Home > Uncategorized > Ce trebuie sa faceti daca ati obtinut venituri din activitati agricole

Ce trebuie sa faceti daca ati obtinut venituri din activitati agricole




Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Cui se aplica:
Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv veniturile din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Veniturile din silvicultura si piscicultura se impun la fel ca veniturile din activitati independente. Venitul net anual este determinat in sistem real, adica pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Nu se depune declaratie daca au fost efectuate vanzari de produse agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

Obligatii privind declararea:
Cu impunere pe baza de norme de venit:
Pentru exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, sunt stabilite norme de venit.
In 30 zile de la inceperea activitatii, se depune Declaratia de inregistrare fiscala / Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere – Formular 070.
Pentru cultivarea produselor vegetale si cresterea animalelor, se impoziteaza veniturile peste anumite limite, prin norme de venit corespunzatoare (cititi articolele 71-74 din Codul fiscal – apasati aici). Pana in data de 25 mai anul urmator celui pentru care se declara veniturile, se depune Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit Formular 221.
Declaratia privind venitul estimat / norma de venit – Formularul 220 se depune in termen de 15 zile de la inceperea activitatii. Pana pe 25 mai se depune Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit Formular 221.

Cu impunere in sistem real:
Pentru exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, se poate opta pentru determinarea venitului net in sistem real (adica pe baza datelor contabile), printr-o cerere depusa pana la 31 ianuarie. Atunci se depune si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220. Pana pe 25 mai, odata cu Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200 , se depune si Formularul 220, daca in anul anterior au fost inregistratepierderi sau se estimeaza ca se inregistreaza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.

Obligatii privind plata:
Cu impunere pe baza de norme de venit:
Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola prevazuta mai sus si pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual formularul 221 “Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit” la organul fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal.
In baza declaratiei depuse, organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere.
Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel:
– 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv;
– 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.

Daca s-a optat pentru impunerea in sistem real, plata se efectueaza trimestrial, pentru sume 1/4 din impozitul aferent venitului estimat, urmand a se face regularizarea, in baza declaratiei cu termen de depunere 25 mai anul urmator celui pentru care se impun veniturile.



Google analytics