Home > Uncategorized > Stornarea facturilor de avans in cazul modificarii regimului de impozitare in materie de TVA al vanzatorului

Stornarea facturilor de avans in cazul modificarii regimului de impozitare in materie de TVA al vanzatorului




Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





In practica se intalneste destul de des posibilitatea emiterii unei facturi de avans, in vederea unei ulterioare prestari de servicii sau livrari de bunuri. In anumite cazuri insa, intre data emiterii facturii de avans si data livrarii bunurilor / prestarii serviciilor (data la care avansul trebuie stornat) intervine o schimbare in ceea ce-l priveste pe furnizor, respectiv isi shimba regimul de impozitare in materie de TVA in sensul in care din platitor de TVA devine neplatitor de TVA sau invers.

In aceste conditii se pune problema modalitatii in care se poate storna factura de avans, in conditiile modificarii regimului de impozitare al prestatorului / furnizorului.

In Codul Fiscal, acest lucru este prevazut la art. 134, alin (5), respectiv:
In cazul schimbarii regimului de impozitare se va proceda la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii pentru cazurile prevazute la art. 1342 alin. (2) lit. a), numai daca factura este emisa pentru contravaloarea parţiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, si la art. 1342 alin. (2) lit. b), daca a fost incasat un avans pentru valoarea parţiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii…

Asadar, in cazul in care factura de avans a fost emisa cu TVA, in conditiile in care furnizorul / prestatorul era inregistrat in scopuri de TVA, anularea ei, intr-o perioada ulterioara, in care furnizorul / prestatorul nu mai este inregistrat in scopuri de TVA se face in aceleasi conditii, respectiv anularea facturii se face cu TVA
Mai exact, furnizorul/prestatorul neinregistrat in scopuri de TVA emite factura de regularizare pe care inscrie cu semnul minus baza de impozitare si taxa colectata pentru partea facturata/incasata inainte de scoaterea din evidenţa persoanelor inregistrate in scopuri de TVA si concomitent inscrie contravaloarea integrala a livrarii de bunuri/prestarii de servicii aplicând regimul de scutire, pe aceeasi factura sau pe o factura separata.

Vanzatorul isi face regularizarea prin formularul 307 – Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata

Pe de alta parte, in cazul in care factura de avans a fost emisa fara TVA, in conditiile in care furnizorul / prestatorul nu era inregistrat in scopuri de TVA, anularea ei, intr-o perioada ulterioara, in care furnizorul / prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA se face in aceleasi conditii, respectiv anularea facturii se face fara TVA.



Google analytics