.

10 Decembrie 2007
contabilitateafirmei.ro
 

AUTORIZAREA IMPORTULUI IN REGIM DE SCUTIRE DE LA PLATA TVA

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


ORDIN nr. 2180 / 2007 privind aprobarea Procedurii de autorizare pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata a organismelor prevazute la art. 48, 56 si la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220 / 2006- Monitorul Oficial nr. 825 / 04 Decembrie 2007

 Art. 1. - Se aproba Procedura de autorizare pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata a organismelor prevazute la art. 48, 56 si la art. 64 lit. c) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006, cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Ministerul Economiei si Finantelor, prin Directia de legislatie in domeniul TVA, si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin unitatile sale teritoriale, vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.

Procedura

CAPITOLUL I - Autorizarea organismelor prevazute la art. 48 din normele aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006


Art. 1. - In sensul prezentei proceduri, organizatii de stat reprezinta ministerele si alte institutii ale administratiei publice centrale sau locale, caminele de batrāni si centrele de plasament pentru minori finantate integral de la bugetul de stat, care functioneaza potrivit prevederilor legale in vigoare.

Art. 2. - (1) In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata, organizatiile de stat sau alte organizatii cu caracter caritabil ori filantropic, care pot beneficia de scutire de la plata taxei in baza prevederilor art. 48 din normele aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006, depun o cerere in acest sens la directiile generale ale finantelor publice judetene sau la administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea.
(2) Cererile vor fi analizate de comisiile instituite in cadrul autoritatilor fiscale prevazute la alin. (1), in temeiul art. 3 din Procedura de aplicare a prevederilor art. 65 si 79 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 918/83 privind instituirea unui regim comunitar de scutiri de drepturi vamale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 492/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 234 din 4 aprilie 2007.
(3) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 1, semnata de reprezentantul legal al organismului care solicita autorizarea, si va fi insotita de urmatoarele documente:
a) copia actului de infiintare sau a statutului, dupa caz;
b) copia certificatului de inregistrare fiscala;
c) certificat de atestare fiscala, in original sau copie legalizata, din care sa rezulte ca nu au obligatii bugetare restante reprezentānd impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata, precum si a celor suspendate in conditiile legii.
(4) Ministerele si alte institutii ale administratiei publice centrale si locale nu depun documentul prevazut la alin. (3) lit. c).
Art. 3. - (1) Comisia va analiza documentele depuse si va decide asupra aprobarii sau respingerii cererii de autorizare prevazute la art. 2 alin. (1). In acest sens, va emite "Decizia privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA", intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2. Decizia se semneaza de presedintele comisiei si se comunica solicitantului, printr-o notificare scrisa, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii la organul fiscal competent.
(2) In cazul respingerii cererii privind autorizarea, decizia intocmita conform alin. (1) va cuprinde motivele care au stat la baza respingerii, precum si mentiunea potrivit careia decizia respectiva poate fi contestata, in baza dispozitiilor legale in vigoare.
Art. 4. - Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA se acorda doar organizatiilor care depun la organul fiscal competent, odata cu cererea de autorizare, si un angajament din care sa reiasa ca evidentele contabile ale acestei organizatii permit autoritatilor competente sa le supravegheze operatiunile.
Art. 5. - Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA se prezinta in original la autoritatea vamala, care va mentiona pe verso numarul si data declaratiei vamale de punere in libera circulatie si va retine o copie. Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata se acorda dupa verificarea indeplinirii celorlalte conditii prevazute de legislatia in vigoare.
Art. 6. - Organismele care primesc Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA vor transmite la directia generala a finantelor publice judeteana, respectiv administratia finantelor publice a sectorului municipiului Bucuresti, care a emis decizia, un raport anual privind activitatea desfasurata in baza acestei decizii, respectiv structura si cantitatea bunurilor importate si destinatia acestora. Acest raport anual trebuie transmis organului fiscal competent pāna la data de 31 ianuarie a anului urmator celui pentru care se depune raportul.
Art. 7. - In situatia constatarii de catre organele fiscale teritoriale cu atributii de efectuare a inspectiei fiscale a nerespectarii prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006 si ale prezentului ordin, organizatiilor li se anuleaza Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA de catre aceeasi autoritate care a eliberat-o si care va instiinta autoritatea vamala, in vederea incasarii taxei pe valoarea adaugata aferente operatiunilor care au fost efectuate cu incalcarea reglementarilor legale in vigoare.
Art. 8. - Organele fiscale teritoriale cu atributii de efectuare a inspectiei fiscale vor efectua verificari la entitatile care au beneficiat de aprobare, cel putin o data pe an, asupra modului in care sunt respectate prevederile legale in vigoare.

