Home > Uncategorized > Cum a ajuns “taxa pe obrazul gros” sa se aplice si companiilor din mediul privat

Cum a ajuns “taxa pe obrazul gros” sa se aplice si companiilor din mediul privat




Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Prin ordonanta de urgenta 55 / 2013 (publicata in Monitorul Oficial nr. 331 / 06.06.2013) Guvernul prevazut o exceptie la art. 43 din Legea 571 / 2003, privind Codul fiscal, care prevede o cota de impozitare de 16% (este vorba de impozitul pe venit).

Potrivit exceptiei mai sus invocate, “Prin derogare de la prevederile art. 43 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de administraţie şi consilii de conducere.”

De unde a plecat?
Initial, premierul Victor Ponta si-a exprimat dorinta de a taxa cu 85% salariile compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a infiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), fara a considera aceasta taxa o impozitare ci, mai degraba, o taxa pe obrazul gros.

Unde s-a ajuns?
Cum de la Premier pana la Monitorul Oficial este cale lunga, Ordonanta mai sus evocata prevede o impozitare de 85%, pentru veniturile la care face referire, fara a face insa referire la beneficiar, aplicandu-se, prin urmare, in toate cazurile, nu numai in cazul AFS.

Caci, nu-i asa, “impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din consilii de administratie si de conducere este normala, deoarece si in mediul privat exista un obraz gros.” – am citat din consilierul economic al premierului Ionel Blanculescu.

Cum se repara?
“Vorbim de cele trei comisii. Daca cineva de la SGG sau de la Finante a modificat decizia guvernului va fi dat afara” – afirma Premierul Romaniei.

Ce se intampla insa cu prevederile Ordonantei?



Google analytics