Home > Uncategorized > ANAF a adus modificari importante Declaratiei 100

ANAF a adus modificari importante Declaratiei 100

February 6th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





O prima modificare a fost adusa de eliminarea, din obligatiile de plata, a impozitului pe veniturile din arenda. Este vorba de un impozit cu retinere la sursa care, incepand cu data de 1 Ianuarie 2014, a fost introdus in declaratia 112.

A fost actualizat nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, respectiv:

In ceea ce priveste impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, cele doua obligatii aferente persoanelor fizice / juridice nerezidente au fost modificate, noile obligatii fiind impartite in functie de natura veniturilui, respectiv:
– Impozit pe veniturile din dividende obtinute din Romania de persoane nerezidente
– Impozit pe veniturile din dobanzi obtinute din Romania de persoane nerezidente
– Impozit pe veniturile din redevente obtinute din Romania de persoane nerezidente
– Impozit pe veniturile din comisioane obtinute din Romania de persoane nerezidente
– Impozit pe veniturile obtinute din Romania de persoane nerezidente din activitati sportive si de divertisment
– Impozit pe veniturile reprezentand remuneratii primite de persoane juridice nerezidente care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane
– Impozit pe veniturile din servicii prestate in Romania si in afara Romaniei de persoane nerezidente
– Impozit pe veniturile obtinute de persoane fizice nerezidente din premii acordate la concursuri organizate in Romania
– Impozit pe veniturile obtinute la jocuri de noroc practicate in Romania de persoane fizice nerezidente
– Impozit pe venituri din lichidarea unei persoane juridice romane realizate de persoane nerezidente

In plus, au fost adaugate, potrivit noilor reguli,
– Taxa pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc
– Taxa anuala pentru obtinerea autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc

Pentru ca incepand cu 1 Ianuarie 2014 se datoreaza impozitul pe constructii, a fost introdusa si obligatia de plata a Impozitului pe constructii.

Se introduc doua noi termene de declarare, aferente unor obligatii nou introduse incepand cu 1 Ianuarie 2014, respectiv:
– pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului din anul fiscal modificat in cazul impozitului pe profit datorat de contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic;
– pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul pe constructii de catre contribuabilii prevazuti la art. 29633 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


In ceea ce priveste modul de completare a declaratiei, in cazul impozitului pe profit, pentru societatile care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, in rubrica “Luna” se inscrie cu cifre arabe numarul ultimei luni a perioadei de raportare, respectiv a trimestrului din anul fiscal modificat (de exemplu: in cazul anului fiscal modificat 1 august 2014-31 iulie 2015 se va inscrie: pentru trimestrul I, luna 10 anul 2014, iar pentru trimestrul II, luna 01 anul 2015).

In cazul Impozitului pe veniturile din servicii prestate in Romania si in afara Romaniei de persoane nerezidente se declara impozitul pe veniturile din servicii prestate in Romania si in afara Romaniei de catre persoanele nerezidente care obtin venituri de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori, potrivit art. 115 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si impozitul pe veniturile din profesii independente desfasurate in Romania, in cazul cand sunt obtinute in alte conditii decat prin intermediul unui sediu permanent, potrivit art. 115 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.



Google analytics