ANAF renunta la certificarea declaratiilor fiscale. Lipsa certificarii reprezinta totusi criteriu in analiza de risc
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Potrivit OUG 8 / 2013, publicata vineri, printre altele, se aduc modificari codului de procedura fiscala in ceea ce priveste obligatia certificarii declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal.
Astfel, potrivit Art. 83^1, Certificarea declaratiilor fiscale depuse la organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal de catre un consultant fiscal care a dobandit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si care este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala.
Certificarea declaratiilor fiscale se realizeaza cu/fara rezerve, potrivit normelor de certificare aprobate, in conditiile legii, de Camera Consultantilor Fiscali, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Documentele care se incheie ca urmare a certificarii trebuie sa cuprinda obligatoriu explicatii cu privire la cuantumul si natura creantei fiscale declarate, precum si, dupa caz, cauzele care au generat rectificarea, iar in cazul unei certificari cu rezerve, motivatia acesteia.
O procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare intocmit de consultant urmeaza a fi stabilita prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal care nu este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala sau de catre o persoana care nu are calitatea de consultant fiscal are ca efect lipsa certificarii.
Organul fiscal va notifica contribuabilul in cazul in care constata ca a fost depusa o declaratie fiscala certificata de un consultant fiscal care nu este inscris ca membru activ in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala sau de catre o persoana care nu are calitatea de consultant fiscal, potrivit legii. In cazul in care certificarea nu se depune in termen de 30 de zile de la notificare, declaratia se considera ca nefiind certificata.
Atentie! Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal reprezinta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala. Astfel, contribuabilii cu declaratii fiscale certificate vor fi considerati mai putin riscanti si vor avea parte de mai putine controale facute de Fisc decat cei care nu-si certifica declaratiile.
Reamintim ca intr-un proiect de lege (vezi mai multe detalii) certificarea declaratiilor fiscale rectificative era obligatorie in cazul in care exista o diferenta in plus sau in minus care depasea 10% din suma declarata initial.
Mai muult, lipsa certificarii declaratiilor rectificative aducea penalitati de 2% din diferenta rezultata, dar nu mai putin de 200 lei.