Home > Uncategorized > Guvernul a aprobat anumite modificari ale Codului fiscal si Codului de procedura fiscala

Guvernul a aprobat anumite modificari ale Codului fiscal si Codului de procedura fiscala

September 5th, 2011 Adauga un comentariu Comentarii



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Guvernul a aprobat doua ordonante care modifica si completeaza Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala si, totodata, a reglementat unele masuri financiar-fiscale.
Precizarea a fost facuta de insusi seful Guvernului. Potrivit acestuia, modificarile vin in sprijinul mediului de afaceri, in special al agentilor economici aflati in dificultate din cauza crizei economice.

Dintre cele mai importante modificari ce urmeaza a ne influenta in viitor, punctam:

1. Declaratia 112 ar urma sa se depuna trimestrial pentru unii agenti economici

Este vorba asadar de acordarea dreptului de depunere trimestriala a Declaratiei 112 (Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate) pentru micii contribuabili. Potrivit prevederilor valabile in prezent, acesta declaratie trebuie depusa lunar de toti contribuabilii, fara exceptie.

Criteriile trebuie indeplinite de contribuabili pentru a beneficia de aceasta facilitate sunt:

– asociatiile, fundatiile si microintreprinderile trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

– societatile comerciale trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro;

Potrivit Guvernului, de aceasta prevedere urmeaza sa beneficieze cca. 237.000 angajatori, persoane fizice si juridice, reprezentand 54,7% din totalul celor care depun Declaratia 112.

„Aproximativ 54% din totalul firmelor din Romania vor beneficia de aceasta facilitate in sensul usurarii mecanismului birocratic in relatia cu statul. Inseamna economie de timp si bani din partea acestor firme in raport cu declaratiile pe care trebuie sa le depuna potrivit legii”, a apreciat premierul Emil Boc.

2. Anularea penalitatilor de intarziere sau reducerea lor la jumatate, in anumite conditii

In vederea usurarii sarcinii fiscale pentru agentii economici care au intampinat dificultati in ceea ce priveste debitele catre stat, guvernul a aprobat un regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata. Potrivit acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza. In acest regim se va include un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.

Totodata, s-a incercat incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante la data de 31.08.2011 prin urmatoarele doua masuri:

– In cazul in care principalul si dobanda acumulata sunt achitate pana la data de 31.12.2011, penalitatile de intarziere aferente acestora ar urma sa fie stinse.

– In cazul in care principalul si dobanda acumulata sunt achitate pana la data de 30.06.3012, penalitatile de intarziere aferente acestora ar urma sa fie reduse la jumatate.

Transpuse in practica, masurile ar putea avea urmatorul efect:

Exemplu:

O societate inregistreaza la data de 31.08.2011 datorii catre stat in suma totala de 540.000 lei, reprezentand un debit (principal) de 400.000 lei, dobanzi in valoare de 80.000 lei si penalitati de intarziere in suma de 60.000 lei.

In cazul in care compania achita pana la sfarsitul anului curent suma de 480.000 lei reprezentand principalul si dobanzile aferente, va fi scutita de plata sumei de 60.000 lei reprezentand penalitatile de intarziere.

In cazul in care plata sumei de 480.000 lei este achitata pana la data de 30.06.2011, suma de 60.000 lei reprezentand penalitatile pentru plata cu intarziere va fi redusa la jumatate, contribuabilul urmand a mai datora doar 30.000 lei.
Sigur, desi nu a fost precizat, se subantelege ca se vor mai datora dobanzi aferente principalului, pentru perioada cuprinsa intre data de 31.08.2011 si data platii integrale a debitului.

3. In cazul datoriilor restante, se vor acoperi intai debitele, apoi accesoriile.

Este vorba asadar de modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii in sarcina contribuabilului.

Aceasta decizie a fost luata pentru ca „foarte multe firme – odata ce au o datorie – nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat; cand merg sa-si plateasca datoriile din trecut platesc, in esenta, in ordine istorica si nu platesc principalul in primul rand si in continuare se acumuleaza penalitati de intarziere la datoria principala pe care o au.”

4. Recunoasterea, in certificatul fiscal, a sumelor reprezentand creante in relatia cu statul

Modificarile au avut in vedere si eglementarea posibilitatii organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala si a sumelor certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la entitatile care realizeaza achizitiile publice.

Masura a fost luata in vederea facilitarii participarii la licitatii a acelor firme care au datorii la bugetul de stat, dar in acelasi timp au de recuperat alte sume de la stat. “Prin simplul fapt ca aceste firme figureaza cu datorii la bugetul de stat, nu pot participa la licitatii, desi au de primit de la stat poate aceeasi suma sau chiar o suma mai mare. Si atunci am fixat in Codul Fiscal si in Codul de Procedura Fiscala faptul ca certificatul de atestare fiscala trebuie acum sa aiba doua componente: pe de-o parte sa spuna ca firma respectiva are 100 de lei datorii la stat, la bugetul de stat, dar – pe de alta parte – firma respectiva are de primit de la stat 100 de lei. Deci cu alte cuvinte aceasta firma nu are datorii, in consecinta va putea sa participe in viitor la licitatie”, a apreciat Seful Executivului.

5. Regulile privind impozitarea cladirilor si mijloacelor de transport se pastreaza in continuare.

Este vorba de mentinerea, incepand cu anul 2012, a sistemului actual de impozitare a cladirilor si mijloacelor de transport.

Premierul Emil Boc a declarat ca se mentine “acelasi regim de impozitare, asa cum a fost in 2011, cu precizarea ca in lege, la Parlament, se stabilise ca numai pentru anul 2011 sa se plateasca in acest mod.”

6. Uniformizare in privinta datelor de depunere a declaratiilor fiscale

In vederea uniformizarii calendarului fiscal, guvernul a hotarat stabilirea datei de 25 a fiecarei luni ca data unica de depunere a tuturor declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor fiscale de catre catre contribuabili, persoane fizice si juridice, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale.

Vor fi aliniate, potrivit Ministrului Finantelor Publice, declaratiile de impunere pentru impozit pe venit (terme 15 mai) sau declaratia recapitulativa pentru tranzactiile intracomunitare (declaratia 390) cu termen de depunere data de 15 a fiecarei luni.

7. Sarcina fiscala suplimentara pentru cladirile destinate activitatilor turistice care sunt tinute inchise

Decizia se refera, concret, la majorarea cu 5% a impozitului pentru cladirile destinate activitatilor turistice, dar care sunt mentinute inchise.

Asadar, prin Codul Fiscal au fost luate masuri cu impact asupra turismului: “o modificare este cresterea impozitului cu 5% pentru cei care sunt proprietari sau administratori de cladiri cu destinatie turistica si care nu au in circuitul turistic aceste cladiri”.

8. Facilitate fiscala pentru unitatile hoteliere care functioneaza cel putin 6 luni pe an

O alta modificare in ceea ce priveste turismul, de aceasta data in favoarea contribuabililor, o reprezinta reducerea la jumatate a pe cladiri pentru hotelierii care tin deschise hotelurile minim sase luni pe an, scopul modificarii fiind acela de a mari perioada sezonului estival.



Google analytics