Declaratia 390 – noi modificari
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Modificarile recente ale codului Fiscal au schimbat din nou termenul de depunere al declaratiei recapiutulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare – Declaratia 390. Modificarile nu s-au rezumat numai la termenul de depunere, saptamana trecuta fiind publicat Ordinul nr. 3162 din 20/09/2011 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) “Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”
Pe langa precizarea expresa privitoare la termenul de depunere, respectiv “”1.1. Declaratia recapitulativa se depune lunar, in conditiile prevazute la art. 1564 din Codul fiscal, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.”, modificarile mai vizeaza si modificarea anexei privind procedura de gestionare a Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.
Modificarile procedurale vizeaza in special termenul de depunere, si aduce modificari in termenul limita la care exista obligatii interne in ceea ce priveste transmiterea informatiilor din declaratiile depuse de contribuabil. Am ingrosat principalele modificari.
In vederea indeplinirii cerintelor Regulamentului (CE) nr. 1.798/2003 al Consiliului din 7 octombrie 2003 privind cooperarea administrativa in domeniul taxei pe valoarea adaugata si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 218/92, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care realizeaza operatiuni intracomunitare, au obligatia sa depuna lunar Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (390 VIES), potrivit dispozitiilor art. 1564 din Codul fiscal.
1. Depunerea declaratiei recapitulative
1.1. Declaratia recapitulativa se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, la organul fiscal competent.
1.2. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru luna de raportare in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru livrarile/achizitiile/ prestarile intracomunitare.
2. Prelucrarea declaratiei recapitulative
2.1. Prelucrarea declaratiilor recapitulative depuse de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA se realizeaza de catre organul fiscal competent, prin folosirea programului informatic de prelucrare pus la dispozitie de Directia generala de tehnologia informatiei, in termen de cel mult o zi lucratoare (anterior 2 zile lucratoare) de la data depunerii declaratiei.
2.2. Dupa prelucrare, declaratia recapitulativa se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
3. Verificarea formala a declaratiilor recapitulative
Pentru fiecare declaratie recapitulativa organul fiscal competent verifica:
a) corectitudinea codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare, prin verificarea datelor de identificare din declaratie cu cele existente in Registrul contribuabililor;
b) integralitatea codurilor de inregistrare in scopuri de TVA ale operatorilor straini inscrisi in declaratia recapitulativa: inscrierea corecta a codului de tara, precum si a numarului de caractere ale codului.
4. Notificarea persoanelor impozabile ca urmare a verificarii formale
4.1. Dupa prelucrarea declaratiilor recapitulative vor fi identificate persoanele impozabile care au depus declaratii recapitulative ce prezinta erori, potrivit pct. 3., iar pentru aceste persoane se emit notificari pentru corectarea declaratiei.
4.2. Notificarile prevazute la pct. 4.1 se emit in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data depunerii declaratiilor recapitulative.
5. Notificarea persoanelor impozabile pentru nedepunerea declaratiilor recapitulative
5.1. Dupa prelucrarea deconturilor de TVA, respectiv a deconturilor speciale de TVA, vor fi identificate persoanele impozabile care nu au depus declaratii recapitulative, iar pentru aceste persoane se emit notificari pentru depunerea declaratiei.
5.2. Notificarile prevazute la pct. 5.1 se emit potrivit reglementarilor legale in vigoare, dupa expirarea termenului de depunere a deconturilor de TVA/deconturilor speciale de TVA.
5.3. Nerespectarea obligatiilor de depunere a declaratiilor recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare se sanctioneaza potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
6. Organizarea bazei centrale de date “Declaratii recapitulative”
6.1. Informatiile din declaratiile recapitulative depuse la termenele legale de depunere, precum si cele depuse ca urmare a notificarilor transmise de organele fiscale competente se introduc intr-o baza de date denumita “Declaratii recapitulative”.
6.2. Baza de date “Declaratii recapitulative” cuprinde 4 sectiuni:
– livrari – in care se inscriu toate livrarile intracomunitare de bunuri (cod L), toate livrarile ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare (cod T);
– achizitii – in care se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri (cod A);
– prestari servicii – in care se inscriu prestarile intracomunitare de servicii (cod P);
– achizitii servicii – in care se inscriu achizitiile intracomunitare de servicii (cod S).
7. Centralizarea informatiilor din declaratiile recapitulative
7.1. In termen de cel mult doua zile lucratoare de la termenul legal de depunere, organul fiscal competent transmite directiei generale a finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti baza de date cuprinzand declaratiile recapitulative depuse in luna respectiva, si anume:
– declaratiile recapitulative corecte;
– declaratiile recapitulative rectificative depuse ca urmare a notificarilor transmise persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA; si
– declaratiile recapitulative cu erori, pentru care nu a fost efectuata corectia ca urmare a notificarilor transmise persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
7.2. Organul fiscal competent este responsabil pentru completitudinea si corectitudinea informatiilor transmise.
7.3. In termen de cel mult o zi lucratoare, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si Directia generala de administrare a marilor contribuabili transmit informatiile din declaratiile recapitulative Directiei generale de tehnologia informatiei si sunt responsabile pentru completitudinea informatiilor transmise.
7.4. Cel mai tarziu in ultima zi lucratoare a lunii urmatoare celei de raportare, Directia generala de tehnologia informatiei pune la dispozitia Serviciului Central de Legaturi datele primite de la organele fiscale teritoriale, prelucrate, in vederea transmiterii prin sistemul VIES.
8. Gestionarea datelor din declaratiile recapitulative rectificative
8.1. Declaratiile recapitulative rectificative se prelucreaza in momentul primirii lor de la persoanele impozabile.
8.2. In termen de cel mult doua zile lucratoare de la termenul legal de depunere, organul fiscal competent transmite directiei generale a finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti baza de date cuprinzand diferentele dintre declaratiile recapitulative rectificative depuse in luna respectiva si declaratiile recapitulative initiale.
8.3. Organul fiscal competent este responsabil pentru completitudinea si corectitudinea informatiilor transmise.
8.4. In termen de cel mult o zi lucratoare, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si Directia generala de administrare a marilor contribuabili transmit informatiile din declaratiile recapitulative rectificative Directiei generale de tehnologia informatiei si sunt responsabile pentru completitudinea informatiilor transmise.