Home > Uncategorized > Cum poti aplica sistemul simplificat de contabilitate. Exemple

Cum poti aplica sistemul simplificat de contabilitate. Exemple

September 8th, 2011 Adauga un comentariu Comentarii



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Prin Ordinul nr. 2239 din 30/06/2011 fost aprobat ”Sistemul simplificat de contabilitate”, urmand a se aplica incepand cu situatiile financiare ale anului 2011.
Aceste regementari contabile simplificate trateaza:
- aria de aplicabilitate;
– moneda de raportare;
– componenta situatiilor financiare simplificate;
– forma si continutul situatiilor financiare simplificate;
– principiile contabile generale;
– reguli de evaluare;
– reguli de intocmire, aprobare si publicare a situatiilor financiare simplificate;
– planul de conturi simplificat;
– regulile de functionare a conturilor.

Reglementarile pot fi aplicate de catre urmatoarele categorii de pesoane juridice:
a) societatile comerciale:
– societatile in nume colectiv;
– societatile in comandita simpla;
– societatile pe actiuni;
– societatile in comandita pe actiuni; si
– societatile cu raspundere limitata.
b) subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in Romania, care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania si care aplica, de asemenea, reglementarile contabile simplificate;
c) subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania si care aplica, de asemenea, reglementarile contabile simplificate;
d) subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate in conditiile prevazute in ordin.

Criterii
Pot opta pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate entitatile care la data bilantului exercitiul financiar precedent au indeplinit concomitent urmatoarele doua criterii:
– cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, inclusiv; si
– totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, inclusiv,
Pentru verificarea incadrarii in criteriile de marime referitoare la cifra de afaceri neta si la totalul activelor se au in vedere indicatorii determinati din situatiile financiare anuale, respectiv balanta de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.

Exemplu
O societate comerciala X a intocmit pentru data de 31 decembrie 2010 situatii financiare anuale potrivit Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3055/2009.
Pe baza situatiilor financiare aferente anului 2010, precum si a balantei de verificare care a stat la baza intocmirii acestora, societatea constata urmatoarele:
– cifra de afaceri neta inregistrata se situeaza sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si
– totalul activelor inregistrat se situeaza sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro.
In aceste conditii, societatea X opteaza pentru sistemul simplificat de contabilitate, ceea ce implica intocmirea la data de 31 decembrie 2011 de situatii financiare anuale simplificate compuse din bilant simplificat si cont de profit si pierdere simplificat.
Pe de alta parte, conform art. 10 din Legea contabilitatii, nr 82/1991 societatea X are trei posibilitati din punctul de vedere al organizarii si conducerii contabilitatii, si anume:
– organizarea si conducerea contabilitatii in compartimente distincte, conduse de care directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie;
– organizarea si conducerea contabilitatii pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania; sau
– organizarea si conducerea contabilitatii pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice.
Presupunem ca societatea X opteaza pentru organizarea si conducerea contabilitatii pe baza de conventie civila incheiata potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare.
Ulterior constatarii depasirii limitelor oricaruia dintre cele doua criterii de marime, societatea X are obligatia ca ca, incepand cu prima raportare contabila efectuata in exercitiului financiar urmator celui pentru care s-a constatat depasirea criteriilor, sa ia masurile necesare in vederea respectarii prevederilor legale cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii, astfel incat aceste raportari contabile sa fie intocmite cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile si sa fie semnate de persoanele prevazute de lege.

Exemplu:

Cazul in care societatea continua sa indeplineasca si in 2012 criteriile de marime prevazute de Sistemul simplificat de contabilitate la 31 decembrie 2011

Pe baza situatiilor financiare anuale simplificate intocmite la data de 31 decembrie 2011, societatea X constata ca indeplineste in continuare cele doua criterii de marime, respectiv:
– cifra de afaceri neta inregistrata se situeaza sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 eur si
– totalul activelor inregistrat se situeaza sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 eur.
In exercitiul financiar al anului 2012, societatea X opteaza sa tina in continuare contabilitatea potrivit reglementarilor contabile simplificate si va intocmi la data de 31 decembrie 2012 situatii anuale financiare simplificate.

Exemplu:

Cazul in care societatea nu mai indeplineste in anul 2012 criteriile de marime prevazute de Sistemul simplificat de contabilitate la 31 decembrie 2011

Pe baza situatiilor financiare anuale simplificate intocmite la data de 31 decembrie 2011, societatea X constata ca cifra de afaceri neta depaseste echivalentul in lei al sumei de 35.000 eur.
In acest caz, avand in vedere ca societatea depaseste unul din cele doua criterii de marime:
– societatea are obligatia de a aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3055/2009 si trebuie sa ia masuri ca, incepand cu prima raportare contabila efectuata in exercitiul financiar al anului 2012, sa respecte prevederile acestei reglementari;
– administratorii societatii au obligatia de a asigura transpunerea soldurilor conturilor din planul de conturi simplificat in planul de conturi general cuprins in reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 3055/2009;
– societatea X are obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale la data de 31 decembrie 2012 potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 3055/2009.
In acest sens, pana la depunerea primei raportari aferente datei de 30 iunie 2012 si intocmite potrivit reglementarilor contabile, administratorii societatii X au obligatia de a lua masurile necesare pentru angajarea de personal cu studii economice superioare in cadrul compartimentelor distincte in care contabilitatea este organizata si condusa, sau sa incheie contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii.



Google analytics