Documente specifice transportului intracomunitar de produse accizabile
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza 100 sticle de vin de la un producator autorizat. Aceste sticle vrem sa le livram in Olanda cu transport inclus.Deci vom avea pe factura 100 sticle de vin si transport x lei. Tansportul efectiv il face o soc de transport. Ce formulare se intocmesc legat de transportul produselor accizabile?
Precizez ca nu suntem inregistrati ca platitori de accize iar vinul este linistit.
Raspuns:
Din perspectiva regimului accizelor reglementat la titlul VII – Accize si alte taxe speciale din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare a acestuia, pentru deplasarea intracomunitara a produselor supuse accizelor armonizate din Romania catre un alt stat membru UE se utilizeaza urmatoarele documente specifice:
- documentul administrativ electronic (e-DA) pentru deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize (a se vedea art.206^31 din Codul fiscal, pct.91 de la titlul VII din Normele metodologice);
- documentul de insotire pentru deplasarea produselor accizabile deja eliberate pentru consum (a se vedea art.206^45 si art.206^46 din Codul fiscal , pct.102 de la titlul VII din Normele metodologice).
Prin urmare, pe langa factura si documentul de transport aferent modalitatii de transport folosita (transport rutier, feroviar, maritim, aerian) se intocmeste si unul din documentele enumerate anterior potrivit calitatii societatii dumneavoastra si a beneficiarului din Olanda, intrucat vinul este un produs supus accizelor armonizate.
Avand in vedere elementele prezentate, deducem ca producatorul este autorizat in Romania ca antrepozitar pentru productia de vinuri linistite, iar societatea dumneavoastra ar fi doar un simplu comerciant de vinuri (autorizat totusi potrivit art.206^69 alin.(2) din Codul fiscal). Despre calitatea beneficiarului din Olanda nu se precizeaza nimic, ramanand sa presupunem ca ar fi tot un simplu comerciant de vinuri (nu este autorizat ca antrepozitar autorizat sau destinatar inregistrat). In aceasta situatie, deplasarea intracomunitara a vinului linistit se realizeaza in regim cu accize platite (vinul a fost deja eliberat pentru consum in Romania) si este insotita de documentul de insotire prevazut la art.206^45 din Codul fiscal.