Home > Uncategorized > Adeverinta care atesta stagiul la sistemul asigurarilor pentru somaj

Adeverinta care atesta stagiul la sistemul asigurarilor pentru somaj

May 27th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





La incetarea contractului individual de munca angajatorul are obligatia de a elibera o adeverinta distinct de adeverinta de vechime in munca in cazul in care salariatul are dreptul la indemnizatie de somaj.

Modelul acestei adeverinte il regasim in anexa 26 la Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj recent modificate prin Hotararea Guvernului nr. 119/2014.

Prin aceasta hotarare s-a stabilit un nou model pentru adeverinta care atesta stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.

 

Salariatii au dreptul la indemnizatie de somaj daca contractul individual de munca inceteaza ca urmare:

–         a decesului angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica;

–         aramanerii definitive a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;

–         a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca;

–         a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;

–         a retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;

–          aexpirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;

–          a concedierii pentru necorespundere profesionala;

–          a concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului;

–          a initiativei angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii (perioada de proba);

–          a terminarii misiunii pentru care a fost incheiat contractul de munca temporara sau daca utilizatorul renunta la serviciile salariatului temporar inainte de incheierea misiunii, conform contractului de punere la dispozitie.

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, fostul salariat va intocmi un dosar, care va cuprinde si o adeverinta eliberata de angajator.

In acest scop, angajatorul va elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca din motivele de mai sus o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta adeverinta va cuprinde baza lunara de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor de somaj, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care angajatorii au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala si au platit propria contributie.

Adeverinta va mai cuprinde, daca este cazul, urmatoarele:

–            daca angajatorul inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;

–            perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;

–            daca angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj;

–            daca angajatorul se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.

Adeverinta va contine si date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca, pentru perioadele pana la data de 31 decembrie 2010, si pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de inspectia muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.

Refuzul angajatorului de eliberara adeverinta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 de lei la 5000 de lei potrivit Legii 76/2002.

 

Autor: Irina Dumitrescu

 



Google analytics