Home > Uncategorized > Cesiunea de creante de la 1 ianuarie 2014

Cesiunea de creante de la 1 ianuarie 2014

January 28th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Potrivit modificarilor aduse prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.898/2013, Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, incepand cu data de 1 ianuarie 2014 se modifica inregistrarea in contabilitate a modului de efectuare a cesiunii de creante.

Astfel, pana la data de 31 decembrie 2013 creantele preluate in urma unui contract de cesionare se inregistrau in contabilitatea cesionarului la valoarea nominala a creantei iar diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezenta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estima ca nu poate fi recuperata, se inregistra si deprecierea corespunzatoare a acesteia.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie iar valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in conturi in afara bilantului. Inregistrarea se face in contul nou introdus 809 „Creante preluate prin cesionare”. Astfel, la data achizitiei nu se mai inregistreaza venituri sau cheltuieli intre valoarea nominala si valoarea de achizitie a creantei.

Entitatile care preiau creante prezinta in notele explicative la situatiile financiare anuale informatii aferente creantelor preluate prin cesionare, referitoare la costul de achizitie si valoarea nominala a creantelor preluate, incasate, cedate tertilor, trecute pe cheltuieli, precum si soldul creantelor la sfarsitul exercitiului financiar.

Veniturile se inregistreaza in contabilitate in cazul in care cesionarul recupereaza prin incasare directa de la debitor o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri la data incasarii.

In cazul in care la randul sau cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat printr-o cesiune de creante succesiva, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii fie o cheltuiala daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia, fie un venit daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia.

Autor: Gabi Popescu



Google analytics