.

12 Februarie 2004
contabilitateafirmei.ro
 

Scutiri de la plata datoriei vamale pentru unele categorii de bunuri

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Incepand cu 20.03.2004 se aproga prevederile din Anexa 6 la Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei care prevedea:
• Bunurile pe care calatorii si persoanele fizice stabilite in Romania sau cu domiciliul in strainatate pot sa introduca in tara, ca bagaje insotite sau neinsotite, fara sa fie supuse la plata taxelor vamale:
a) efectele personale si medicamentele necesare, in mod rational, pe durata calatoriei si a sederii in strainatate sau in tara;
b) bijuteriile de uz personal definite ca atare in prezenta anexa;
c) cartile, publicatiile, inregistrarile de orice fel, diapozitivele si altele asemenea, necesare uzului personal;
d) bunurile obtinute ca premii sau distinctii in cadrul unor manifestari oficiale;
e) bauturile alcoolice, tigarile, tigaretele si tutunul in urmatoarele cantitati: 2 l de bauturi alcoolice peste 22 grade , 4 l de vin, 4 l de bere, 200 bucati de tigarete, 50 bucati de tigari de foi si 250 g de tutun pentru uzul persoanelor in varsta de peste 16 ani;
f) alte bunuri de orice fel in limita valorica reprezentand in total echivalentul in lei al sumei de 100 euro.
• Limitele de scutire la plata taxelor vamale
1. bunurile prevazute la pct. 1 lit. a)-e), bunuri de orice fel in limita valorica reprezentand in total echivalentul in lei al sumei de 1.200 euro, precum si cate un bun a carui valoare individuala depaseste limita de 1.200 euro.
2. bunurile prevazute la pct. 1 lit. f) se aplica numai la o singura trecere de frontiera (dus si intors) in cursul unei luni. Pentru urmatoarele calatorii intr-o luna limita valorica se reduce la 20 euro. Pentru bunurile prevazute la pct. 1 lit. e) limitele se aplica la o singura trecere de frontiera (dus si intors) in cursul unei luni. Pentru urmatoarele calatorii intr-o luna limitele se reduc la jumatate.
• In afara bunurilor prevazute la pct. 1 alin. 1 se pot introduce in tara, prin bagaje insotite sau neinsotite, cu plata taxelor vamale stabilite la art. 90 din Codul vamal al Romaniei, bunuri in limita valorica reprezentand contravaloarea in lei a 1.200 euro pentru fiecare calator sau persoana fizica, o singura data pe luna.
• Prin colete postale expediate potrivit reglementarilor internationale in domeniul postal se pot introduce in tara, fara sa fie supuse la plata taxelor vamale, bunuri in conditiile si in limitele valorice prevazute la pct. 1 alin. 1 lit. a),
c), d) si f), precum si, cu plata taxelor vamale, orice alte bunuri cu o valoare pana la echivalentul in lei a 500 euro.
• Prin colete postale se pot scoate din tara cantitati uzuale, fara sa fie supuse la plata taxelor vamale: efectele personale, medicamentele, cartile, publicatiile, inregistrarile de orice fel, diapozitivele si altele asemenea, bunurile obtinute ca premii sau distinctii in cadrul unor manifestari oficiale, precum si bunuri de orice fel, in limita valorica reprezentand in total echivalentul in lei a 500 euro, si cate un bun a carui valoare individuala depaseste limita de 500 euro.
• In limitele valorice prevazute la pct. 3 si 4 nu pot fi introduse sau scoase din tara bunurile mentionate la pct. 1 lit. e).
• Pe langa bunurile in limita valorica, prevazute la pct. 1 alin. 1 si pct. 3 si 4, se poate introduce in tara cate un bun a carui valoare individuala depaseste limitele respective, cu plata taxelor vamale prevazute la art. 90 din Codul vamal al Romaniei.
• Nu sunt supuse la plata taxelor vamale la introducerea in tara urmatoarele bunuri:
a) obiectele de arta, de colectie si antichitati, astfel cum acestea sunt definite in Tariful vamal de import al Romaniei si in notele explicative ale Sistemului armonizat de descriere si denumire a marfurilor;
