.

30 Iulie 2007
contabilitateafirmei.ro
 

DECLARATIA PENTRU VENITURILE DIN ECONOMII OBTINUTE DE NEREZIDENTI

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


ORDIN nr. 564 / 2007 pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind veniturile din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre ale Uniunii Europene, tari terte si teritorii dependente sau asociate- Monitorul Oficial nr.489 / 23 Iulie 2007

 Art. 1. - Se aproba modelul si continutul formularului 400 "Declaratie informativa privind veniturile din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre ale Uniunii Europene, tari terte si teritorii dependente sau asociate", cod 14.13.01.19, prevazut in anexa nr. 1.
Art. 2. - Formularul prevazut la art. 1 se completeaza si se depune conform instructiunilor prevazute in anexa nr. 2.
Art. 3. - (1) Platitorii de venituri din dobanzi au obligatia depunerii declaratiilor in format electronic, cu respectarea conditiilor prevazute in anexa nr. 4.
(2) Formatul electronic va fi insotit de borderoul centralizator prevazut in anexa nr. 3, semnat si stampilat, conform legii. Declaratia si borderoul centralizator pot fi completate cu ajutorul programului de asistenta.
(3) Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe serverul Ministerului Economiei si Finantelor, la adresa www.mfinante.ro.

Art. 4. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si pastrare ale formularului prevazut la art. 1 sunt stabilite in anexa nr. 5.
Art. 5. - Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 6. - Prevederile prezentului ordin se aplica pentru veniturile din dobanzi realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Art. 7. - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de coordonare a inspectiei fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala legislatie impozite directe, Directia generala a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, directiile de specialitate din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dupa caz, precum si platitorii de venituri din dobanzi vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 8. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Modelul declaratie poate fi vizualizat AICI


ANEXA Nr. 2
INSTRUCTIUNI
de completare a formularului "Declaratie informativa privind veniturile din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre ale Uniunii Europene, tari terte si teritorii dependente sau asociate"

Declaratia se completeaza si se depune de catre agentii platitori de venituri din economii sub forma platilor de dobanzi obtinute din Romania de persoane fizice rezidente fiscal in state membre ale Uniunii Europene, teritoriile dependente de Marea Britanie si de Regatul Olandei, precum si teritoriile terte, conform acordurilor incheiate intre Romania si aceste teritorii.
Teritoriile dependente de Marea Britanie sunt Jersey, Guernsey, Insula Man, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Montserrat, Insulele Turks si Caicos, iar teritoriile dependente de Regatul Olandei sunt Aruba si Antilele Olandeze. Teritoriile terte sunt Principatul Monaco, Principatul Liechtenstein, Principatul Andorra, Republica San Marino si Confederatia Elvetiana.
Declaratia se completeaza de catre agentii platitori si pentru entitatile stabilite intr-un alt stat membru si care sunt la randul lor agenti platitori, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Termen de depunere:
- pana la data de 28 (29) februarie inclusiv a anului curent, pentru informatii referitoare la platile de dobanzi facute in cursul anului precedent;
- ori de cate ori platitorul constata erori in declaratia depusa anterior, prin completarea unei declaratii rectificative, situatie in care se va inscrie "X" in casuta special prevazuta in formular in acest scop.
Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorul de venit este inregistrat in evidenta fiscala. In situatia in care platitorul de venit detine sedii secundare care efectueaza plati de venituri din dobanzi, informatiile se centralizeaza la nivelul societatii-mama si se declara de catre aceasta.
A. Date de identificare ale agentului platitor
Tip agent platitor - se inscrie "01" pentru persoane fizice, "02" pentru persoane juridice si "06" pentru alte categorii.
Adresa - se inscrie adresa domiciliului fiscal al platitorului de venit.
Cod de identificare fiscala - se inscrie codul de identificare fiscala al platitorului de venit.
Prin agent platitor se intelege orice operator economic care plateste dobanda sau garanteaza plata dobanzii pentru beneficiul imediat al beneficiarului efectiv, indiferent daca operatorul este debitorul creantei care produce dobanda sau operatorul insarcinat de catre debitor ori de catre beneficiarul efectiv cu plata dobanzii sau cu garantarea platii de dobanda.
Orice entitate stabilita intr-un stat membru catre care se plateste dobanda sau pentru care plata este garantata in beneficiul beneficiarului efectiv va fi, de asemenea, considerata agent platitor, la momentul platii sau garantarii unei astfel de plati, cu exceptiile prevazute de Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
B. Date de identificare ale beneficiarului de venit/entitatii
Tip beneficiar - se inscrie "01" pentru persoane fizice si "06" pentru entitatile considerate agent platitor catre care se plateste dobanda sau pentru care plata este garantata in beneficiul beneficiarului efectiv.
Un operator economic care plateste dobanda sau garanteaza plata dobanzii pentru o entitate stabilita in alt stat membru si care este considerata agent platitor, potrivit legii, va declara numele si adresa entitatii si suma totala a dobanzii platite sau garantate entitatii autoritatii competente a statului membru unde este stabilit.
Denumire/Nume, Prenume - se inscrie denumirea entitatii sau numele si prenumele persoanei fizice beneficiare de venit, dupa caz.
Numar fiscal de identificare - se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului de venit/entitatii, atribuit de catre statul membru de rezidenta.
Adresa - se inscrie adresa din statul de rezidenta a beneficiarului de venit/entitatii.
Prin beneficiar efectiv se intelege orice persoana fizica ce primeste o plata de dobanda sau orice persoana fizica pentru care o plata de dobanda este garantata, cu exceptia cazului cand aceasta persoana dovedeste ca plata nu a fost primita sau garantata pentru beneficiul sau propriu, potrivit Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Atunci cand un agent platitor are informatii care arata ca persoana fizica ce primeste o plata de dobanda sau pentru care o plata de dobanda este garantata poate sa nu fie beneficiarul efectiv, iar atunci cand aceasta persoana dovedeste ca plata nu a fost primita sau garantata pentru beneficiul sau propriu, se vor lua masuri pentru stabilirea identitatii beneficiarului efectiv, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Daca agentul platitor nu poate identifica beneficiarul efectiv, va considera persoana fizica in discutie drept beneficiar efectiv.
Agentul platitor stabileste identitatea beneficiarului efectiv in functie de cerintele minime care sunt conforme cu relatiile dintre agentul platitor si primitorul dobanzii, la data inceperii relatiei, astfel:
a) pentru relatiile contractuale incheiate inainte de data de 1 ianuarie 2004, agentul platitor stabileste identitatea beneficiarului efectiv, respectiv numele si adresa sa, prin utilizarea informatiilor de care dispune, in special conform reglementarilor in vigoare din statul sau de stabilire si dispozitiilor Directivei 91/308/CEE din 10 iunie 1991 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor;
b) in cazul relatiilor contractuale incheiate sau al tranzactiilor efectuate in absenta relatiilor contractuale, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, agentul platitor stabileste identitatea beneficiarului efectiv, constand in nume, adresa si, daca exista, numarul fiscal de identificare atribuit de catre statul membru de rezidenta pentru scopurile fiscale, pe baza pasaportului sau a cardului de identitate oficial, prezentat de beneficiarul efectiv. Daca adresa nu apare nici in pasaport, nici in cardul de identitate oficial, atunci va fi stabilita pe baza oricarui alt document doveditor de identitate prezentat de beneficiarul efectiv. Daca numarul fiscal de identificare nu este mentionat in pasaport, in cardul de identitate oficial sau in oricare alt document doveditor de identitate, incluzand, posibil, certificatul de rezidenta fiscala eliberat pentru scopuri fiscale, prezentate de beneficiarul efectiv, identitatea sa se va completa prin mentionarea datei si a locului nasterii, stabilite pe baza pasaportului sau a cardului de identitate oficial.
Agentul platitor stabileste rezidenta beneficiarului efectiv, pe baza cerintelor minime care sunt conforme cu relatiile dintre agentul platitor si primitorul dobanzii la data inceperii relatiei. Sub rezerva prevederilor de mai jos, se considera ca rezidenta se afla in tara in care beneficiarul efectiv isi are adresa permanenta:
a) in cazul relatiilor contractuale incheiate inainte de data de 1 ianuarie 2004, agentul platitor va stabili rezidenta beneficiarului efectiv pe baza informatiilor de care dispune, in special ca urmare a reglementarilor in vigoare in statul sau de stabilire si a prevederilor Directivei nr. 91/308/CEE;
b) in cazul relatiilor contractuale incheiate sau al tranzactiilor efectuate in absenta relatiilor contractuale, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, agentul platitor va stabili rezidenta beneficiarului efectiv pe baza adresei mentionate in pasaport, in cardul de identitate oficial sau, daca este necesar, pe baza oricarui alt document doveditor de identitate, prezentat de beneficiarul efectiv, si in concordanta cu urmatoarea procedura: pentru persoanele fizice care prezinta pasaportul sau cardul de identitate oficial emis de catre un stat membru si care declara ele insele ca sunt rezidente intr-o tara terta, rezidenta lor va fi stabilita prin intermediul unui certificat de rezidenta fiscala, emis de o autoritate competenta a tarii terte in care persoana fizica a declarat ca este rezident. In lipsa prezentarii acestui certificat, se considera ca rezidenta este situata in statul membru care a emis pasaportul sau un alt document de identitate oficial.
C. Date informative privind veniturile din economii sub forma platilor de dobanzi
Categoria de venit - se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de dobanda platita sau garantata beneficiarului efectiv de venit.
Sumele aferente categoriei de venit se inscriu la rubrica "Suma" din formular.
Tip cont, Numar cont - se completeaza cu urmatoarele informatii, dupa caz:
- codul IBAN al contului bancar al beneficiarului de venit;
- contul OBAN (Other Bank Account Number), SWIFT;
- cod ISIN (International Securities Identification Number);
- cod OSIN (Other Securities Identification Number); sau acel identificator al creantei care nu se incadreaza in categoriile de mai sus.
Contract incheiat inainte de 2004 - se inscrie "01" pentru situatia in care contractul a fost incheiat inainte de 2004, respectiv "02" pentru celelalte situatii.
Suma - se inscrie cuantumul sumei totale a dobanzii platite sau garantate beneficiarului de venit, aferenta fiecarui cont si categorii de venit. Pentru entitati se inscrie suma totala a dobanzii platite sau garantate entitatii in beneficiul beneficiarului efectiv.
Moneda - se inscrie tipul monedei in care se exprima sumele de la coloana 4, conform standardului din tabelul prevazut in anexa nr. IV (de exemplu, euro, USD).
Atribut cont - se inscrie "01" pentru un singur titular de cont, "02" pentru mai multi titulari de cont, respectiv "03" cand nu se cunoaste numarul titularilor.

 

Categorii: impozit pe salariu | contabilitate | declaratii fiscale

Cuvinte cheie: declaratie venituri din economii obtinute | venturi din economii obtinute de nerezidenti | monitorul oficial nr.489 din 23 iulie 2007

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics