Home > Uncategorized > Declaratia privind impozitul retinut la sursa

Declaratia privind impozitul retinut la sursa

January 29th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Formular

Informatiile privind impozitul retinut la sursa se raporteaza in Formularul 205 - “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”.

Termenul de depunere

Pentru platile efectuate in anul 2013 formularul se depune cel tarziu la data de 28 februarie 2014. Formularul se descarca de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (www.anaf.ro) din sectiunea Declaratii electronice.

Organul fiscal competent

Declaratia se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

Venituri declarate

Formularul se depune pentru urmatoarele venituri cu impunere la sursa:
– venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
– venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
– venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
– venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;
– venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzarecumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
– venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;
– castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
– venituri din salarii;
– venituri din dividende;
– venituri din dobanzi;
– castiguri din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;
– venituri din lichidarea persoanei juridice;
– venituri din premii;
– venituri din jocuri de noroc;
– venituri din pensii;
– venituri din activitati agricole;
– venituri din arendare;
– venituri din alte surse.

Formularul se completeaza si pentru veniturile asimilate salariilor conform art. 55 din Codul fiscal.

In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri se completeaza un singur formular. Pentru fiecare tip de venit platit prevazut la sectiunea III “Date privind natura veniturilor” se genereaza in acelasi formular cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.

In cazul veniturilor din salarii se genereaza tabelul prevazut la sectiunea V “Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii”. Pentru celelalte venituri platite se genereaza cate un tabel prevazut la sectiunea IV “Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”, inscriindu-se datele corespunzatoare tipului de venit platit. Pentru fiecare tip de venit se bifeaza casuta corespunzatoare tipului de venit platit.

Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale.

Autor: Irina Dumitrescu



Google analytics