Cheltuielile de cercetare – dezvoltare
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Cheltuielile de dezvoltare sunt cheltuielile care se atribuie distinct activitatii de dezvoltare sau care pot fi alocate in mod rational acesteia. In acest context se impune o delimitare a activitatii de cercetare si dezvoltare din resurse proprii.
Cercetarea este o investigatie originala si planificata efectuata in perspectiva asigurarii de noi cunostinte stiintifice sau tehnologice, precum si a unei mai bune intelegeri a acestora, ca de exemplu:
– activitati in scopul obtinerii de noi cunostinte;
– cercetarea pentru alternative de materiale, aparate, produse, sisteme sau servicii;
– proiectarea, evaluarea si selectia finala a alternativelor posibile pentru materiale noi sau imbunatatite, aparate, produse, procese, sisteme sau servicii.
Exemple de activitati de cercetare:
– activitati desfasurate in scopul obtinerii de noi cunostinte;
– cautarea, evaluarea si selectia finala a aplicatiilor din cercetare sau alte cunostinte;
– cercetarea pentru alternative de materiale, aparate, produse, sisteme sau servicii;
– formularea, designul, evaluarea si selectia finala a alternativelor posibile pentru materiale noi sau imbunatatite, aparate, produse, procese, sisteme sau servicii.
Dezvoltarea este aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte intr-un proces de planificare sau proiectare in scopul productiei de materiale, aparate, produse, procese, sisteme sau servicii noi sau imbunatatirea substantiala a acestora, inaintea stabilirii productiei de serie sau a utilizarii, ca de exemplu:
– proiectarea, construirea si testarea productiei intermediare sau folosirea intermediara a prototipurilor si modelelor;
– proiectarea uneltelor si matritelor care implica tehnologie noua;
– proiectarea, construirea si operarea unei uzine pilot care nu este fezabila din punct de vedere economic pentru productia pe scara larga;
– proiectarea, construirea si testarea unei alternative alese pentru aparatele, produsele, sistemele sau serviciile noi sau imbunatatite.
Exemple de activitati de dezvoltare:
– designul, constructia si testarea preproductie sau prefolosire a prototipurilor si modelelor;
– designul uneltelor si matritelor care implica tehnologie noua;
– designul, constructia si operarea unei uzine-pilot care nu este fezabila din punct de vedere economic pentru productia pe scara larga;
– designul, constructia si testarea unei alternative alese pentru aparatele, produsele, procesele, sistemele sau serviciile noi sau imbunatatite.
Cheltuielile de dezvoltare sunt incadrate in categoria activelor imobilizate necorporale. Initial alaturi de acestea se aflau si cheltuielile de cercetare, care ulterior au fost scoase din categoria activelor si incluse in cheltuielile perioadei.