b) protezele, instrumentele, aparatele, carucioarele si triciclurile cu sau fara motor, inclusiv piesele de schimb ale acestora, pentru uzul bolnavilor sau al invalizilor, cu avizul organelor sanitare;
c) bunurile introduse in tara care se inapoiaza nefiind admise la destinatie.
• De asemenea, nu sunt supuse la plata taxelor vamale la introducerea sau la scoaterea din tara bunurile expediate pentru a fi reparate sau inlocuite in termenul de garantie.
• Nu sunt supuse la plata taxelor vamale bunurile mobile care formeaza masa succesorala, dobandite prin succesiuni deschise in tara sau in strainatate, dovedite pe baza unor documente oficiale, precum si monumentele funerare.
• Persoanele fizice care au domiciliat cel putin 24 de luni in strainatate si care isi stabilesc domiciliul definitiv in Romania pot introduce in tara, fara sa fie supuse la plata taxelor vamale, pe baza adeverintei emise de Ministerul de Interne, orice bunuri prezentate la vamuire, inclusiv doua vehicule rutiere, indiferent de categoria acestora, care fac dovada ca le-au avut in proprietate si au fost utilizate de titular in tara din care isi stramuta resedinta, cu cel putin 6 luni inainte de data stabilirii definitive a domiciliului in tara.
• Prevederile referitoare la perioada de detinere in proprietate si utilizare a bunurilor nu se aplica categoriei de persoane mentionate la pct. 10. Prevederile alin. 1 se aplica o singura data, in termen de 9 luni de la data stabilirii definitive a domiciliului.
• Termenul prevazut la alin. 3 poate fi prelungit de autoritatea vamala in cazuri temeinic justificate. In cazul unor transporturi succesive de bunuri sau cand acestea sosesc in tara inainte de data stabilirii domiciliului in Romania, bunurile pot fi eliberate titularului, in custodie vamala, cu garantarea drepturilor de import.
• Prevederile pct. 9 se aplica si persoanelor cu domiciliul in Romania trimise in misiune permanenta in strainatate, in baza Hotararii Guvernului nr.837/1995 sau a conventiilor internationale la care Romania este parte, pe o perioada de cel putin 24 de luni, dupa expirarea acestei perioade, in temeiul unei adeverinte eliberate de unitatea respectiva la terminarea misiunii.
• Persoanele fizice cu domiciliul in Romania, care se stabilesc in strainatate, pot scoate din tara, fara sa fie supuse la plata taxelor vamale, urmatoarele bunuri:
a) ca bagaj insotit: efecte personale si alte articole necesare pe durata calatoriei;
b) ca bagaj insotit, neinsotit sau colet postal, o singura data, pe baza adeverintei emise de Ministerul de Interne, orice bunuri prezentate la vamuire, inclusiv doua mijloace de transport auto, indiferent de categoria acestora.
• Valoarea in vama pentru bunurile introduse sau scoase din tara de calatori si de alte persoane fizice stabilite in Romania sau in strainatate, ce nu fac obiectul unor operatiuni comerciale, se stabileste de Ministerul Finantelor Publice, prin aprobarea listei de valori unice in vama ale unor produse sau grupe de produse.
• Atunci cand bunurile nu pot fi identificate in lista de valori unice in vama, biroul vamal este autorizat sa determine valoarea in vama pe baza facturii externe sau, in lipsa acesteia ori cand exista suspiciuni, prin asimilare, luand in considerare valoarea stabilita pentru bunuri cu caracteristici asemanatoare, potrivit alin. 1.
• Atunci cand nu este posibila stabilirea valorii in vama potrivit alin. 2, valoarea in vama este stabilita de Directia Generala a Vamilor, care poate lua in considerare valorile din cataloage sau cele comunicate de o societate comerciala producatoare de profil ori de o instituite specializata. Taxele vamale se aplica la valoarea in vama a bunurilor, fara a se tine seama de uzura lor. Pentru autovehiculele si vehiculele introduse sau scoase din tara de calatori si de alte persoane fizice stabilite in Romania sau domiciliate in strainatate valoarea in vama se stabileste potrivit art. 109 alin. (5) si (6) din prezentul regulament.
