Noi reguli privind procedura de modificare din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Abrogat de Ordinul nr. 3331/2013 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare. Vezi versiunea curenta.
.
ANAF a publicat un ordin (Ordin 606 / 2012 – Monitorul oficial 351 din 13 Iunie 2013) prin care aduce schimbari procedurii de modificare a vectorului fiscal in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata.
Trei sunt elementele majore care vizeaza schimbarile, respectiv:
– s-a impus nevoia actualizarii procedurii cu sistemul de TVA la incasare, valabil de la 1 Ianuarie 2013
– s-a dorit modificarea perioadelor de analiza a conditiilor care conduceau la modificarea vectorului fiscal
– s-a eliminat un formular.
In ceea ce priveste primul aspect, se are in vedere faptul ca modificarea vectorului fiscal in materie de TVA, in sensul anularii din oficiu sau inregistrarii din oficiu impacteaza atat registrul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, cat si Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare, acest din urma aspect fiind nou introdus.
In al doilea rand, daca anterior modificarii verificarile se faceau semestrial, iar perioada de referinta era semestrul, in noul context verificarile se fac lunar, iar perioada de referinta este reprezentata de oricare 6 luni consecutive.
Reamintim contribuabililor ca exista 5 cazuri in care se poate face anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA, respectiv:
1. declararea contribuabilului ca inactiv
2. inscrierea mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului;
3. asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
4. in situatia in care persoana impozabila care are perioada fiscala luna calendaristica nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive, si, respectiv, in situatia in care persoana impozabila care are perioada fiscala trimestrul calendaristic nu a depus niciun decont de taxa pentru doua trimestre calendaristice consecutive;
5. in situatia in care a intervenit termenul de depunere a celui de-al saselea decont de taxa, pentru persoanele care au perioada fiscala luna calendaristica, si, respectiv, in situatia in care a intervenit termenul de depunere a celui de-al doilea decont de taxa, pentru persoanele impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, respectiv pentru doua trimestre calendaristice nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in cursul acestor perioade de raportare.