Incepand cu data de 1 Mai au intrat in vigoare modificarile privind eliberarea certificatului de atestare fiscala
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Incepand cu data de 1 Mai au intrat in vigoare prevederile ordinului 393 / 27.03.2013 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora.
Astfel, sunt valabile urmatoarele modificari:
- se adauga o noua categorie de solicitant, respectiv detinatorii de parti sociale la o societate comerciala
– se reglementeaza situatia in care cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala este adresata unui organ fiscal necompetent, caz in care in termen de 2 zile de la data primirii, organul fiscal care primeste cererea o va inainta organului fiscal competent.
Potrivit ordinului, articolul 1 alin (1) si (2) a au, incepand cu 1 Mai 2013, urmatorul continut:
“Art. 1. – (1) Organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de contribuabili are obligatia de a elibera certificatul care atesta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri, denumit in continuare certificat de atestare fiscala, in urmatoarele situatii:
a) la solicitarea contribuabililor, prin depunerea unei cereri de eliberare a certificatului de atestare fiscala;
b) la solicitarea autoritatilor publice, in cazurile si in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare, prin depunerea unei adrese de eliberare a certificatului de atestare fiscala;
c) din oficiu, in situatia in care se schimba competenta de administrare a creantelor fiscale, ca urmare a schimbarii domiciliului fiscal sau a altor situatii prevazute de lege;
d) la solicitarea detinatorilor de parti sociale la o societate comerciala, prin depunerea unei cereri de eliberare a certificatului de atestare fiscala.
(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si d), solicitantii depun cererea/adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscala la organul fiscal competent pentru administrarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabil. Cererea/Adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscala se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Cererea/Adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscala poate fi transmisa si prin mijloace de transmitere la distanta, insotita de o copie a documentului eliberat de autoritatea contractanta, dupa caz. In situatia in care cererea/adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscala a fost depusa/transmisa la un organ fiscal necompetent, aceasta va fi inaintata organului fiscal competent in termen de doua zile de la data primirii.“
Alte modificari aduse de ordin:
Daca in cazul contribuabililor (art. 1, alin (1), lit a)) si al detinatorilor de parti sociale (art. 1, alin (1), lit d)) eliberarea certificatului de atestare fiscala se face in urma inaintarii unei cereri, solicitarea autoritatilor publice se face in baza unei adrese, care trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) datele de identificare ale autoritatii solicitante;
b) datele de identificare ale contribuabilului; in acest caz este obligatorie mentionarea denumirii/numelui si prenumelui, precum si a codului de identificare fiscala al contribuabilului;
c) temeiul legal al solicitarii;
d) scopul solicitarii.
Totodata, au fost efectuate modificari in ceea ce priveste sectiunea D a certificatului, “alte mentiuni”. Astfel, pe langa informatiile privind esalonarile / planul de reorganizare se vor introduce, la cererea solicitantului, informatii privind: sumele aflate in executare silita, suspendate la executare silita in conditiile legii, precum si la modalitatea de plata a taxei extrajudiciare de timbru
De asemenea, se prevede situatia in care solicitantul doreste obtinerea mai multor exemplare ale certificatului de atestare fiscala, caz in care va mentiona in cerere numarul de exemplare solicitate.