.

27 Octombrie 2005
contabilitateafirmei.ro
 

CUM SE POT DETECTA FALSURILE

 

Vreau sa primesc ultimele noutati prin e-mail

Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune noua - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificata

Plaseaza o comanda ...


Informatiile din materialul prezentat va ajuta sa va aparati de falsurilor altor parteneri comerciali si sa cunoasteti si consecintele pe care le puteti suporta daca neglijati depistarea falsurilor.
Responsabilitatea gestionarii, producerii si furnizarii de formulare tipizate cu regim special revine Companiei Nationale “Imprimeria Nationala”. Prin eforturile investitionale deosebite si prin contactarea celor mai mari producatori mondiali din domeniu, compania va asigura ca:
- hartia de securizare, utilizata pentru tiparirea formularelor cu regim special, este unica in lume; contractul cu furnizorul extern are clauza de exclusivitate mondiala;
- hartiile contin elemente de securizare diverse: hartii cu filigran, hartii cu melanj fluorescent (fibre de rasini sintetice fluorescente, cu lungimea de 2-3 mm, vizibile numai in spectrul UV), hartii cu fir metalic cu sau fara microtext si hartii tratate chimic;
- cernelurile sunt speciale: cerneluri vizibile in spectrul UV sau in alte spectre de radiatii, iridiscente, detectabile cu instrumente speciale; accesul falsificatorilor la aceste cerneluri este imposibil, iar contrafacerea lor este exclusa;
- nivelul de securizare este cunoscut de personalul de control din autoritatile abilitate ale statului; “Imprimeria Nationala” a asigurat instruirea periodica a acestora si i-a inzestrat cu instrumente tehnice de verificare si control;
- se considera ca cea mai rapida si eficienta verificare poate fi efectuata chiar de persoanele care utilizeaza zilnic formularele; pentru aceasta, compania comercializeaza la preturi accesibile (sub 2,5 RON) seturi de verificare a elementelor de securitate din structura formularelor fiscale;
- un set se compune din o lampa in spectru UV, o brosura ce contine tot ce trebuie stiut despre utilizarea setului si un marker;
- cu lampa in spectrul UV se evidentiaza autenticitatea hartiei (la iluminarea UV devin vizibile ca liniute fluorescente acele fibre de rasini sintetice adaugate pentru securizare);
- tot cu lampa in spectrul UV se evidentiaza si cernelurile speciale, atunci cand acestea sunt folosite pentru secretizarea anumitor documente sau hartii de valoare;
- la utilizarea formularelor secretizate autocopiative, scrisul de pe exemplarele 2 si 3 are o culoare verde specifica, inconfundabila; la verificarea cu markerul, pe verso la exemplarele 1 sau 2, suprafata atinsa de marker – incolor – devine verde la contactul cu sunstanta impregnata acestora.

Pentru mai multe amanunte, inclusiv posibilitatile de achizitie a seturilor de verificare prezentate anterior, puteti:
• accesa pagina http://www.cnin.ro;
• contacta compania la sediul din Bucuresti, b-dul Al.I.Cuza nr.56, sector 1, cod postal 011056, tel.: 021/222.32.91, 021/223.11.81, fax: 021/223.11.80.

Motive care au dus la necesitatea de control a formularelor tipizate cu regim special:
- art.6 din HG nr.831/1997: “Procurarea si utilizarea de formulare tipizate cu regim special de inseriere si numerotare din alte surse decat cele prevazute in prezenta hotarare sunt interzise. Operatiunile consemnate in aceste formulare nu pot fi inregistrate in contabilitate, iar bunurile care fac obiectul tranzactiilor respective sunt considerate fara documente legale de provenienta”;
- din diversele contacte cu contribuabilii s-a constatat ca nu se cunoaste existenta mijloacelor de control a elementelor de secretizare sau nu se acorda importanta cuvenita acestora;
- considerarea, in principiu, ca sarcina de control si supraveghere a corectitudinii operatiilor din mediul de afaceri nu este numai a organelor de control abilitate, ci a tuturor celor implicati in mediul de afaceri. Este ca o extindere a principiului “poarta-ti singur de grija, nu astepta sa-ti poarte altul de grija”;
- despre neglijarea controlului autenticitatii documentelor tipizate si posibilele consecinte (foarte neplacute) pentru contribuabil, mai jos este prezentat un material pregatit de directia antifrauda din cadrul A.N.A.F:

Actiuni si efecte ale verificarii autenticitatii documentelor
si formularelor cu regim special, in cadrul inspectiilor fiscale

- In actiunile de control se controleaza si autenticitatea formularelor cu regim special, emise de contribuabil sau primite de la terti si acceptate la plata?
Inspectia fiscala, potrivit Codului de Procedura Fiscala, are ca obiect verificarea bazelor de impunere, a legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, stabilirea diferentelor obligatiilor de plata, precum si a accesoriilor aferente acestora.
Astfel, in cadrul fiecarei inspectii fiscale, indiferent de forma ei sau de procedura de control utilizata, organele de control verifica, in functie de volumul si specificul activitatii agentului economic controlat, integral sau prin sondaj, documentele si formularele cu regim special.
In cadrul acestei activitati se verifica atat autenticitatea formularelor cu regim special procurate si emise de catre agentul economic, cat si a celor primite de la terti si operate in contabilitate.
In ceea ce priveste formularele cu regim special procurate si emise de agentul economic se verifica, intotdeauna si modul de evidenta si de gestiune a acestora.

- Ce masuri se iau de catre organele de control la detectarea de formulare cu regim special false, primite si contabilizate de catre agentul economic?
In cazul detectarii de formulare cu regim special false inregistrate de agentul economic, organele de control nu vor recunoaste calitatea acestuia de document justificativ si vor considera, potrivit legii, eventualele cheltuieli generate de aceste documente ca nedeductibile fiscal. Acelasi tratament va fi aplicat si taxei pe valoarea adaugata dedusa pe baza acestor documente.
De asemenea, vor fi facute investigatii cu privire la realitatea tranzactiilor economice inscrise in aceste formulare cu regim special si vor fi sesizate, dupa caz, organele de cercetare penala pentru stabilirea existentei infractiunii de evaziune fiscala.
Acelasi tratament va fi aplicat si agentilor economici care utilizeaza formulare cu regim special emise de catre contribuabilii declarati inactivi.

- Ce trebuie sa faca agentul economic care detecteaza ca primeste un document fals? Pe cine poate anunta?
In cazul in care agentul economic detecteaza, in cadrul unei tranzactii economice, un document fals, trebuie sa refuze efectuarea tranzactiei si, implicit primirea acelui document si sa anunte autoritatile fiscale despre acest fapt, dand cat mai multe indicii asupra situatiei ivite.

- Din practica dumneavoastra cam ce procent dintre cei controlati cunosc instrumentele de control si practica si controlul documentelor primite?
Cea mai mare parte a agentilor economici verificati cunosc mijloacele de verificare a documentelor cu regim special primite si, de asemenea, detin si aparatura de depistare a formularelor cu regim special falsificate.
Din nefericire, exista si agenti economici care folosesc si inregistreaza cu buna stiinta acest tip de formulare in vederea micsorarii bazei impozabile si, in acest fel, intra sub incidenta legii penale privind evaziunea fiscala si, de asemenea, si agenti economici care, din neglijenta, acorda o mai putina atentie acestui tip de verificare, insa aceste cazuri sunt din ce in ce mai rare.

 

 

Categorii: contributii ;alariale | contabilitate | formulare

Cuvinte cheie: detectarea falsurilor | imprimeria nationala | monitorul oficial nr.48 din 14 ianuarie 2005

 
 

 

  Ultimele discutii in forum 

RUSU IULIU DOREL
10 Nov - 17:27
Olimpia
4 Dec - 16:11
Claudia
13 Feb - 13:05
viorel55
26 Nov - 12:31

viorel55
19 Nov - 20:13

viorel55
21 Oct - 11:44
viorel55
13 Oct - 09:41
ungur diana
25 Oct - 15:22
 
 
 
 
 

        Top

 


Google analytics