O noua modificare a Codului Fiscal: vezi ce s-a schimbat
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Obiectivul principal al modificarii este de implementare a intentiei pe care Guvernul a avut-o de a introduce obligativitatea platii de contributii de sanatate pentru veniturile realizare din inchiriere.
In aceste conditii, o prima modificare se refera la calcului impozitului pe venitul realizat din cedarea bunurilor, in conditiile in care contributia de sanatate va reprezenta o suma deductibila la calculul impozitului pe venit iar valoarea bazei de impozitare, pentru plata contributiei, ar urma sa fie plafonata.
Astfel, potrivit noilor modificari (art. 64^1, nou introdus):
“Recalcularea venitului realizat din cedarea folosintei bunurilor
(1) Organul fiscal competent are obligatia determinarii, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, a venitului anual realizat, suma de venituri nete anuale, in vederea aplicarii prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate prevazuta la titlul IX^2 ‐ «Contributii sociale obligatorii».
(2) Contributiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la titlul IX^2 ‐ «Contributii sociale obligatorii» datorate in cursul anului se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.
(3) Organul fiscal competent are obligatia recalcularii bazei impozabile in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazuta la titlul IX^2 ‐ «Contributii sociale obligatorii» si determinarea impozitului pe venit anual datorat.
(4) Procedura de aplicare a prevederilor de la alin. (1) ‐ (3) se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.”
In aceste conditii, se mai impune o procedura suplimentara, prin exceptie de la cea standard potrivit careia “Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere, la termenul si în forma stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală.”
Exceptia nou introdusa se refera la faptul ca “organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor avand in vedere prevederile art. 64^1 si emite decizia de impunere, la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.”
Impactul extinderii bazei de impozitare se reflecta in aceasta materie si la capitolul II al titlului IX^2 “Contributii sociale obligatorii” se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“CAPITOLUL II Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, din asocieri fara personalitate juridica, precum si din cedarea folosintei bunurilor”
In randul contribuabililor obligati la plata contributiilor sociale se includ, prin actul modificator,
“i) persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”
Totodata, se detaliaza si modalitatea de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv:
“(2^1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. i), cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
(2^2) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.”
Important! Aceste modificari intra in vigoare incepand cu data de 1 Ianuarie 2013
Sursa: Ordonanta de urgenta nr. 88 din 18/09/2013 (Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 593 din 20/09/2013)
Contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din chirii, Impozitarea veniturilor din chirii, Modificari Cod Fiscal 2013, Placa CASS pentru venitul din chirii, Sanatate pentru venituri din chirii, Venituri din chirii. Contributii sociale pentru venituri din chirii