|
Definitie: prin perisabilitati se inteleg scazamintele care
se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii
marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare,
volatilizare, pulvelizare, hidroliza, racire, inchetare, topire, oxidare,
aderare la peretii vagoanelor sau vaselor in care sunt transportate,
descompunere, scurgere, imbibare, ingorsare, imprastiere, faramitare, spargere,
inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de
comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati
comerciale cu amanuntul si de almentatie publica) (Art.1)
Nu constituie perisabilitati (Art.2):
- pierderile inlcuse in normele de connsum tehnologic;
- pierderile produse prin neglijenta sau sustrageri;
- pierderi produse de alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele
determinate de cauze forta majora;
Limitele maxime de perisabilitate se acorda pentru urmatoarele grupe de
marfuri (Art.3):
a) produse alimentare si nealimentare (tabelul nr. 1 din HG 831/2004);
b) produse medicamentoase de uz uman (tabelul 2 din HG 831/2004);
c) produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar (tabelul 3 din HG
831/2004)
Aprobarea perisabiltatilor se face de catre managerul, directorul sau
administratorul societatii economice, la nivelul cantitatilor efectiv constatate,
pana la limitele admise. (Art.4)
Cand se acorda: numai dupa o verificare faptica a cantitatilor de produse
existente in gestiune. (Art.6)
Mod de determinare a limitei maxime admise de perisabilitate: se stabileste la
nivelul intregii activitati, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa
de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de
livrare pentru marfurile vandute(in perioada cuprinsa intre doua intervale).
(Art.7)
Limitele maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile existente in
stoc.
Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate nu
sunt deductibile din punct de vedere fiscal(Art.11)