Tratamentul fiscal al pierderilor din creante – modificari Norme de aplicare a Codului Fiscal
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Recentele modificari ale Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal au punctat concret tratamentul fiscal al pierderilor din creante inregistrate ca urmare a aducerii creantelor preluate prin cesionare de la valoarea nominala la costul de achizitie, potrivit reglementarilor contabile aplicabile. Astfel, potrivit unui nou adaugat punct, 143, aceste pierderi sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.
Modificarea vine in contextul in care, potrivit reglementarilor contabile nationale (Ordin 3055 / 2009), incepand cu 1 Ianuarie 2014, creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitiei.
Astfel, pct. 190 prevede:
“Creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 «Debitori diversi» = 462 «Creditori diversi»). Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 «Creante preluate prin cesionare»).
In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.
In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 «Alte venituri din exploatare»/analitic distinct) la data incasarii.
In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:
a) o cheltuiala (contul 654 «Pierderi din creante si debitori diversi»), daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia; sau
b) un venit (contul 758 «Alte venituri din exploatare»/analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia.”
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Potrivit Codului fiscal, “Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile”. Potrivit aceluiasi articol, 19, “La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.”
In aceste conditii, acest nou punct adaugat vine in completarea prevederilor Codului fiscal cu privire deductibilitatea cheltuielilor, intarind caracterul de deductibilitate a cheltuielilor inregistrate ca urmare a aducerii creantelor preluate prin cesionare de la valoarea nominala la costul de achizitie.
Potrivit Codului fiscal, “Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile“. Potrivit aceluiasi articol, 19, “La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.”
In aceste conditii, acest nou punct adaugat vine in completarea prevederilor Codului fiscal cu privire deductibilitatea cheltuielilor, intarind caracterul de deductibilitate a cheltuielilor inregistrate ca urmare a aducerii creantelor preluate prin cesionare de la valoarea nominala la costul de achizitie.