.

27 Decembrie 2008
contabilitateafirmei.ro
 

Noi precizari aduse de Decizia Comisiei de proceduri fiscale nr. 2/2008

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Ordin nr. 1754 din 17/12/2008 pentru aprobarea Deciziei Comisiei de proceduri fiscale nr. 2/2008 (M.Of. nr. 864 din 22/12/2008) -Ordinul aproba Decizia Comisiei de proceduri fiscale nr. 2/2008.

 Decizia Comisiei de proceduri fiscale, aduce lamuriri privind:

1. Art. 231 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia: "Termenele in curs la data intrarii in vigoare a prezentului cod se calculeaza dupa normele legale in vigoare la data cand au inceput sa curga".

Decizia Comisiei de proceduri fiscale prevede:
"Termenele in curs la data intrarii in vigoare a Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se calculeaza dupa normele legale in vigoare la data cand acestea au inceput sa curga. Intreruperea si/sau suspendarea termenului de prescriptie se supun/supune normelor in vigoare la data cand acestea s-au produs."
2. Art. 219 alin. (6), potrivit caruia "Sumele incasate in conditiile prezentului titlu se fac venit la bugetul de stat sau bugetele locale, dupa caz." a art. 221 alin. (2), potrivit caruia "Sanctiunile contraventionale prevazute la art. 219 si 220 se aplica persoanelor fizice sau persoanelor juridice care au calitatea de subiect in raportul juridic fiscal. In cazul asocierilor si al altor entitati fara personalitate juridica, sanctiunile se aplica reprezentantilor acestora. " coroborat cu art. 223 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a prevederilor art. 8 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare:


Potrivit Deciziei Comisiei de proceduri fiscale,
"Sumele reprezentand amenzi contraventionale aplicate entitatilor definite la art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice
de catre persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si/sau alte entitati stabilite potrivit legii, in conformitate cu legislatia in
vigoare, se fac venit integral la bugetul de stat, cu exceptia celor aplicate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale si amenzilor privind circulatia pe
drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale."

3. Art. 149 alin. (12) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia "In masura in care este necesar, pentru achitarea sumei datorate la data sesizarii bancii, ..., sumele existente, precum si cele viitoare provenite din incasările zilnice in conturile in lei si in valuta sunt indisponibilizate. Din momentul indisponibilizarii, respectiv de la data si ora primirii adresei de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, bancile nu vor proceda la decontarea documentelor de plata primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, si nu vor accepta alte plati din conturile acestora pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale inscrise in adresa de infiintare a popririi, cu exceptia sumelor necesare platii drepturilor salariale" coroborat cu art. 150 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare:

Decizia Comisiei de proceduri fiscale prevede:
Sumele datorate autorilor de catre debitorul poprit, ca urmare a utilizarii operelor lor, nu sunt exceptate de la masura indisponibilizarii prevazuta de art. 149 alin. (12) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

4. Art. 141 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care face referire la "Titlul executoriu si conditiile pentru inceperea executarii silite":

Potrivit Deciziei Comisiei fiscale de proceduri,
"Pentru sumele care nu reprezinta venituri proprii ale institutiilor publice finantate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, dupa caz, recuperarea prin executare silita se efectueaza in baza titlurilor executorii obtinute ca urmare a unor actiuni la instantele judecatoresti competente, care urmeaza a fi transmise spre executare organului fiscal competent."

5. Art. 19 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1997 privind controlul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia "Controlul fiscal la sediul, domiciliul ori resedinta contribuabilului sau la sediul organului de control fiscal ori, după caz, la sediul serviciilor de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale, se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit si pentru fiecare perioada supusa impozitarii. Prin exceptie de la prevederile alin. 1, conducatorul organului de control fiscal competent sau, dupa caz, al serviciilor de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale poate decide reverificarea unei anumite perioade, daca de la data incheierii controlului fiscal si pana la implinirea termenului de prescriptie prevazut de prezenta ordonanta apar date suplimentare, necunoscute organului de control fiscal sau, dupa caz, serviciilor de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale la data efectuarii controlului, care influenteaza sau modifica rezultatele acestuia" si
a art. 105 alin. (3) coroborat cu art. 213 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

Decizie Comisiei fiscale de proceduri prevede:
"In situatia contestatiilor formulate impotriva actelor de inspectie fiscala prin care au fost reverificate aceeasi perioada si acelasi tip de obligatie fiscala si pentru care s-a
constatat ca nu au existat date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuarii verificarii anterioare potrivit art. 105 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, se
vor mentine obligatiile fiscale stabilite prin actele de inspectie fiscala anterioare."

6. Art. 115 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la ordinea stingerii datoriilor:

Decizia Comisiei fiscale de proceduri prevede:
"Pentru contribuabilii aflati in procedura insolventei, stingerea creantelor fiscale se realizeaza in ordinea stabilita de judecatorul-sindic, pentru toata perioada in care contribuabilul se afla in aceasta procedura, indiferent de modalitatea de stingere a obligatiilor fiscale."

7. Aplicarea art. 61 alin. (3) din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare:

Potrivit prezentei decizii,
"Pentru operatiunile vamale inscrise in declaratiile vamale inregistrate la autoritatea vamala pana la data de 31 decembrie 2006, majorarile de intarziere aferente diferentelor de taxe vamale stabilite la controlul vamal ulterior se calculeaza potrivit reglementarilor vamale in vigoare la momentul inregistrarii acestora."

 

Categorii: fiscalitate | codul de procedura fiscala | contabilitate

Cuvinte cheie: codul de procedura fiscala | termene de plata | sanctiuni

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics