Impozitul pe constructii – reguli specifice valabile de la 1 Ianuarie 2014
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Guvernul a modificat Codul fiscal (modificarile intra in vigoare incepand cu 1 Ianuarie 2014). Una din modificari face referire la impozitul pe constructii (Atentie! Impozitul pe constructii este diferit de impozitul pe cladiri, dar nu il dubleaza). Impozitul pe constructii este, de atflel, adaugat ca titlu distinct in Codul fiscal (Titlul IX^3) si are alocate noi articole (296^33-296^36).
Ce este foarte important de retinut in ceea ce priveste impozitul pe constructii
Contribuabili
Sunt obligte la plata impozitului pe constructii, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.
In ceea ce priveste leasing-ul, in cazul opertiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar in cadrul operatiunilor de leasing operational, calitatea de contribuabil o are locatorul.
Care sunt constructiile asupra carora se aplica impozitul pe constructii
Constructiile pentru care se datoreaza impozitul pe constructii sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare. Practic ar fi vorba de tot ceea ce in contabilitatea inseamna costructii, insa se va face o ajustare astfel incat prezentul impozit sa nu se suprapuna cu impozitul pe cladiri datorat in prezent (si care se vafe venit la bugetul local, spre deosebire de prezentul impozit care se va face venit la bugetul de stat).
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Cota de impozitare si baza impozabila
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor, din care se scade:
a) valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in adminsitrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
b) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
c) valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. “Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole” din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotarararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.
Deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, prevazuta la alin. (1) lit. a), se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar.
Important! In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii soldului debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate anterior, impozitul pe constructii nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.
Recunoasterea cheltuielii din punct de vedere fiscal
Cheltuiala cu impozitul pe constructii este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil.
Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale
Contribuabilii sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul.
Impozitul pe constructii se plateste in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv.
Prin exceptie, contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului, au obligatia de a declara si plati impozitul pe constructii pana la data incheierii perioadei din an in care persoana juridica a existat.
Contribuabilii nou-infiintati datoreaza impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator.
Modelul si continutul declaratiei privind impozitul pe constructii se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta care introduce acest nou impozit.
Impozitul pe constructii reprezinta venit al bugetului de stat si se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.