Cum se contabilizeaza contractul de superficie cand aceasta presupune plata unei sume de bani
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Conform art. 693 din Codul civil, adoptat prin Legea nr. 287/2009, superficia reprezinta dreptul unei persoane de a ridica o constructie pe terenul unei alte persoane. Cel ce a ridicat constructia are un drept de folosinta asupra cladirii pentru anumite perioade de timp. Desigur, terenul ramane in proprietatea celui ce il detine.
Societatea comerciala ALFA SRL a achizitionat dreptul de a ridica o constructie pe terenul societatii BETA SRL, pentru plata sumei de 50.000 lei. Acestea sunt persoane juridice romane. Termenul pentru care se achita aceasta suma este de 50 ani, urmand ca la finele acestei perioade, constructia ridicata sa intre de drept in situatia la care se regaseşte la acea perioada in patrimoniul societatii BETA SRL. Ce tratament contabil reținem pentru acest contract de superficie și cum se inregistreaza in contabilitate?
Din punct de vedere contabil, acest drept de superficie este reglementat de art. 74 coroborat cu art. 81 din OMFP nr. 3055/2009 privind contabilitatea. Conform acestor prevederi, aceste drepturi sunt considerate active necorporale şi sunt supuse amortizarii pe perioada duratei de detinere.
Inregistrari contabile:
a) achizitia dreptului de superficie:
205 „Concesiuni” = 404 „Furnizori de imobilizari” cu suma de 50.000 lei
b) plata dreptului de superficie:
404 „Furnizori de imobilizari” = 5121 „Conturi la banci in lei” cu suma de 50.000 lei
c) inregistrare amortizare cu suma anuala de 1.000 lei:
6811 „Cheltuieli de exploatare privind amortizarile” = 280 „Amortizare imobilizari necorporale” cu suma de 1.000 lei / an.
Autor: Adrian Benta