Corectare rezultat an precedent
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Intrebare: Daca in cursul anului 2013, pentru o cheltuiala (9395 ron) efectuata in favoarea asociatului, tratata ca si dividend, s-a calculat impozituldividend aferent fara aplicarea metodei sutei marite, respectiv 16 % aplicata la suma, corectarea este obligatorie a se face pe seama rezultatului reportat? Inregistrarile corecte sunt 1174=4481 286 ron (dif impozit dividende) si 1174=4411 44 ron (dif imp profit suma neded) si implicit depunerea declaratiilor rectificative 100 la iunie 2013 pt. imp. div si 101 la dec 2013?
Raspuns:
Declaratiile rectificzative trebuie sa le depuneti pentru perioadele in care sumele se datorau.
Cu privire la inregistrarea cheltuielii cu impozitele pe dividende si profit pe rezultat reportat, trebuie sa va raportati la politicile contabile cu privire la faptul daca erorile sunt considerate semnificative sau nu in sensul influentarii informatiilor financiare.
Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 63 alin 5, 6 ,7 si 8 din OMFP 3055/2009
reglementari contabile conforme cu directivele europene:
“(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.
Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
(7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii”.
Astfel, va trebui sa analizati daca sumele respective influenteaza semnificativ informatiile financiare si in functie de asta veti inregistra pe rezultat reportat, asa cum ati prezentat in enuntul intrebarii sau pe rezultat curent, pe conturi de cheltuiala: 635,691.
Autor: Adrian Benta