Home > Uncategorized > O noua creanta a fost adaugata in nomenclatorul obligatiilor fiscale

O noua creanta a fost adaugata in nomenclatorul obligatiilor fiscale

July 30th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Prin Ordinul nr. 2281/2014 pentru completarea anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic a fost adaugata, in nomenclatorul obligatiilor fiscale, o noua creanta fiscala, respectiv “Impozit pe veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident

Creanta a fost adaugata in categoria creantelor fiscale datorate la bugetul de stat care se platesc in contul unic 20.47.01.01 «Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire»

Temeiul legal il reprezinta art. 115 alin. (1) lit. r) si art. 116 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state”

Potrivit art. 115, printre veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, se numara si veniturile realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident in cadrul operatiunii de fiducie. Cota de impozitare aplicabila este de 6% in cazul oricaror altor venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115.

Potrivit art. 118, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra acelui venit. In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile. Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri. Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, respectiv cu statele cu care Uniunea Europeana are incheiate acorduri de stabilire a unor masuri echivalente.

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.



Google analytics