Home > Uncategorized > Atentie! Aplicarea sistemului TVA la incasare in cazul compensarilor

Atentie! Aplicarea sistemului TVA la incasare in cazul compensarilor

February 11th, 2013 Adauga un comentariu Comentarii



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Trecand peste toate regulile privind sistemul de TVA la incasare, deja cunoscute, va atragem atentia asupra unui aspect important, respectiv situatia compensarilor.

 

Astfel, aplicarea sistemului ar presupune ca, in cazul compensarilor, deducerea TVA-ului ar urma sa se faca de catre cumparator, concomitent cu colectarea TVA-ului de catre vanzator (in interiorul celor 90 zile, insa), la data la care a fost efectuata compensarea creantei cu datoria, in baza ordinului de compensare.

 

O atentie deosebita trebuie acordata insa modalitatii in care s-a efectuat compensarea, respectiv:

– In cazul in care sunt indeplinite conditiile pentru intocmirea unui simplu ordin de compensare, prin urmare compensarea nu este necesar a fi efectuata prin intermediul IMI, documentul justificativ este Ordinul de compensare astfel intocmit.

– In situatia in care este necesar ca respectiva compensare sa se faca prin IMI (vezi aici mai multe detalii), Ordinul de compensare astfel intocmit reprezinta de asemenea, document justificativ.

- In cazul in care este necesar ca respectiva compensare sa se faca prin IMI, dar procedura nu este respectata, in sensul in care se va intocmi un simplu Ordin de compensare, nu mai putem vorbi de existenta unui document justificativ valabil.

Astfel, problema consta in recunoasterea, pentru ultima situatie, a valabilitatii Ordinului de compensare si in recunoasterea lui ca document justificativ. In cazul in care autoritatile fiscale considera acest document ca nefiind intocmit potrivit prevederilor legale si prin urmare nu reprezinta document justificativ, deducerea TVA-ului la data compensarii nu ar mai fi recunoscuta.

 

Impactul ar fi acela ar nerecunoasterii TVA-ului deductibil, in contabilitatea achizitorului, consecinde care se reflecta in sume suplimentare de plata, constituite atat din debit cat si din accesorii.

 

In ceea ce priveste contabilitatea furnizorului / prestatorului, colectarea inainte de termenul de 90 zile (pentru cazul in care compensarea s-ar face inainte de implinirea termenului de 90 zile de la data intocmirii facturii) nu l-ar afectat in nici un fel. Mai mult, in cazul in care compensarea s-ar face dupa trecerea celor 90 zile, TVA-ul va fi fost deja colectat, prin urmare impactul este nul.

 

Recomandarea noastra ar fi, asadar, sa se acorde o deosebita atentie instrumentelor de compensare si sa se apeleze la serviciul IMI in situatia in care conditiile de compensare o impun.



Google analytics