Home > Uncategorized > Impozitarea cladirilor care nu au fost reevaluate

Impozitarea cladirilor care nu au fost reevaluate

January 30th, 2014



Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil

Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019

7 domenii de activitate + versiune simplificată

Plasează o comandă ...





Cota de impozit pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti
In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
Aceste cote majorate se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare.

Asadar, pentru a evita plata unui impozit pe cladiri majorat acestea trebuiesc reevaluate la o perioada de maxim 3 ani.

Exemplu:
In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
Pentru o constructie care a fost reevaluata la data de 31.12.2010, in anii 2011, 2012 si 2013 cota impozitului pe cladiri este stabilita de consiliul local, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti, intre 0,25 si 1,50%.
Daca la 31.12.2013 nu se efectueaza reevaluarea cladirii, in anul 2014 cota de impozit va fi stabilita intre 10 si 20%. Daca imobilul nu va fi reevaluat nici in anii 2014 si 2015, incepand cu anul 2016 cota de impozit se va stabili intre 30% si 40%.

Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabilesc, la pct. 121, ca entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor reevaluarii in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu. Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
Astfel, reevaluarea imobilizarilor se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar si se inregistreaza in contabilitate in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Ca atare, pentru anul 2014 pentru a nu datora cota de impozit majorata conform art. 253 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal, persoana juridica trebuie sa efectueze reevaluarea si sa inregistreze rezultatele la 31.12.2013. Valoarea contabila reevaluata a cladirii trebuie declarata la compartimentul de impozite si taxe locale, in termen de 30 de zile de la efectuarea si inregistrarea in contabilitate a reevaluarii. In caz contrar, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 10% si 20% intrucat cladirea nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, respectiv in anii 2011, 2012 sau 2013.

Autor: Irina Dumitrescu


Categories: Uncategorized
Tags:


Google analytics