.

26 Mai 2005
contabilitateafirmei.ro
 

Modelul si continutul fisei fiscale pentru anul 2005

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


- Cadrul legal aproba modelul si continutul formularului 210 “Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii” cod 14.13.01.13/1, prevazut in anexa nr.1 la OMFP 546/28.04.2005 (Art.1).

- Prevederile se aplica pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, realizate incepand cu data de 1.01.2005 (Art.6).
NOUTATE: Aceeasi fisa fiscala se foloseste si pentru venituri asimilate salariilor.

- Fisele fiscale se depun in format electronic, insotit de un borderou centralizator, semnat si stampilat (Art.3).

- Fisele fiscale se editeaza de catre angajator in format hartie, in doua exemplare (Pct.4 din Anexa III):
- un exemplar, semnat si stampilat, se pastreaza de catre angajator;
- un exemplar, de asemenea semnat si stampilat, se inmaneaza angajatului.

- Pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate, fisa fiscala se completeaza de unitatea cu care au incheiat contractele de munca (Pct.6 din Anexa III).

- Programul de asistenta poate fi descarcat de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la adresa www.mfinante.ro.

Cadrul legal prevede o serie de Instructiuni de completare a formularului 210 “Fisa fiscala privind impozitul pe veniturile din salarii”:
- Pentru venituri realizate din salarii la functia de baza, angajatorul va inscrie “X” in casuta nr.1 de pe prima pagina a formularului.
- Pentru venituri realizate in afara functiei de baza, se va inscrie “X” in casuta nr.2 de pe prima pagina a formularului.
- Fisa fiscala poate fi corectata de catre angajator, prin depunerea unei rectificative, bifandu-se casuta nr.3 “Fisa fiscala rectificativa”, de pe prima pagina a formularului.
- Daca angajatul a fost trimis in misiune permanenta in strainatate, in cursul anului, se inscrie “X” in casuta nr.4, aflata tot pe prima pagina a formularului.
- Sumele inscrise in fisa fiscala se exprima in lei.

Modul de completare a fisei fiscale:
- Date de identificare a angajatorului (Cap. I din Instructiuni):
- Cod de identificare fiscala sau codul unic de inregistrare, in cazul angajatorilor persoane juridice sau al entitatilor fara personalitate juridica;
- Codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala, in cazul angajatorilor persoane fizice;
- Codul de identificare fiscala se inscrie fara atributul fiscal “R”, care atesta calitatea de platitor de TVA.
- Numele si prenumele, precum si datele privind domiciliul fiscal al angajatorului.

- Date de identificare a angajatului (Cap. II din Instructiuni):
- In caseta “CNP/NIF”: codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala al angajatului atribuit de Ministerul Finantelor Publice, dupa caz.
- Numele si prenumele, precum si domiciliul fiscal al angajatului.
- Daca angajatul isi schimba numele in timpul anului, in rubrica “Nume” se trece, alaturi de vechiul nume introdus intre paranteze, si noul nume.
- In cazul modificarii, in cursul anului, a datelor de identificare, se inscriu datele de identificare valabile la data completarii fisei fiscale, cu exceptia rubricii “Nume” in care se trec ambele nume.

- Date privind perioada angajarii (Cap. III din Instructiuni):
- Rubricile “Data angajarii” si “Data incetarii activitatii” se completeaza, la functia de baza, numai daca aceste situatii au loc in cursul anului fiscal de referinta.

- Deduceri personale (Cap. IV din Instructiuni):
- Se completeaza numai la functia de baza pentru angajatii persoane fizice rezidente, care au dreptul la deduceri personale, pe baza documentelor justificative.
- Rubrica “Persoane aflate in intretinere” se completeaza de catre angajator pentru fiecare luna a perioadei impozabile.
- Pentru fiecare persoana aflata in intretinere se completeaza cate o rubrica distincta, cu indicarea codului numeric personal sau numarului de identificare fiscala.
- Se va inscrie “X” in casuta corespunzatoare fiecarei luni pentru care angajatul beneficiaza de deducere personala pentru persoanele aflate in intretinere.

-Calculul impozitului pe veniturile din salarii (Cap. V din Instructiuni):
A. Se completeaza pentru fiecare luna cu datele din statul de salarii, astfel:
- Col. 1 “Deduceri personale”, rd. 1.1-12.1: se inscrie suma reprezentand deduceri personale acordate angajatului;
- Col. 2 “Alte deduceri”, rd.1.2-12.2: se inscrie suma rezultata prin cumularea cotizatiei sindicale platite si a contributiilor la schemele facultative de pensii ocupationale retinute in luna respectiva;
- Col. 3 “Venit baza de calcul”, rd.1.3-12.3: se inscrie venitul baza de calcul din salarii, cuvenit salariatului conform statului de salarii din luna respectiva, determinat astfel:
- pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza, ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a 200 EURO.
- pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
- Col. 4 “Impozit calculat si retinut”, rd.1.4-12.4: se inscrie impozitul retinut lunar, calculat prin aplicarea cotei de impozitare asupra bazei de calcul.
- Rd. “Total impozit (ROL)”: se inscrie suma rezultata prin cumularea impozitului calculat si retinut inscris la rd. 1.4-6.4. Suma rezultata se exprima in lei vechi (ROL);
- Rd. “Total impozit (RON)”: se inscrie suma rezultata in urma conversiei in lei noi (RON) a sumei de la rd. “Total impozit (ROL)”;
- Rd. 13 “Impozit anual”: se inscrie suma rezultata prin cumularea impozitului lunar, calculat si retinut in cursul anului, inscrisa la rd. “Total impozit (RON) si rd. 7.4-12.4.

B. “Bursa privata conform Legii 376/2004” se completeaza de angajatii care, in timpul anului, au efectuat cheltuieli cu bursele private si solicita restituirea acestora.

- Rubrica “Tip venit” se completeaza numai pentru veniturile din salarii obtinute in afara functiei de baza, bifandu-se cu “X” casuta corespunzatoare naturii veniturilor realizate de angajati:
- venituri din salarii realizate in afara functiei de baza, in baza unui contract individual de munca;
- indemnizatia lunara bruta, suma din profitul net si alte drepturi cuvenite administratorilor societatilor;
- sume primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
- sume primite de reprezentantii in organisme tripartite;
- sume platite reprezentantilor in AGA, in CA, in Comitetul de directie si in Comisia de cenzori;
- indemnizatia lunara a asociatului unic.
 

 

Categorii: declaratii fiscale | contabilitate | personal - salarizare

Cuvinte cheie: fisa fiscala | modelul si continutul fisei fiscale | formularul 210

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics