Nivelul dobanzii pentru obligatiile fiscale a scazut
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Conform Codului de procedura fiscala pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.
Nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.
Dobanzile reprezinta echivalentul prejudiciului creat titularului creantei fiscale ca urmare a neachitarii de catre debitor a obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. Pentru diferentele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobanzile se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
Penalitatile de intarziere reprezinta sanctiunea pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Incepand cu 01 martie 2014, conform modificarilor aduse Codului de procedura fiscala de catre OUG 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, nivelul dobanzii este de 0,03% pentru fiecare zi de intarziere.
Prin OUG 8 din 2014 au fost aduse modificari si OUG 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata. Potrivit acestora, pe perioada pentru care au fost acordate esalonari la plata, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, cu exceptia celor prevazute la art. 119 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, se datoreaza si se calculeaza dobanzi, la nivelul stabilit potrivit art. 120 alin. (7) din Codul de procedura fiscala. Prin exceptie de la prevederile art. 120 alin. (7) din Codul de procedura fiscala, nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, in situatia in care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului.
Astfel, incepand cu 01 martie 2014 a scazul nivelul dobanzii pentru fiecare zi de intarziere de la 0,04% la 0,03%. Prin exceptie, nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere pentru obligatiile fiscale esalonate la plata conform OUG 29/2011 pentru care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului.
Incepand cu 01 iulie 2013 nivelul penalitatii de intarziere este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.