Foaia de parcurs – document justificativ
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Desi nu este inclusa in legislatia referitoare la formularele utilizate in activitatea financiar- contabila, respectiv in OMFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, foaia de parcurs este mentionata ca document la art. 27 alin. 2 lit b) din HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Astfel, persoanele juridice detinatoare de vehicule au printre obligatii si pe aceea de a elibera “foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru vehiculele care se deplaseaza in cursa”.
Trebuie avut insa in vedere ca in acest act normativ nu este reglementat formatul, modul de utilizare si completare, circuitul acestui document, aprobarile necesare etc. Potrivit pct. 2 din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile din Ordinul 3512/2008 insa , documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
– continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
– datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
– numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;
– alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.
In plus, la pct. 451 din Normele metodologice de aplicare a art. 1451 este precizat ca pentru a se putea exercita dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa întocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
– categoria de vehicul utilizat,
– scopul si locul deplasarii,
– kilometrii parcursi,
– norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.