Angajator dintr-un stat membru angajezeaza cu contract de munca un salariat din Romania – proceduri aplicabile
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Sa analizam situtia in care un angajator din Franta doreste sa angajeze o persoana fizica din Romania, ce desfasfasoara activitate salariala. Ce posibilitati de declarare si impozitare sunt? Cum trebuie sa procedam?
In functie de locul in care va fi semnat contractul de munca, sunt posibile doua situatii:
a) daca contractul de munca este semnat in celalalt stat membru, acesta se supune legislatiei din acest stat, iar persoana fizica va depune declaratia 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania”, pana pe data de 25 a lunii urmatoare, cu salariile primite in strainatate.
In cazul in care persoana fizica nu este asigurata conform contractului, persoana fizica va trebui sa depuna declaratia 600 „Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii” privind asigurarea in sistemul social.
b) daca contractul este semnat in Romania, procedura de declarare si plata a impozitelor nu este bine reglementata, existand posibilitatea teoretica, fara procedura, ca salariatul sa depuna declaratia 112 privind impozitele si contributiile datorate, conform art. 296^19 alin. (10) si alin. (11) din Codul fiscal.
Legea a prevazut obligatia existentei unui acord intre angajat si angajator, deoarece sarcina depunerii declaratiei si efectuarii platilor este in sarcina angajatorului, iar aceasta se transfera la salariat.
Depunerea declaratiei poate fi facuta de un reprezentant sau un imputernicit. Nu exista procedura desemnarii imputernicitului sau reprezentantului pentru asigurari sociale.
Solutia practica identificata de alti angajatori in situatii similare a condus la infiintarea unui sediu permanent in Romania, inregistrat la autoritatea fiscala, ce primeste un cod de inregistrare fiscala.
In baza acestui cod de inregistrare fiscala, se va obtine codul de utilizare a sistemului Revisal, softul informativ utilizat de ITM, cu ajutorul caruia se urmareste evidenta si declararea contractelor de munca.
Tot in cadrul acestei situatii, in baza codului fiscal al sediului permanent, se pot declara impozitele si taxele datorate bugetului de stat, prin depunerea declaratiei 112 cu privire la impozitele si taxele aferentei obligatiei la buget.
Exista impedimentul ca acest sediu permanent trebuie sa conduca contabilitate pana la nivel de bilant inclusiv pentru veniturile si cheltuielile inregistrate la sediul permanent. Fiind un sediu permanent, acesta intra in sfera impozitului pe profit in Romania.