Implicatii in materie de TVA pentru un curs de pregatire desfasurat in afara Romaniei
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Speta – intrebare contribuabil adresata ANAF:
Am un PFA ce desfasoara activitate in asigurari, neplatitor de TVA in Romania si urmeaza sa fac un curs de asigurari prestat de un furnizor din Anglia, platitor de TVA in Anglia.
Pentru parcurgerea cursurilor sunt doua variante:
-online, fara a ma deplasa in Anglia
-direct, cu deplasare in Anglia.
As dori sa stiu la fiecare din cele doua situatii daca trebuie urmatoarele:
-sa ma inregistrez ca platitor de TVA pentru operatiuni intracomunitare prin declaratia 091
-sa ma inregistrez in ROI prin declaratia 095
-sa depun declaratia 390 pentru achizitie servicii intracomunitare
-sa depun decontul special 301 si sa platesc TVA 24% din valoarea facturii
sau nu trebuie sa urmez nicio procedura, iar furnizorul din Anglia imi va emite factura cu TVA-ul lui?
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Additionally, a 404 Not Found
error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Raspuns (oferit de ANAF Valcea):
Conform art. 133 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codful fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Potrivit pct. 13 alin. (13) din normele metodologice date in aplicarea art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, serviciile de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal. Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. In situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat in scopuri de taxa, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 153 sau 153^1din Codul fiscal.
Avand in vedere prevederile legale invocate si situatia prezentata de dvs., pentru serviciile de care urmeaza sa beneficiati, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, in consecinta trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA pentru achizitii de servicii intracomunitare conform art. 153^1 din Codul fiscal si in Registrul operatorilor intracomunitari conform art. 158^2 din Codul fiscal.Intrucat serviciul este scutit de taxa conform art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, nu aveti obligatii declarative si de plata.
Aceasta speta a fost preluata de pe site-ul www.finantevalcea.ro.