• Pentru bijuteriile din metale pretioase care depasesc uzul personal, astfel cum acesta este definit prin reglementarile vamale, valoarea in vama se stabileste pe baza pretului gramului de aur comunicat de Banca Nationala a Romaniei la cursul valutar transmis potrivit art. 111 din prezentul regulament, precum si a expertizelor privind manopera, efectuate, la cererea si pe cheltuiala persoanei fizice solicitante, de biroul local de expertize contabile si tehnice de pe langa judecatoriile arondate.
• Calatorii si alte persoane fizice pot introduce sau scoate temporar din tara ori tranzita teritoriul Romaniei cu bunurile care le apartin.
• Pentru a asigura reintroducerea sau, dupa caz, scoaterea bunurilor introduse temporar Directia Generala a Vamilor poate stabili masuri de supraveghere vamala, inclusiv garantii pana la nivelul cuantumului datoriei vamale.
• Dispozitiile privind garantarea nu se aplica in cazul bunurilor scutite de la plata taxelor vamale.
• Calatorii cu domiciliul in strainatate pot introduce temporar in tara, fara garantarea drepturilor de import si fara formalitati vamale, urmatoarele bunuri:
a) o camera video si doua casete;
b) doua aparate fotografice si 24 de casete sau 10 role de film pentru fiecare aparat;
c) un binoclu;
d) un radioreceptor portabil si un televizor portabil;
e) un casetofon portabil;
f) un carucior de copil;
g) un cort si alte echipamente de cantonament, precum si alte articole de sport uzuale, inclusiv o ambarcatiune;
h) doua arme de vanatoare cu cate 100 cartuse de fiecare arma, in conditiile prevazute de reglementarile privind regimul armelor de foc si al munitiilor;
i) o bicicleta cu sau fara motor si o masina de scris portabila.
• Cand exista suspiciuni ca bunurile nu se introduc pentru uzul personal autoritatea vamala poate sa ceara garantarea platii drepturilor de import sau sa inmaneze titularilor declaratii vamale de calatori, care se inscriu in documentele de calatorie.
• Calatorii cu domiciliul in Romania pot scoate temporar din tara, fara garantarea drepturilor de export, bunurile prevazute la pct. 14. La reintroducerea in tara, pentru a beneficia de scutire de la plata taxelor vamale, calatorii trebuie sa faca dovada scoaterii din tara a acestor bunuri prin declaratie data de calator la iesirea din tara sau prin acte care atesta provenienta bunurilor din Romania.
• La cerere birourile vamale pun la dispozitie gratuit formulare pentru declararea in scris.
• Persoanele fizice cu domiciliul in strainatate, care vin in interes de serviciu in Romania, pot introduce temporar in tara, fara garantarea drepturilor de import, ca bagaj insotit sau neinsotit, efectele personale, precum si alte bunuri, pe baza unui inventar, in doua exemplare, vizat de autoritatea vamala, daca aceste bunuri intra in tara in cel mult 3 luni de la data instalarii titularului.
• Prevederile alin. 1 se aplica si elevilor si studentilor veniti la studii in Romania; termenul de 3 luni curge de la inceperea fiecarui an de invatamant.
• Liberul de vama se acorda in baza unei adeverinte emise de unitatile romane sau de unitatile straine autorizate sa functioneze in Romania, cu care aceste persoane sunt in relatii de serviciu.
• Persoanele fizice cu domiciliul in Romania, trimise in strainatate in interes de serviciu sau la studii, pot scoate din tara, fara sa fie supuse la plata taxelor vamale, ca bagaj insotit sau neinsotit, urmatoarele:
a) efectele personale, precum si materialele de studiu si documentare;
b) obiectele de folosinta indelungata, cu conditia sa fie inscrise intr-un inventar, in dublu exemplar, vizat de autoritatea vamala.
• Membrii de familie pot expedia persoanelor mentionate la alin. 1, prin colete, obiecte de imbracaminte, incaltaminte si lenjerie necesare pe durata sederii lor in strainatate, fara a fi supuse la plata taxelor vamale.