CAPITOLUL II - Autorizarea organismelor prevazute la art. 56 din normele aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006

Art. 9. - (1) In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata, institutiile de stat sau alte organizatii cu caracter caritabil ori filantropic, care pot beneficia de scutire de la plata taxei in baza prevederilor art. 56 din normele aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006, depun o cerere in acest sens la directiile generale ale finantelor publice judetene sau la administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea.
(2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 1 si va fi insotita de documentele mentionate la art. 2 alin. (3), precum si de o declaratie pe propria raspundere prin care solicitantul se obliga sa plateasca taxa pe valoarea adaugata aferenta importurilor de bunuri efectuate in conditiile alin. (6), in situatia in care nu obtine aprobarea pentru a importa bunuri in regim de scutire. Ministerele si alte institutii ale administratiei publice centrale si locale nu depun documentul prevazut la art. 2 alin. (3) lit. c).
(3) In vederea solutionarii cererilor de autorizare prevazute la alin. (1), comisia mentionata la art. 2 alin. (2) analizeaza documentatia aferenta si, in situatia in care aceasta este completa si indeplineste conditiile legale, in termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete, transmite cererea si documentatia aferenta Directiei de legislatie in domeniul TVA din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.
(4) Directia de legislatie in domeniul TVA ia masurile necesare supunerii solicitarilor prevazute la alin. (1) deciziei Comisiei Europene, in conformitate cu procedura de urgenta pentru consultarea celorlalte state membre.
(5) Dupa primirea notificarii privind decizia Comisiei Europene, Directia de legislatie in domeniul TVA comunica aceasta decizie Comisiei de autorizare care a inaintat documentatia pentru a elibera solicitantului Decizia privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA. Aceasta decizie va fi intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 2, va fi semnata de presedintele comisiei si va fi comunicata solicitantului, printr-o notificare scrisa, in termen de maximum doua zile lucratoare de la data la care Comisia de autorizare a fost informata in mod oficial cu privire la decizia Comisiei Europene. In cazul respingerii cererii privind autorizarea, decizia va cuprinde motivele care au stat la baza respingerii, precum si mentiunea potrivit careia decizia respectiva poate fi contestata, in baza dispozitiilor legale in vigoare.
(6) Pāna la data solutionarii cererii solicitantului se suspenda plata taxei pe valoarea adaugata aferente bunurilor importate de catre solicitant, cu conditia ca acesta sa-si asume raspunderea privind plata taxei in cazul in care scutirea nu va fi acordata, in conformitate cu declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (2).
(7) Suspendarea provizorie a platii taxei pe valoarea adaugata se face de catre autoritatile prevazute la alin. (1), prin emiterea "Deciziei privind suspendarea provizorie a platii TVA", intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 3. Data emiterii acestei decizii este data la care autoritatile mentionate transmit cererea si documentatia aferenta Directiei de legislatie in domeniul TVA din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.
(8) Decizia privind suspendarea provizorie a platii TVA, intocmita in conditiile alin. (7), este semnata de presedintele comisiei si este valabila pāna la data comunicarii Deciziei privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA, intocmita in conditiile alin. (5). In situatia in care prin decizia intocmita in conditiile alin. (5) se respinge autorizarea, persoanele care au beneficiat de suspendarea platii TVA au obligatia de a plati TVA aferenta importurilor de bunuri realizate si de a prezenta, in original, decizia privind aprobarea suspendarii provizorii, autoritatii fiscale emitente, in vederea anularii acesteia si anuntarii organelor vamale.
Art. 10. - Prevederile art. 4-8 sunt aplicabile si in cazul deciziilor privind aprobarile si aprobarile provizorii, eliberate conform dispozitiilor prezentului capitol.

CAPITOLUL III - Autorizarea organismelor prevazute la art. 64 lit. c) din normele aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006

Art. 11. - (1) In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata, organismele oficiale, autoritatile publice sau grupurile care desfasoara activitati de interes public, aflate in Romānia, si care pot beneficia de scutire de la plata taxei in baza prevederilor art. 64 lit. c) din normele aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006, depun o cerere in acest sens la directiile generale ale finantelor publice judetene sau la administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
(2) In sensul alin. (1), prin organisme oficiale sau grupuri care desfasoara activitati de interes public se va intelege orice entitate stabilita in Romānia care, prin actul de infiintare, desfasoara activitati de interes public. In cazul organismelor oficiale stabilite intr-un stat tert se va intelege organizatiile internationale si intraguvernamentale acreditate in Romānia. Autoritatile publice mentionate la alin. (1) reprezinta institutiile enumerate in cadrul titlului III din Constitutia Romāniei, republicata.
(3) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 1 si trebuie sa fie insotita de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului, din care sa reiasa ca bunurile a caror scutire de taxa pe valoarea adaugata la import se solicita sunt transmise sub forma de cadouri de catre organisme oficiale, autoritati publice sau grupuri care desfasoara activitati de interes public aflate intr-o tara terta, precum si contextul in care sunt oferite aceste cadouri.
(4) Comisia va analiza documentele depuse si va decide asupra aprobarii sau respingerii cererii de autorizare prevazute la art. 11 alin. (1). In acest sens, va emite "Decizia privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA", intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2. Decizia se semneaza de presedintele comisiei si se comunica solicitantului, printr-o notificare scrisa, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii la organul fiscal competent.
(5) In cazul respingerii cererii privind autorizarea, decizia intocmita conform alin. (1) va cuprinde motivele care au stat la baza respingerii, precum si mentiunea potrivit careia decizia respectiva poate fi contestata, in baza dispozitiilor legale in vigoare.
Art. 12. - Prevederile art. 5 si 7 sunt aplicabile si in cazul deciziilor eliberate conform dispozitiilor prezentului capitol.
Art. 13. - Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezenta procedura.

ANEXA Nr. 1 - la procedura

Denumirea organizatiei ...............................
Codul de identificare fiscala ........................
Adresa ...............................................
Telefon ..............................................
Nr. de inregistrare ..................................

CERERE
privind autorizarea pentru importul de bunuri in regim de
scutire de la plata TVA

In conformitate cu prevederile art. 48, 56, ale art. 64 lit. c), dupa caz, din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006, si in baza documentatiei anexate, solicitam aprobarea pentru desfasurarea activitatilor de import in conditiile art. 48-52, art. 56-62, art.64-66, dupa caz, din norme.

Reprezentantul legal al organizatiei,
.....................................
(numele si prenumele)
.....................................
(semnatura si stampila)

Data ...........................

ANEXA Nr. 2 - la procedura

MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului ........................./
Administratia Finantelor Publice a Sectorului ..... al Municipiului Bucuresti

DECIZIE
privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii
de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA
Nr. .......................... din .............................

In conformitate cu prevederile art. 48, 56 sau ale art. 64 lit. c), dupa caz, din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006, pe baza documentatiei depuse si inregistrate sub nr. ........................., se aproba/respinge autorizarea desfasurarii activitatii de import in conditiile art. 48-52, art. 56-62, art. 64-66, dupa caz, din norme de catre organizatia .............................................................., cu sediul social in localitatea .................., str. ................. nr. ........, codul de identificare fiscala .................................., telefon ................., reprezentata legal de catre .................................... (numele si prenumele)
Autorizarea desfasurarii activitatii de import a fost respinsa din urmatorul (urmatoarele) motiv (motive): ..........................
Prezenta decizie poate fi contestata la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data comunicarii, sub sanctiunea decaderii, potrivit art. 209 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Director executiv/Sef administratie,
.................................................

ANEXA Nr. 3 - la procedura

MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului ........................./
Administratia Finantelor Publice a Sectorului ..... al Municipiului Bucuresti

DECIZIE
privind suspendarea provizorie a platii TVA
Nr. .......................... din .............................

In conformitate cu prevederile art. 58 alin. (2) din Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.220/2006, pe baza documentatiei depuse si inregistrate sub nr. ................, se suspenda plata taxei pe valoarea adaugata aferente importurilor de bunuri, in conditiile art. 56-62 din norme, de catre organizatia ......................, cu sediul social in localitatea ........................, str. ............... nr. ........, codul de identificare fiscala ..................., telefon ........................., reprezentata legal de catre ......................................................... (numele si prenumele)
Prezenta decizie este valabila pāna la data emiterii Deciziei privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA.

Director executiv/Sef administratie,
......................................................


 

 

Categorii: declaratii fiscale | fiscalitate | contabilitate

Cuvinte cheie: autorizare import scutit de la plata tva | ordin nr.2180/2007 | monitorul oficial nr.825 din 4 decembrie 2007

 
 

 

  Ultimele discutii in forum ļ»æ

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics