Home > Uncategorized > Analiza amortizare fiscala pentru imobilizari necorporale

Analiza amortizare fiscala pentru imobilizari necorporale

August 11th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Intrebare:

 

Ce a vrut sa spuna legiuitorul la art 24. alin (10) din Codul Fiscal?

Cheltuielile aferente achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau fabrica, cheltuielile la ONRC privind eliberarea certificatului constatator sau a cheltuielilor privind modificarea actului constitutiv NU sunt deductibile fiscal prin intermediul amortizarii sau a inregistrarii lor pe costuri (cheltuieli)?

Insa, numai cheltuielile de constituire, a fondului comercial, a imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile, precum si cheltuielile de dezvoltare SUNT cheltuieli deductibile fiscal prin intermediul amortizarii liniare, pe perioada contractului sau pe durata de utilizare?

 

Raspuns:

 

In vederea emiterii unei opinii va propunem sa parcurgem art. 24 alin. (10) din Codul fiscal privind amortizarea principalelor active imobilizate necorporale:

„(10) Cheltuielile aferente achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau fabrica si alte imobilizari necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu exceptia cheltuielilor de constituire, a fondului comercial, a imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile, precum si cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezinta imobilizari necorporale, se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, dupa caz. Cheltuielile aferente achizitionarii sau producerii programelor informatice se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe o perioada de 3 ani. Pentru brevetele de inventie se poate utiliza si metoda de amortizare degresiva sau accelerata.”.

 

Dupa cum se cunoaste, art. 24 reglementeaza amortizarea activelor imobilizate din punct de vedere fiscal ca suma deductibila la calculul impozitului pe profit. Sunt unele situatii in care active imobilizate necorporale sunt supuse amortizarii contabile dar nu sunt supuse si amortizarii fiscale iar amortizarea contabila este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

 

Sa analizam punctual reglementarile aplicabile activelor necorporale.

Amortizarea cheltuielilor de constituire respectiv a fondului comercial nu reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Desigur, cheltuielile de constituire sunt recunoscute din punct de vedere contabil si supuse amortizarii. Fondul comercial generat intern in interiorul societatii nu este recunoscut ca activ. Fondul comercial generat din transferuri de active, de obicei provenit de la terti, este recunoscut contabil, este amortizabil dar cheltuiala nu este deductibila fiscal.

 

Cheltuielile de cercetare si dezvoltare trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

  • entitatea trebuie sa clasifice cheltuielile in cheltuieli de cercetare si distinct cheltuieli de dezvoltare;
  • cheltuielile de cercetare nu genereaza un activ imobilizat respectiv nu sunt recunoscute ca imobilizari necorporale. Deoarece se regasesc numai in clasa 6 din punct de vedere patrimonial, nu putem discuta de o amortizare a acestora.
  • cheltuielile de dezvoltare se recunosc in categoria de imobilizari cu respectarea unor conditii stricte detaliate de art. din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, dintre care amintim posibilitatea comercializarii rezultatelor cercetarii sau competenta profesionala si tehnica a entitatii de a aplica rezultatele cercetarii. Aceste cheltuieli de dezvoltare sunt, de obicei, conectate la proiecte de cercetare dezvoltare. Din punct de vedere contabil, pot fi recunoscute ca imobilizari necorporale si supuse amortizarii. Din punct de vedere fiscal, temeiul normativ analizat permite deducerea amortizarii fiscale pentru cheltuieli de cercetare dezvoltare utilizandu-se metoda liniara pe perioada contractului sau pe durata de utilizare.

 

 

Imobilizarile necorporale regasite sub forma licentelor, brevetelor, marcilor de comert sau drepturilor de autor se amortizeaza prin metoda liniara pe durata dreptului de folosinta conform clauzelor contractuale. Programele informatice se pot amortiza liniar intr-o perioada de 3 ani. Desigur, pentru brevetele de inventie, legiuitorul permite, in afara de amortizarea liniara si amortizarea degresiva sau accelerata.

 

In categoria imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, cand exista astfel de active, daca exista si sunt recunoscute din punct de vedere contabile, in diverse jurisdictii alte lumii, in cazul in care se efectueaza un calcul de amortizare, acea amortizare este nedeductibila fiscal.

Autor: Adrian Benta

 

 



Google analytics