Home > Uncategorized > Anularea impozitului pe venitul agricol pentru contribuabilii care in anul 2013 au suferit pierderi de venit ca urmare a unor factori externi

Anularea impozitului pe venitul agricol pentru contribuabilii care in anul 2013 au suferit pierderi de venit ca urmare a unor factori externi

July 7th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Prin OUG 40/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscale s-a reglementat anularea impozitului pe venitul agricol, proportional cu gradul de calamitate constatat pentru contribuabilii care au desfasurat in anul 2013 activitati agricole individual sau in asociere si care au suferit pierderi de venit ca urmare a unor factori externi.

Astfel cum se dispune in motivare, pentru a elimina povara pierderilor suferite ca urmare a calamitatilor naturale din 2013 si pentru a diminua impactul fiscal negativ pentru contribuabilii pentru care venitul a fost stabilit pe baza de norma de venit, care, spre deosebire de ceilalti contribuabili, platesc chiar daca nu au realizat venituri ca urmare a calamitatilor, suferind astfel pierderi economice importante, se propune anularea impozitului pe venitul agricol, proportional cu gradul de calamitate constatat pentru contribuabilii care au desfasurat in anul 2013 activitati agricole individual sau in asociere si care au suferit pierderi de venit ca urmare a unor factori externi.

Astfel, conform ordonantei, se anuleaza, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit;

b) pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare;

c) productia a fost calamitata in proportie de peste 30%. Gradul de calamitate se dovedeste cu procesele-verbale de constatare a pagubelor, pentru fiecare producator agricol si unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala, intocmite de catre comisiile locale pentru situatii de urgenta constituite prin ordin al prefectului, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.

In acet scop, organul fiscal emite decizie de anulare a impozitului si, dupa caz, a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, chiar daca impotriva actelor administrative fiscale prin care au fost stabilite s-au exercitat ori nu cai de atac.

Contribuabilii care au efectuat plata creantelor fiscale anulate potrivit acestor prevederi, au dreptul la restituirea sumelor achitate. Prevederile art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile in mod corespunzator. In conformitate cu prevederile acestui articol, daca debitorul inregistreaza obligatii fiscale restante sumele se vor restitui numai dupa efectuarea compensarii.

In cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mica decat obligatiile fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta sumei de rambursat sau de restituit.

In cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mare decat suma reprezentand obligatii fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta obligatiilor fiscale restante, diferenta rezultata restituindu-se debitorului.

 

Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, urmeaza a se stabili prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Autor: Irina Dumitrescu

 



Google analytics