-un raport care va cuprinde:
- codurile de inregistrare in scopuri de TVA si datele de identificare ale persoanelor impozabile in cazul carora s-au constatat neconcordante;
- neconcordantele identificate, pe fiecare cod de inregistrare in scopuri de TVA separat sau pe grupuri de coduri de inregistrare in scopuri de TVA (furnizor/prestator - beneficiar).
4.6. Informatiile din baza de date vor fi puse la dispozitia Directiei de metodologie si proceduri pentru inspectia fiscala.
4.7. Informatiile din declaratiile informative vor fi pastrate in baza de date pe o perioada de 5 ani fiscali din anul depunerii declaratiei (de exemplu: o declaratie depusa la 25 iulie 2007 va fi pastrata pana la incheierea anului 2012). Dupa trecerea perioadei de 5 ani, informatiile vor fi arhivate si, la cerere, vor fi puse la dispozitia Directiei de metodologie si proceduri pentru inspectia fiscala.

 

Categorii: declaratii fiscale | declaratii fiscale | contabilitate

Cuvinte cheie: declaratia 394 | declaratii semestriale | monitorul oficial nr.376 din 4 iulie 2008

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics