Home > Uncategorized > Metode de reevaluare a imobilizarilor

Metode de reevaluare a imobilizarilor




Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





INTREBARE:
Societatea procedeaza la reevaluarea cladirilor sale la 31 decembrie. Care este metoda de reevaluare recomandata si care sunt efectele sale in contabilitatea societatii? Poate fi valoarea de reevaluare stabilita intern?

RASPUNS:
Baza legala a spetei prezentate mai sus este reprezentata de pct. 122 alin. (1), (2) din OMFP 3055/2009

Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului, determinata pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.
Potrivit art. 122 alin. (2), inregistrarea in contabilitate a diferentelor din reevaluare se realizeaza in functie de metoda acceptata pentru reflectarea valorii contabile de intrare reevaluata, respectiv:
– metoda valorii brute contabile, care presupune reevaluarea simultana a valorii brute a mijlocului fix si a amortizarii cumulate, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice
– metoda valorii nete contabile, potrivit careia se face doar reevaluarea valorii nete contabile. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.

In concluzie, desi OMFP 3055/2009 nu isi exprima preferinta pentru o metoda sau alta, practica ne arata ca metoda cea mai utilizata este cea a valorii nete contabile, o motivatie fiind cea a usurintei aplicarii acesteia. De asemenea, lipsa unui act normativ prin care sa se stabileasca indicii de reevaluare, usureaza optiunea pentru cea de-a doua metoda. Un argument impotriva aplicarii metodei valorii brute contabile este ca valoarea noii baze impozabile din punct de vedere al impozitului pe cladiri ar fi mult prea mare. In acelasi timp, pentru a-si produce efectele fiscale, valoarea justa utilizata este stabilita de profesionisti calificati in evaluare si nu intern.

Referinte legislative: pct. 122 alin. (1) OMFP 3055/2009, pct. 122 alin. (2) OMFP 3055/2009



Google analytics