Eroarea in cazul “taxei pe obrazul gros” corectata prin legea de aprobare a ordonantei de urgenta care a instituit-o
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Scriam intr-un articol precedent (vezi articol) despre cum “taxa pe obrazul gros”, respectiv impozitarea cu 85% a anumitor venituri a ajuns sa se aplice si institutiilor din mediul privat, desi destinatarul initial era cu totul alta categorie de contribuabili.
Astfel ca, potrivit OUG 55/2013, “Prin derogare de la prevederile art. 43 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie şi consilii de conducere”
Mult prea tarziu, greseala a fost corectata prin Legea pentru aprobarea OUG 55 / 2013 (M. Of. 620 din 4 Octombrie 2013), respectiv Legea 260 din 2 Octombrie 2013.
Potrivit acesteia, “Prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului angajatilor cu functii deconducere sau persoanelor care au fost numite in calitate de membru in cadrul Consiliului A.S.F. sau in cadrul autoritătilor care se reorganizează potrivit art. 1 alin. (2).»”
Astfel ca, in cele din urma, scopul initial pare sa fi fost atins, respectiv impozitarea cu 85% a respectivelor venituri sa fie facuta doar pentru beneficiarii vizati de la bun inceput.
Sursa: Legea nr. 260/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative