Home > Uncategorized > Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende

Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende

February 17th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





In functie de calitatea beneficiarului, respectiv persoana fizica ori juridica, impozitul pe dividende se calculeaza si se retine astfel:

I. Beneficiar – persoana juridica romana

O persoana juridica romana care distribuie/plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat conform art. 36 din Codul fiscal.

Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/platit unei persoane juridice romane.

Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se distribuie/plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

Impozitul se declara in Formularul 100 – „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” .

Impozitul pe dividende nu se aplica in urmatoarele cazuri:
– in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada neintrerupta de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.
– in cazul dividendelor distribuite/platite de o persoana juridica romana:
a) fondurilor de pensii facultative, respectiv fondurilor de pensii administrate privat;
b) organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului la acele persoane juridice romane.

Pentru beneficiar dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil daca acesta detine, la persoana juridica romana, la data inregistrarii acestora potrivit reglementarilor contabile, pe o perioada neintrerupta de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende.

II. Beneficiar – persoana fizica rezidenta

In situatia in care beneficiarul este o persoana fizica rezidenta, in conformitate cu prevederile art. 67 din Codul fiscal, veniturile obtinute de acesta sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora.

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Atentie!
Regimul fiscal aplicabil veniturilor din dividende se aplica si pentru veniturile considerate dividende, reprezentand sume platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia.

Impozitul se declara in Formularul 100 – „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si in Formularul 205 – „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” – pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

AUTOR: Irina Dumitresu



Google analytics