• Mijloacele de transport si remorcile acestora, inmatriculate in Romania, pot fi scoase temporar din tara fara garantarea platii taxelor vamale si fara formalitati vamale.
• Mijloacele de transport si remorcile acestora, inmatriculate in strainatate, pot fi introduse temporar in Romania fara garantarea drepturilor de import si fara formalitati vamale, daca apartin:
a) persoanelor cu domiciliul in strainatate, sosite in tara ca turisti in grupuri organizate sau individual;
b) specialistilor, tehnicienilor, studentilor straini sau altor persoane cu domiciliul in strainatate, sosite in tara pe baza de acorduri, contracte sau de alte intelegeri cu partea romana;
c) persoanelor cu domiciliul in Romania, plecate in strainatate in interes de serviciu si la studii, reintoarse pentru efectuarea concediului sau pentru indeplinirea unei misiuni temporare in tara;
d) personalului strain al reprezentantelor si sucursalelor firmelor comerciale si organizatiilor economice straine care functioneaza in Romania, potrivit normelor legale.
• Prevederile alin. 1 se aplica numai pentru un mijloc de transport, cu sau fara remorca, de persoana.
• Partile si piesele detasate pentru repararea mijloacelor de transport si remorcilor prevazute la pct. 19 se elibereaza cu garantarea datoriei vamale. Garantia se restituie daca titularul operatiunii face dovada ca a efectuat reparatia cu piesele si partile introduse temporar in tara.
• Prevederile alin. 1 si 2 se aplica in mod corespunzator si pentru partile si piesele detasate care se scot din tara pentru repararea mijloacelor de transport si a remorcilor scoase temporar din tara.
• Operatiunile de introducere sau de scoatere temporara a bunurilor prevazute in prezenta anexa se incheie in termenele si in conditiile prevazute in reglementarile vamale pentru regimul de admitere temporara sau, dupa caz, exportul temporar de marfuri.
• In sensul prezentei anexe se intelege prin:
bijuterii de uz personal - obiectele din metale pretioase cu sau fara pietre pretioase, si anume:
o pentru persoane peste 16 ani: 1 verigheta din aur si una de argint, 2 inele, 1 ceas cu sau fara bratara, 2 medalioane cu lantisor, 2 perechi de cercei, 2 bratari, 1 ac de cravata, 2 perechi de butoni, 1 brosa, 1 colier, 1 trusa creion-stilou, 2 perechi de ochelari;
o pentru persoane pana la 16 ani: 1 inel, 1 ceas cu sau fara bratara, 1 medalion cu lantisor, 1 pereche de cercei, 1 bratara;
o pentru persoanele care trec frontiera mai mult de o data in cursul unei luni (dus-intors): 1 verigheta, 1 inel, 1 ceas cu sau fara bratara, 1 medalion cu lantisor, 1 pereche de cercei, 1 bratara;
o bagaj insotit - bunurile pe care o persoana le duce cu sine in acelasi mijloc de transport sau care o insotesc in acelasi mijloc de transport;
o bagaj neinsotit - bunurile expediate si inscrise in acelasi document de transport;
o colet postal - bunurile expediate potrivit reglementarilor internationale in domeniul postal;
o bunuri de acelasi fel, in bucati, seturi sau garnituri bunurile clasificate la acelasi cod de 8 cifre prevazut in Tariful vamal de import al Romaniei.
• Plafoanele valorice si valorile in vama, exprimate in valuta, se transforma in lei potrivit reglementarilor vamale referitoare la importul de marfuri.
• Bunurile procurate de persoanele fizice din magazinele care functioneaza in zonele libere pot fi introduse in tara in limitele prevazute la pct. 3 si 6 si cu respectarea celorlalte conditii impuse de normele legale in vigoare, cu exceptia bunurilor mentionate la pct. 1 lit. e), care pot fi introduse in tara numai daca se face dovada ca magazinele de desfacere a acestor produse au achitat drepturile de import in conformitate cu prevederile art. 132 si 133 din Codul vamal al Romaniei.
 

 

Categorii: declaratii fiscale | contabilitate | taxe vamale

Cuvinte cheie: scutiri plata datoriei vamale | categorii bunuri scutite de datorii vamale | codul vamal al romaniei

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics