.

03 Noiembrie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

Noul decont special de Taxa pe Valoarea Adaugata (301)

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Ordin nr. 1498 din 31/10/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" (M.O. nr. 743 din 03/11/2008)

Fisiere atasate:

- Model al noului Decont special de TVA (formular 301)


- Instructiuni de completare a formularului 301 – Decont special de TVA.

Ordinul aproba modelul si continutul formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata".


Aplicabilitate:
In ceea ce priveste aplicarea ordinului, asa cum mentionam si in articolele precedente pe aceeasi tema, Decontul special de taxa pe valoarea adaugata se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii noiembrie 2008.

Reamintim care sunt persoanele care au obligatia depunerii decontului special de Taxa pe Valoarea Adaugata, respectiv:

1. Pentru "Achizitii intracomunitare - altele decat mijloacele de transport noi si produsele accizabile", obligatia depunerii revine persoanelor inregistrate conform art. 1531 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, dar neinregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din acelasi cod.

2. In cazul "Operatiunilor prevazute la art. 150 alin. (1) lit. b)-d) si f)-g) din Codul fiscal" se completeaza de catre:
A. persoanele impozabile neinregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din acelasi cod, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care beneficiaza de serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) lit. g) din acelasi cod, daca aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal;
B. persoanele impozabile neinregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din acelasi cod si persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care beneficiaza de serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) lit. c)-f), lit. h) pct. 2 si lit. i) din acelasi cod si care au comunicat prestatorului codul lor de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, daca aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal;
C. persoanele impozabile neinregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din acelasi cod si persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care au calitatea de beneficiar al livrarilor de gaze naturale sau de energie electrica, in conditiile prevazute la art. 132 alin. (1) lit. e) sau f) din Codul fiscal, daca aceste livrari sunt realizate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal;
D. persoanele impozabile neinregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din acelasi cod si persoanele juridice neimpozabile, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, din cauza carora bunurile ies din regimurile sau situatiile prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care are loc un import de bunuri sau o achizitie intracomunitara;
E. persoanele impozabile neinregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din acelasi cod si persoanele juridice neimpozabile, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale unor livrari de bunuri sau prestari de servicii care au loc in Romania conform art. 132 sau 133 din acelasi cod, altele decat cele prevazute la art. 150 alin. (1) lit. b)-e) din Codul fiscal, daca sunt realizate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania si care nu este inregistrata in Romania conform art. 153 din acelasi cod.

3. In cazul "Achizitiei intracomunitare de mijloace de transport noi" se completeaza de catre persoanele care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din acelasi cod, care efectueaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitiile intracomunitare de bunuri*).

4. In ceea ce priveste "Achizitii intracomunitare de produse accizabile" obligatia depunerii revine persoanelor impozabile care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal si persoanele juridice neimpozabile, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din acelasi cod, care efectueaza achizitii intracomunitare de produse accizabile, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitiile intracomunitare de bunuri*).

Atentie: Decontul special trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei.

Formularul se intocmeste potrivit modelului prezentat in anexa nr. 1 la ordin si se depune dupa cum urmeaza:
a) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor prevazute la sectiunile 1, 2 si 4 din formularul (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata";
b) inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunii prevazute la sectiunea 3 din formular. Daca in aceeasi luna persoana impozabila efectueaza mai multe achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi, aceasta poate depune mai multe deconturi speciale de taxa pentru aceeasi luna, fara a bifa casuta "Declaratie rectificativa".

Fisiere atasate:

- Model al noului Decont special de Taxa pe Valoarea Adaugata (formular 301)
- Instructiuni de completare a formularului 301 – Decont special de taxa pe valoarea adaugata.
 

 

Categorii: fiscalitate | tva | contabilitate

Cuvinte cheie: decont special de tva | tva | taxa pe valoare adaugata

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics